Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Feloszlatták a Fidesz makói szervezetét

Makó - A Fidesz országos választmányának elnöksége feloszlatta Makón a párt városi szervezetét. A volt elnök, Martonosi György szerint a szocialisták akarata győzött.
Feloszlatta a Fidesz 1999-ben alakult makói városi szervezetét a párt országos választmányának elnöksége. A párt regionális igazgatójától, Kerényi Jánostól megtudtuk: egyrészt rendezetlenek voltak a szervezet működési keretei, gondok voltak a tagnyilvántartással, a díjfizetéssel, másrészt „kétfejűvé" vált a térségben a Fidesz, azaz a városi és a környező falvakat is magában foglaló választókerületi szervezet konfliktusba került egymással.

A döntés értelmében a városi szervezet tagjainak tagsági viszonya automatikusan megszűnt, aki akarja, 15 napon belül kérvényezheti újbóli felvételét – erről ugyancsak a választmányi elnökség döntött. A városi szervezet két héten belül, 50–60 taggal alakul majd újjá, a szervezéssel Kerényit bízták meg. A hivatalos frakcióhoz eddig nem csatlakozott, fideszes színekben politizáló városi képviselőket nem szólítják fel lemondásra. Ha hajlandók az együttműködésre, csatlakozhatnak a képviselőcsoporthoz, vagy függetlenként folytathatják.

A döntés várható volt: nemrégiben megírtuk, hogy a feloszlatási kérelem megérkezett az elnökséghez – a városi elnök, Martonosi György akkor ezt nem kommentálta. Martonosi egyébként 1993 óta Fidesz-tag, azóta vezette a városi szervezetet, korábban – 1998 és 2006 között – fideszes országgyűlési képviselő volt, s ő állt a választókerületi szervezet élén is annak megalakulásától egészen 2007 őszéig. Ezt követően Mágori Józsefnét nevezte ki helyére az országos vezetés.

A jelenleg Maroslele polgármestereként és megyei képviselőként dolgozó Martonosi György most annyit mondott lapunknak: győzött a szocialisták akarata. Szerinte a régi Fidesz-tagok megérdemelték volna, hogy a szemükbe mondják, mi a valódi kifogás ellenük. Még nem gondolkozott róla, hogyan folytatja tovább, de szerinte nem is ez a fontos, hanem, hogy mi lesz az emberekkel a térségben.

Mágoriné reménykedik

Mágori Józsefné, a Fidesz makói választókerületi elnöke a döntés kapcsán lapunknak elmondta: sajnálatosnak tartja, hogy miközben a Fidesz szerte az országban megerősödött, Makón nem, és azt is, hogy az országos elnökségnek kellett így megoldania a párt választási esélyeit rontó helyzetet. Szerinte elgondolkodtató, hogy Martonosi másfél évtizedes vezetése idején a Fidesz Makón végig ellenzékbe szorult. Reméli, hogy most a nyugodt építkezés korszaka jön. Ebben számít a régi Fidesz-tagokra is, ha készek vele együttműködni.  

Olvasóink írták

151 hozzászólás
 • 151. Mc_Mi 2009. november 04. 17:17
  „149. Zoltán1
  Úgy érzem kevered a tavaszi és az őszi választásokat. A beírásodból ezt lehet kiolvasni.
  A megyei második hely azét is valószínűsíthető, mert ebből az következik, hogy FIDESZ-es győzelmet jósolok Makón én is. A kapott szavazatokat a megyei listára csak az viszi tovább, aki nem nyert. Tehát a nyertes FIDESZ-es nem ad hozzá a megyei listához. Ha mindenütt ez lesz, akkor a megyei listán a FIDESZ-nek egyáltalán nem lesz szavazata, viszont az MSZP mindenünnen (a második, harmadik hely miatt) visz. Érted már!

  Az őszi választás már inkább az egyéniségeknek szól. Itt erős jelöltet kell állítani. Csak ekkor lesz esély Buzást megverni”
 • 150. nagyi8 2009. november 03. 22:33
  „mekgajver:
  Itt az URL:

  http://www.mako.hu/files/20080523.pdf

  Egy kis pontosítás: Makói Hírek, 2008. május 23, 5. olsal alján.
  .”
 • 149. nagyi8 2009. november 03. 22:28
  „mekgajver:
  39 .alatti kérdésedre a válasz a következő:
  Az Erőszak Buzásék a 2009-es netto 3.5, bruttó kb 7-10 milliárdos tervet nyomják.

