Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Erényövet is kovácsol Kőszegi Zoltán

Makó - A nagy érdeklődés miatt meg kellett hosszabbítani annak a kiállításnak a nyitva tartását, amely a kiszombori Kőszegi Zoltán munkáit mutatja be a makói múzeumban. Öt éve dolgozik, műhelyének szerszámait is nagyrészt maga készítette.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Egy korabeli minta alapján készült erényöv a legérdekesebb darabja annak a kiállításnak, amely a kiszombori díszműkovács, Kőszegi Zoltán munkáit mutatja be a makói József Attila Múzeumban. Ritkán fordul elő ilyesmi itt, de ez iránt a tárlat iránt akkora az érdeklődés, hogy nyitva tartását meghosszabbították 2 héttel – november 15-éig tekinthető meg. A sikert az alkotó szerényen fogadja; mint lapunknak elmesélte, civil szakmája egyébként villanyszerelő, és 5 esztendeje határozta el, hogy afféle hobbiként megtanulja a mesterség fortélyait. Azóta saját műhelye is van, amelynek szerszámait zömmel maga készítette. A családban ugyan nem volt kovács, de amikor sok-sok éve termelőszövetkezetben dolgozott, látta, hogyan dolgoznak a kovácsok, és nagyon régóta érdekelte ez a munka.

Kőszegi Zoltán hobbiként vágott bele a kovácsmesterségbe. A szerző felvétele
Kőszegi Zoltán hobbiként vágott bele a kovácsmesterségbe.
A szerző felvétele

Eleinte kovácstalálkozókra, a szerte az országban 30-40 tagot számláló kovácscéh rendezvényeire járt, később pedig egy debreceni mester, Molnár József fogadta tanítványává. Ma már, ha felkéri, együtt is dolgoznak, de közben Ausztriában is eltöltött egy évet. Szerte az országban több helyen mutatta már be különböző kézműves-fesztiválokon munkáit, és hogy hogyan dolgozik. Ha konkrét példát kell mondani, az erényöv egy hétig készült, de megjegyzi: minden darab munkaigénye más. A kiállításon többek között kerítésdíszek, gyertyatartók és kulcsok is láthatók. Mi kell ahhoz, hogy az emberből jó kovács legyen? Szerinte a fizikai erőn kívül többek között kézügyesség és rajzkészség.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. november 07. 21:19
    „Érdekelne, hogy kutyára is készít erényövet? Évente kétszer jól jönne neki (talán inkább nekem).”
  • 1. OkosLajos 2013. november 07. 18:54
    „Tisztelt Szabó Imre!
    A cikk címe megint ragyogó. Kőszegi Zoli remek kovácsmester, és poén, hogy tud vasbugyit is csinálni. Ez biztosan nagyon izgi sokaknak, de úgy gondolom, hogy megérdemelt volna a cikk egy valami normális címet.
    Kőszegi Zoltánnak pedig gratulálok!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbe teszik a földutakat

6 millió 156 ezer forint támogatást nyert a pitvarosi önkormányzat arra, hogy munkagépet vegyen a külterületi földutak rendbetételére. Tovább olvasom