Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Dobsa Lajos írt először darabot Szent Istvánról

Makó - Az ügyvédi pályát elhagyta a színészetért, szabadcsapatot vezetett a forradalomban, és saját vígjátékának pesti bemutatóján fogta el a császári rendőrség Dobsa Lajost. A makói szerző írta az első drámát Szent Istvánról. Földi maradványai eltűntek romániai nyughelyéről. Halálának 100. évfordulóján haragos helybeliek fogadták a koszorúval érkező makói delegációt.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Az első drámát, amely Szent István életéről szól, Dobsa Lajos (1824–1902) írta, erről Gajdó Tamás színháztörténész nyilatkozott nemrégiben a Népszabadságban. A cikk az államalapítás ünnepéhez közeledve a királyról szóló drámák történetét foglalta össze. Az 1861-ben a budai Népszínházban bemutatott színdarabot ötször játszották telt ház előtt, ez akkor nagy sikernek számított.

Dobsa Lajosnak drámába illő, mozgalmas élet jutott. Makón született, a mai Széchenyi tér 17. szám alatt álló házban. Édesapja, Dobsa Sámuel vaskereskedő volt, édesanyja a nagyszentmiklósi születésű, belga származású Dubois Amália. Dobsáék 1836-ban nemességet kaptak, Lajosról francia nevelőnő gondoskodott. 11 évesen színielőadásokat rendezett pajtásaival, és amíg Debrecenben jogot tanult, színjátszó társulatot alapított. Joggyakornokként vett részt az 1843–44-es országgyűlésen, majd letette az ügyvédi vizsgát – és színésznek állt, amivel elkeserítette szüleit. Játszott Győrben, Pesten, Debrecenben, Kolozsváron és Aradon, jó ideig együtt lakott Petőfi Sándorral, aki a Pesti Divatlapban „igazságtalanul mellőzött, nem mindennapi tehetségű ifjúnak" nevezte. Dobsa beutazta Európát, Párizsban 1848 februárjában harcolt a barikádokon, könyvet írt élményeiről. Idehaza Petőfinél is radikálisabb volt: balról támadta a 12 pontot, a munkások körülményeinek javítását sürgette. 1849-ben szabadcsapatot szervezett, és amikor Makót szerb népfelkelők veszélyeztették, 1700 gyalogossal, 139 lovassal Szegedről indulva megverte az ellenséget.

A makói sétányon felállított Dobsa Lajos-szobor. Fotó: DM/DV
A makói sétányon felállított Dobsa Lajos-szobor.
Fotó: DM/DV

Világos után apja kosgyáni birtokára vonult vissza, írni. 1850. május 22-én elment Öcsém, házasodjál című vígjátékának bemutatójára, a Nemzeti Színházba, pedig tudta, hogy körözik. A színházban fogta el a rendőrség. 6 hónapot raboskodott, majd rendőri felügyelet alatt lakhatott Pesten. 1874-ig maradt ott, majd Makóra tért haza, képviselőnek. Támadta a kiegyezést, kitartott Kossuth eszméi mellett – és írt, összesen 14 drámát. Szerette volna megkapni a Nemzeti Színház intendánsi posztját, de nem őt választották. Kosgyánba költözött, gazdálkodott, írogatott, 1902-ben ott halt meg. Azt írja a lexikon, „hamvai is ott nyugszanak" – csakhogy nem tudni, pontosan hol. E sorok írója 2002 májusában járt a romániai községben a makói önkormányzat delegációjával. A régi kúriában működő iskola igazgatónője nem hallott a Dobsa névről, pedig, mint mondta, monográfiát írt a faluról. Az utcán legelőször szembejövő román néni azonban tudott a Dobsa családról, megmutatta a romos családi kriptát is, amely a hegyen állt, szeméttel körülhordva. Síremléknek odabenn már semmi nyoma. Júliusban a makói önkormányzat koszorúval érkező delegációját a helyiek nem engedték be a temetőbe, Dobsa leányának sírjához, mert azt hitték, a makóiak vissza akarnak kérni valamit az egykori földesúr vagyonából. Gilicze János történész, korábbi önkormányzati képviselő szerint, ha majd a város ismét jobban áll anyagilag, érdemes lenne tervbe venni, hogy Dobsának nyughelyén is állítsanak emléktáblát. Addig a tiszteletüket a makói sétányon felállított Dobsa Lajos-szobornál és az itteni emléktáblánál róhatják le, akik még fontosnak tartják, hogy emlékezzenek rá.

Olvasóink írták

  • 1. jagoda194 2013. augusztus 21. 17:21
    „Rendes népek ezek a románok.Jó szomszédok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palotai lakodalmas Kukorival és Kotkodával

Gyűrű helyett mobiltelefont cserélt Fülöp Rebeka és Nyári János, akik a palotai lakodalmason – egy estére – egybekeltek. Tovább olvasom