Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Divatos hobbi a foltvarrás Makón

Az idősebbek és fiatalabbak körében egyaránt népszerű a foltvarrás Makón. Három éve már csoportja is alakult: a Hagymavirág Foltvarró Egyesület.
Tíz éve űzi hobbiját a makói Juhász Jánosné. Marika nénitől nem áll messze a tű és cérna világa, hiszen szakmáját tekintve varrónő, de nemcsak ezért kedvelte meg a pachwork-öt. – Szívesen varrtam össze a kimaradt anyagokat munka közben, és a kész darabokat kitettem a varrodába. Egyszer megkérdezte tőlem valaki, hogy én is szeretem a patchwork-öt? – meséli Marika néni, amikor arról kérdeztük, hogyan kezdett el hobbijával foglalkozni. Mint mondja, az angol kifejezést akkor hallotta először, de azóta sem feledte. Juhászné már több szakirodalmat beszerzett, hogy bővítse tudását, sőt több külföldi szaklapot is megvásárolt.

Juhász Jánosné, Marika néni: – A foltvarrást nem lehet abbahagyni, ez egy szenvedély. Fotó: Németh Marietta.
Juhász Jánosné, Marika néni: – A foltvarrást nem lehet abbahagyni, ez egy szenvedély. Fotó: Németh Marietta.

Családi házukban egy külön szobát alakítottak ki a varrásnak, ami varrógéppel, vasalóval felszerelt, de itt hever az a rengeteg munka is, amit az évek alatt elkészített. Van itt párna, falikép, terítő, táska – természetesen mind a foltvarrás technikájával született. Munkáit kimaradt anyagokból készíti, emellett használt ruhákat vásárol, hogy előbb szétvágja, majd összevarrja őket egységes formává.Marika néninek a foltvarrás a hobbija, kis varrodájában kapcsolódik ki igazán. Hetente párszor itt tölti szabad óráit, akkor újabbnál újabb terveket készít és hajt végre. – A foltvarrást nem lehet abbahagyni, ez egy szenvedély – mondja.

 A foltvarrás története

A foltvarrás - idegen szóval patchwork - használt ruhadarabokból geometriai alakban összevarrt blokkok sorozata. Ez a technika a szövés innovációjával kezdődött, melyet a szükség hozott létre. Az ipari forradalom Angliájában a szegények ruhákat, takarókat készítettek elhasznált anyagdarabokból. Később ír telepesek vitték magukkal a tengerentúlra, ahol népművészetté vált, és Amerika terjesztette szét szerte a világon. Ma már mindenütt varrnak, sőt néhol új módszerek is születtek, mint például a szigetcsoportról elnevezett Hawaii-technika.
Juhászné mindkét lánya varrónő, többek között nekik adta már át tudását, ennek ellenére ő foglalkozik leginkább a foltvarrással. Sokszor varrt már az unokáinak, de az ismerősök is gyakran kérnek tőle új darabokat, ajándékként. Műveit először legjobb kritikusának, a férjének mutatja meg, aki szívesen ad ötleteket munkájához.

Korábban nem egyedül űzte hobbiját a varrónő, hiszen sok évig járt a Hagymavirág Foltvarró Egyesület foglalkozásaira. Nevük találó: ők elsőként makói hagymát is készítettek ezzel a technikával, amit az Önkormányzat külföldi vendégeknek szokott ajándékba adni. A csoport tizennégy éve alakult néhány foltvarrást kedvelő makói hölgyből, majd 2009-ben egyesületi formára váltottak. Amikor idejük engedi, találkoznak, és tapasztalatokat cserélnek egymás között, valamint művészeti vezetőjüktől tanulnak új technikákat. – A foltvarráson kívül szívesen próbálunk ki más kreatív tevékenységeket is, most épp a szalaghímzést, de háziasszonyok lévén recepteket is cserélünk – fogalmaz Némethné Koczka Edit, az egyesület elnöke.

A tagok munkáiból rendszeresen nyílnak kiállítások a helyi könyvtárban és a környékbeli falvakban, legutóbb pedig a Hagymafesztiválon mutatkoztak be. A baráti társasággá alakult csoportban nemcsak nyugdíjasok, hanem fiatalok is vannak, de szívesen várják a foltvarrást kedvelő többi makóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a Givaudan gyárát Makón

A makói a svájci vállalat 39 milliárd forintos beruházása. A gyárban több mint 200-an dolgoznak, kétharmaduk makói és környékbeli. Tovább olvasom