Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Ezüstérmes lett a makói matekolimpikon

Makó - A tavalyi bronz után most ezüst minősítéssel tért haza az európai matematikai diákolimpiáról a makói Kúsz Ágnes, a József Attila Gimnázium 12. A osztályos tanulója.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Kiskorom óta szeretem a matematikát. Az a szép benne, hogy egy fokozatosan összeálló logikus rendszer, ami fejleszti az ember gondolkodását – mondja kedvenc tantárgyáról a makói Kúsz Ágnes. A makói József Attila Gimnázium 12. A osztályos tanulója nemzetközi hírű mestere a számok tudományának: épp a napokban tért haza a törökországi Antalyából, ahol a 4 tagú magyar diákválogatott tagjaként – Fekete Pannával, Gyulai-Nagy Szuzinával, aki a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója, és Kabos Eszterrel – vett részt az idei Európai Lány Matematikai Diákolimpián.

A csapat ötödik lett, ő pedig egyéniben a tavalyi bronz után most ezüst minősítést kapott. A válogatottba meghívásos alapon, jó tanulmányi versenyeredményei, valamint két külön válogatóverseny alapján került, az olimpiára e-mailben küldött feladatok segítségével készült. A nemzetközi verseny két napon át zajlott, mindkét nap 3-3 feladatot kaptak, a kidolgozásukra 4 és fél óra volt. Mosolyogva jegyzi meg: nem tudná közérthetően elmondani, milyen feladatokat kaptak.

Kúsz Ágnes a válogatott mezében – mellette matektanára, Rójáné Oláh Erika. A szerző felvétele
Kúsz Ágnes a válogatott mezében – mellette matektanára, Rójáné Oláh Erika. A szerző felvétele

Bár a matematikáért kevés diák rajong, Ágit az osztálytársai nem tekintik csodabogárnak – mint maga fogalmaz, elnézők vele. Úgy gondolja, a matematikához kell tehetség, de szorgalom is. Nem meglepő, hogy továbbtanulási elképzelése az ELTE matek szakja – alkalmazott matematikus szeretne lenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportpálya épült Pitvaroson

Egy gumiborítású kézilabdapálya, egy 200 méteres futópálya, egy távol- és egy magasugró árok – legutóbb a helyi óvoda és iskola alapítványának egyik pályázata jóvoltából ezzel bővült Pitvaroson a Petőfi tér. Tovább olvasom