Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Buszbaleset Makónál - ketten meghaltak

Figyelmetlen szerb sofőr okozott halálos balesetet szombaton a makói elkerülőnél: a kikindai házaspár autójukkal kihajtott egy Nagyszebenbe tartó busz elé. A vétkes autós és utasa életét vesztette, a buszsofőr és két diák könnyebben sérült.
- Sokkot kaptunk. Felfogni sem tudjuk, mi történt – mondta szombaton az összeroncsolódott autóbusz mellett Christina Retzler. A fiatal egyetemista lány 29 társával, és 6 utassal együtt Münchenből a romániai Nagyszebenbe tartott, amikor a Makót elkerülő 430-as út pitvarosi elágazásánál autóbuszuk egy szerb rendszámú Skoda Fabiába csapódott. – Cseregyakorlaton voltunk, mindannyian nővérnek tanulunk. Két társunk megsérült, őket a mentők kórházba szállították. Az a legnagyobb szerencsénk, hogy a sofőrünk ügyesen manőverezett és a busz nem borult fel. Megúsztunk egy nagyobb tragédiát – mesélte Christina Retzler. Úgy tudjuk, a baleset nem sokkal reggel 9 óra után történt.

Az elsődleges információk szerint a balestet okozó szerb házaspár Pitvaros felől Makóra tartott, a várost elkerülő 430-as útnál nem adta meg az elsőbbséget a Románia felé tartó autóbusznak. Skodájukkal fékezés nélkül a busz elé hajtottak, az ütközéstől előbb egy Szeged felé tartó kamionnak csapódtak, majd a gépkocsi az ütközés helyszínétől 30 métert elrepült. A kikindai sofőr és utasa azonnal szörnyethalt. A buszsofőr az út menti árokba kormányozta járművét, a Mercedes bal eleje belefúródott a földbe: balra dőlve állt meg. A román busz szélvédője kitört, itt másztak ki az utasok. A mentők a két diákon kívül a busz vezetőjét is kórházba szállították, aki fájlalta a nyakát és a karját.

Az ütközés erejét jól mutatta, hogy a Skoda mindkét ajtaja beszorult, fényszórói, valamint az autóban lévő csomagok több tízméteres körben szétrepültek. A szerb házaspár testét is csak a tűzoltók segítségével tudták kiemelni. A helyszínelés ideje alatt a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai ásványvizet hoztak az diákoknak, mivel az utasok nem fértek hozzá a roncsban maradt poggyászaikhoz. A buszon utazó diákokért késő délelőtt mentesítő járat érkezett Aradról, a pórul járt utasok több órás kényszerpihenő után tudtak továbbutazni. A Makót elkerülő 430-as utat több mint 3 órára lezárták, a rendőrök a településen keresztül terelték a forgalmat.

12.26 óra:
 folyamatos a forgalom a 430-as és a 4432-es főút kereszteződésében.

11.20 óra: megérkezett a mentesítő járat a buszon utazó diákokért. A Skoda elhunyt sofőrjét úgy kellett kivágni az autóból.

Korábban:

A buszon az első információk szerint harminchatember utazott, közülük ketten megsérültek. Az autóban utazó két ember a helyszínen életét vesztette, a kamionban senki nem sérült meg. A helyszínelési és műszaki mentési munkálatok idejére a 430-as út és a Rákosi út kereszteződését teljes szélességében, előreláthatólag több órára lezárták.

Buszbaleset Makónál - ketten meghaltak - GALÉRIA

Egy szerb rendszámú Skoda Tótkomlós felől érkezett Makó irányába, a makói elkerülőnél feltehetően nem adta meg az elsőbbséget és összeütközött egy Dortmundból Bukarestbe tartó busszal. A Skoda két utasa a helyszínen életét vesztette. A balesetnek egy Szeged felé tartó kamion is részese volt, a busz nekilökte az autót a kamionnak.

A busz szerencsére nem borult fel, diákok utaztak rajta, most a mentesítő járatot várják, a katasztrófavédelem vizet osztott nekik. Az ütközés erősségét jól jellemzi, hogy a Skoda a kereszteződéstől mintegy 35 méterre landolt. 

2011-ben mi is megírtuk, hogy fekvőrendőrökkel és nagyméretű figyelmeztető táblákkal tették biztonságossá azt a kereszteződést, ahol a Rákosi út találkozik az M43-as elkerülővel. A 2,5 milliós költségű beruházás fontosságára akkor egy súlyos baleset hívta fel a figyelmet. Azóta több súlyos baleset is történt itt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kodak-ösztöndíjat kapott a makói filmes

Négy másik fiatal filmessel együtt idén magyar operatőr, Balázs István Balázs kapta a Kodak nemzetközi ösztöndíját. Tovább olvasom