Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Falunapi panoráma a kastélytoronyból - galériával

Kiszombor - Néhol szédítően meredek lépcsősort kell megmásznia annak, aki szeretne feljutni Kiszombor legmagasabb épületének a csúcsára – az onnan elénk táruló látvány azonban kárpótol minden fáradságért.
A Rónay-kastélyról van szó, amelynek tornya egyébként nem látogatható, de a hétvégi falunap egyik izgalmas programjaként most néhány fős csoportokra bontva feljuthattak ide az érdeklődők. Jól látni innen a falu összes nevezetes épületét, a legnevezetesebb Rotundát is, de egy fészkelő gólyacsaládot is megtekinthetünk nem messze, sőt a szemhatár a makói fürdő darujáig, az újszegedi víztoronyig és az óbébai templomig is terjed

A község kivételesen gazdag műemlékekben, érdemes volna hát a kastélyt ilyen célokra máskor is megnyitni – mondták többen.
Hogy lesz-e még ilyen alkalom, egyelőre kérdéses, mint ahogy a romantikus stílusú, 1858 körül épült, nagy belmagasságú terekkel, nyugati rövid oldalán háromszintes, bástyaszerű toronnyal ékesített kastély sorsa is.

Falunap Kiszomboron. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Masszív, másfél évszázados épületében az államosítás után többek között mezőgazdasági terménytároló volt. Most zsákvarró üzem működik benne, de álmodtak ide már szociális otthont és gyógyszállót is. A legfrissebb, 3 éve felmerült elképzelés szerint a megyei múzeum raktáraként funkcionálna. Erről jelenleg is folynak a tárgyalások – mondta el lapunknak a polgármester, Szegvári Ernőné.

Az épületegyüttes felújítására több százmilliót kellene költeni, amit pályázati forrásból tudna a megye előteremteni, ugyanakkor a falu ragaszkodik tulajdonjogához.

Olvasóink írták

 • 4. beske 2011. augusztus 09. 07:55
  „A zombori Rónay-kastély tornya és a felvezető kanyargós lépcső sötétsége fantasztikusan romantikus élményt nyújt az idelátogatóknak. Az önkormányzat és a honismereti kör is tervezi szeptemberben újra megnyitni a nagyközönségnek, így akinek sötét a lépcső, majd hozzon kis elemlámpát magával.”
 • 3. SzaboImre 2011. augusztus 01. 10:14
  „2., zoltanszabo: Nem tudom, milyen újságot kézbesítettek vasárnap, mindenesetre a közösségi nap programját a Délvilág beharangozta a szerdai Légy-ottban, a csütörtöki Makó térségi oldalon, valamint részletesen a szombati programpontban.”
 • 2. zoltanszabo 2011. augusztus 01. 09:51
  „Én is szivesen megnéztem volna pl. a veterán autókat. Csak a szombati műsort---a vasárnap kézbesített újságban olvastam. Miért nem lehet ilyen programokat egy héttel hamarabb reklámozni ???”
 • 1. Jégkirálynő 2011. július 31. 16:45
  „Kb. 1,5 órás várakozás után jutottunk be a Kastély épületébe, de a látvány mindent felülmúlt. Sajnos a programban egyetlen nap szombat du.-án 2 órán át hirdették meg a látogatási időt, ami szerintem nem volt elegendő, sok ember be sem jutott, tekintettel arra, hogy hamar sötétedett, odabent a szűk, kanyargós lépcsőn nem volt megfelelő a világítás. Bízom benne, hogy jövőre ismét megnyitják a Kastélyt és kicsit rugalmasabban lesznek a szervezők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgári cím Endrész Erzsébetnek

A falunapi rendezvénysorozat látványos fáklyás felvonulással indult még péntek este. Tovább olvasom