Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Életerős felnőttekre is lecsaphat a tüdőgyulladás

Csongrád megye - Ambrózfalván kétoldali tüdőgyulladásban halt meg egy tízgyermekes családapa. Székkutason pedig néhány hét alatt mintegy hatvanan estek át a betegségen. Megkérdeztük a szakembert, mit kell tudni a tüdőgyulladásról.
A tüdőgyulladás itthon és külföldön is a vezető halálokok közé tartozik. A kezeletlen tüdőgyulladás különösen a nagyon fiatalokra vagy nagyon idősekre vezsélyes, de előfordul, hogy lecsap az egyébként életerős fiatal felnőttekre is, mint ahogy ez megtörtént karácsonykor Ambrózfalván. Írtunk arról is, hogy Székkutason néhány hét alatt mintegy hatvanan betegedtek meg tüdőgyulladásban, ám ott szerencsére a megbetegedések többsége enyhe lefolyású volt, a súlyosabb esetekben is segített a kezelés. A tüdőgyulladást komolyan kell venni gyermekek és felnőttek esetében egyaránt.

– A tüdőgyulladásnak két nagy csoportja van, leggyakrabban vírusok vagy baktériumok válthatják ki, ritkább esetben azonban gombás vagy parazitás megbetegedések is. Előfordul, hogy valaki a foglalkozásából eredően kap tüdőgyulladást, ez főként a szárnyasokkal való munkára jellemző – tudtuk meg dr. Nyúzó Bálinttól, a szentesi kórház belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosától.

A tüdőgyulladás esetében az sem mindegy, hol szerzi azt a beteg: területen vagy kórházban. Utóbbi esetben nagyobb az esélye, hogy a kórokozó ellenállóbb, számos antibiotikummal szemben védett.

– Általánosságban elmondható, ha típusos a betegség kórlefolyása, akkor lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel, mellkasi fájdalommal, elesettséggel, levertséggel, étvágytalansággal járhat. Előfordul, hogy a betegnél, főleg az idősebbeknél, más tünet nem jelentkezik, csak a levertség, s a vizsgálatok során derül fény az igazi okra. Ha a beteg a tüneteivel időben orvoshoz fordul, akkor a tüdőgyulladás antibiotikummal 4-5 nap alatt jól kezelhető. Aki 1-2 hétig otthon próbálja kúrálni magát, azoknál nagyobb a szövődmény gyakorisága. Az elhanyagolt tüdőgyulladásnál akár 10-20 százalékos is lehet az elhalálozási arány.

Dr. Nyúzó Bálint beszélt a tüdőgyulladás társadalmi, szociális vonatkozásairól is. Vannak fel nem ismert esetek, amikor a beteg nem igényli a törődést, vagy nincs, aki törődjön vele. Számos esetben a beteg azért nem fordul orvoshoz, mert nincs pénze kiváltani a gyógyszert, vagy éppen félti a munkahelyét, amit a néhány napos hiányzással akár el is veszíthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárban ragadt Csanádpalota

Október-november óta járhatatlan Csanádpalotán a Dinnyeföldek utca, mert az ivóvízvezeték-rekonstrukció után nem állították helyre az utat – panaszolja az ott lakó Rácz György. Tovább olvasom