Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Csikota Európának fújja

Makó - Öt másik magyarral együtt egy makói tagja is lesz mostantól egy éven át az Európai Unió ifjúsági szimfonikus zenekarának a 21 esztendős Csikota Gergely személyében. A fiatal makói trombitásnak most volt a diplomahangversenye.
Az Unió által alapított Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar 140 kitűnő muzsikusból áll, tagsága minden évben megújul. A tagságra pályázni lehet, a jelentkezőknek többkörös próbajátékon kell részt venniük nemzetközi zsűri előtt. Tavaly év végén szerte a kontinensről 4000, 14 és 24 év közötti fiatal zenész küldte el jelentkezését – köztük egy makói is, Csikota Gergely. A 21 esztendős trombitást nemrégiben értesítették arról, hogy a meghallgatáson nyújtott produkciók alapján meghívják a nagy szakmai feladatot, egyben rangot jelentő zenekarba. Hogy ez mekkora szó, annak érzékeltetésére két adat: trombitásnak csak Magyarországról 15-en jelentkeztek a zenekarba, és egyedül őt vették fel, és az együttesnek a 140-ből mindössze 6 magyar tagja lesz – ketten közülük tartalék tagok, négyen állandók. Gergely ez utóbbiak között van.

Csikota Gergely Európai Unió ifjúsági szimfonikus zenekarának lesz a tagja egy éven át. Fotó: DM/DV
Csikota Gergely Európai Unió ifjúsági szimfonikus zenekarának lesz a tagja egy éven át.
Fotó: DM/DV

Gergely jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus trombita szakának hallgatója. Egy hete volt a diplomahangversenye, most a mesterképzésre készül. A muzsikával mondhatni születése óta elkötelezte magát, hiszen édesanyja és édesapja is zenepedagógus – Csikota József Makón a Magán Zene- és Művészeti Iskola igazgatójaként is ismert, szerte a világon pedig a Fúvószenei Világszövetség kelet-európai szekciójának elnökeként. Ötéves kora óta zenél, a trombitát pedig egy barátja szerettette meg vele. Napi több órát, olykor öt-hatot is gyakorol – ez tölti ki minden idejét, ez az élete. Az álma az, hogy hivatásos trombitás legyen egy szimfonikus zenekarban.

Olvasóink írták

 • 5. Anyádlóháton2 2011. június 27. 09:06
  „4. szilencium 2011.06.24. 20:04

  Igen, Borbély Andrásnak hívták .... így hogy mondod ... beugrott! Köszönöm.
  Zene területén Ő volt az aki felkarolta a fiatalokat és tehetséges, kiváló zenészeket nevelt. Sport területén pedig Varga Sinka József Tanár Úr. Mindkettő igen szigorú, de meleg szívű ember volt. Igazi példaképek a fiatal generáció számára.”
 • 4. szilencium 2011. június 24. 20:04
  „1.Hozzászóló!

  Borbély Andrásra gondoltál?

  Gratulálok én is!További kitartást és sok emlékezetes,szívmelengető pillanatot kívánok !Ez a művészet az ami nem csak magadnak,hanem nekünk is kellemes élményt nyújt,amikor magas fokon művelik!
  Külön köszönet a családodnak is az eddigi áldozatos,világszínvonalú munkájáért amit a makói és környékbeli gyermekekért tesznek!!!!”
 • 3. roerika 2011. június 23. 23:18
  „Nagyon sok sikert és szép élményeket kívánok!”
 • 2. 3évesférfi 2011. június 23. 21:18
  „Gratulálok!”
 • 1. Anyádlóháton2 2011. június 23. 20:04
  „Szívből gratulálok Neked Gergely így ismeretlenül is! Nagyon nagy dolog, amit elértél. Csak így tovább. Az alma nem esett messze a fájától .... édesapádat jól ismerem, még gyerek korából, hiszen együtt rúgtuk anno a pátfalvai port az utcán. Bandi bácsi (sajnos a vezetéknevét nem tudom már) keze között ismerkedett a zenével, mint akkor sok zenét szerető fiatal. Tanult, csiszolta tudását az évek alatt és szép eredményeket ért el. Most Te vagy az aki tovább viszi ezt a tradíciót. Példa értékű mind ez. Sok sikert és kitartást a jövőre nézve. Soha ne add fel!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DM megy az ABC helyére Makón

Várhatóan a Drogerie Markt áruházlánc makói üzlete költözik majd az egykori 1-es ABC-helyiségébe, amely jóval nagyobb annál, mint amiben most működik a DM. Tovább olvasom