Délmagyar logó

2016. 09. 27. kedd - Adalbert 10°C | 20°C

Diáktársuk miatt nem járnak iskolába az elsősök Makón

Diáktársuk miatt nem járnak iskolába az elsősök Makón
Makó - Ezen a héten nem engedik suliba a szülők elsős gyermekeiket a makói Almási utcai iskolában, mert állításuk szerint egy agresszív osztálytárs mindenkit terrorizál. A KLIK azt mondja, próbál megfelelő megoldást keresni, az iskola igazgatója és a fiú édesanyja nem nyilatkozik.
– A lányomat egyszer ököllel úgy megütötte, hogy napokig homályosan látott – mesélte lánya egyik osztálytársáról a makói Mede Marianna. Gyermeke az Almási utcai általános iskola 24 fős első osztályába jár. – Erről, ahogyan más sérülésekről is, orvosi látleletünk van. Hasonlókkal a többi szülő is tud szolgálni – mondja bosszúsan.

Mede Marianna hozzáteszi: ha egyszer maradandó sérülés lesz valamelyik támadás eredménye, vajon ki vállalja érte a felelősséget?

A Makói Általános Iskola tagintézményeként működő iskola bejáratánál tucatnyi szülő gyűlt össze tegnap délelőtt. Úgy érzik, betelt a pohár. Mint kiderült, gyerekeik az első tanítási nap óta szenvednek egyik osztálytársuktól. A szülők azt mesélik: a fiú fékezhetetlenül agresszív, olykor a pedagógusokat is üti, rúgja – állítólag beteg, gyógyszereket is szed.

A napi rendszerességgel előforduló atrocitások a szülők szerint lényegében az oktatást is ellehetetlenítik. Kérésüknek megfelelően a kisfiút megpróbálták kiemelni az osztályból; novembertől az iskolában, de nagyrészt külön foglalkoztak vele a pedagógusok, kiderült azonban, hogy mivel a szünetekben továbbra is találkozik a többiekkel, folytatja a terrorizálást. Hétfőn pedig egyenesen azzal kellett szembesülniük, hogy a társait folyamatosan bántalmazó diák édesanyja közbenjárására újra az osztályban tanul. A szülők ezek után úgy döntöttek, egyelőre nem engedik iskolába a gyerekeiket.
 
Több gyerek hónapok óta szenved és rettegve jár iskolába. Fotó: Szabó Imre
Több gyerek hónapok óta szenved és rettegve jár iskolába. Fotó: Szabó Imre

Azt mindegyik szülő hangsúlyozta, hogy nem az iskolára és főleg nem a pedagógusokra haragszanak, akik maguk is elszenvedői a helyzetnek. Sajnálják az agresszívan viselkedő gyereket is, de úgy gondolják, ha neki vannak jogai, az ő gyerekeiknek is kell, hogy legyenek – például a testi épséghez, a nyugodt, oktatásra-nevelésre alkalmas körülményekhez az iskolában.

Bálint Andrea igazgató tegnap reggel fogadta a bántalmazott gyerekek szüleit, de csak zárt ajtó mögött volt hajlandó velük tárgyalni. A szülők ezt követően döntöttek úgy, hogy a nyilvánosság elé állnak gondjukkal. Az iskola vezetése nem nyilatkozott lapunknak, ahogy a problémás diák édesanyja sem. Czellár Mónika, a fenntartó KLIK megbízott makói vezetője lapunknak azt mondta, minden szükséges lépést megtesznek a helyzet megoldása érdekében, amit a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek, de az ügy nem egyedül az intézményfenntartó kompetenciája.

Most a pedagógiai szakszolgálat válaszát várják, ezt követően – már másodjára – megbeszélést hívnak össze szakemberek, az iskola, a pedagógusok, a szülői munkaközösség és az érintett szülő részvételével. Egyszer ez már megtörtént, de amiben akkor megállapodtak, az végül megbukott a szülő ellenállásán. Azt remélik, hogy most sikerül olyan megoldást találni, ami minden érintettnek megfelel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják az egészséges vizet

Várják az egészséges vizet
Hamarosan a csapból és a közkifolyókból is egészséges ivóvíz folyik majd azokon a Makó környéki kistelepüléseken, ahol jelenleg a megengedettnél magasabb az arzéntartalom. Tovább olvasom