  Nos az Erőszak-Buzás meghirdette a Makói Hírekben 2008.05.18-án, 5.oldal, alul,
  hogy a terveket meg lehet nézni az onkormányzatban.
  Ott aztán megtagadták --> hazudtak.
  Ebből lett a bírósági per, amelyben a Szegedi Bíróság 2009.09.08-án ítéletet hírdetett: elítélte a Makói Önkormányzatot teljes mértékben és megállaította, hogy megfosztotta a makói lakosságot törvényes jogától: közberuházás --> közpénz, TEHÁT MYILVÁNOS!, az iratok megtekintésétől.
  .”
 • 148. zoltan1 2009. november 01. 21:23
  „Egyáltalán nem biztos, hogy a megyei második hely elég lesz a bekerüléshez. Ne törjön le az optimizmusotok, ne engedjétek, hogy néhány félretájékoztatás elkeserítsen benneteket. Egyáltalán nem biztos, hogy Buzás lesz a polgármester. Az viszont biztos, hogy jobb oldali többségű testület áll fel egy év múlva.”
 • 147. mar_ci 2009. november 01. 12:53
  „Az mindegy, hiszen a megyei második helyről listán is be fog kerülni.”
 • 146. magyar36 2009. október 31. 21:42
  „Kedves fórumozók!
  Egyet elfelejtettünk az események értékelésében: az OGY. választásokat!
  Miért írom ezt? Ha az MSZP esetleg súlyos vereséget szenvedne a választó kerületben, nem tudjuk, hogy erre Búzás, hogy reagál! Még az is előfordulhat, hogy meghátrál, hisz az egyik pozíciója elvész! Már lesz egy ember, aki rászólhat és a kistérség ügyeibe, így akár Makó ügyeibe is beleszólhat! Bírni fogja a kritikát? Kötve hiszem!”
 • 145. VörösPimpernel 2009. október 31. 20:49
  „magyar36: Ez megfontolandó, megingathatatlan jobboldali képviselőjelölteket a testületbe, nézzük tud-e Buzás kompromisszumot kötni? Mert erről nem híres. Viszont így nem a pártlogó a fontos, hanem az egyéni kvalitás.”
 • 144. magyar36 2009. október 31. 20:01
  „Sajnos a politikai paletta miatt Búzás lesz a befutó! Csak abban reménykedhetünk, hogy az MSZP-nek nem lesz többsége, így nem lesz tejhatalma, Búzásnak! Remélem a bejutók nem alkusznak meg vele, de erre nagy az esély!”
 • 143. VörösPimpernel 2009. október 31. 18:57
  „Ha nem jók az itt élő, itt olvasható jelöltek, akkor:

  Valaki a túlvilágról? A politikai Styx túloldaláról? Egy politikai halottja sincs Makónak, akit feltámaszthatnék? Egy rég elfeledett név? Egy legendás hős?

  Hmm.”
 • 142. mar_ci 2009. október 31. 16:37
  „mekgajver
  Tanuld már meg, hogy a polgármestert Buzás Péternek hívják és nem hosszú ú-val írja a nevét.
  Azt gondolom, hogy nem te fogod kipenderíteni a székéből, hanem ez csak akkor következik be, ha találunk megfelelő jelöltet. A Márton és Mágoriné ugyan úgy jár, mint 4 éve. Leiskolázza őket a Buzás.
  Bizonyára beszélgettél már te is erről másokkal. Nekem mindig azzal érvelnek: ok nem jó a polgármester, de kire szavazzak?
  Olvasd el akár csak ezt a fórumot elölről. Siralmas, hogy alig vetődnek föl nevek. 140 hozzászólásból a következők merültek fel:
  Mágoriné
  Márton Imre
  Fazekas Ferenc
  Németh Pál
  Kávási Mihály
  Csőke Attila
  Szabó István
  Mágorinénak látatlanban megjósolom a tavaszi nyerést. Viszont egyáltalán nem szabadna a polgármesteri székért is indulni. Ezt sok éves gyakorlattal sem lehet egyszemélyben csinálni, nemhogy mindkettőt együtt gyakorlatlanul.
  Imréről éppen az előbb írtam.
  Fazekast egyáltalán meg sem kellett volna említeni.
  Németh Pali túl egysikú és sokáig külföldön élt. Néha még a magyar nyelvvel is gondjai vannak. Nem látom benne a támogatott vezetőt.
  Kávási, Csőke, Szabó alapvetően alkalmas lehet. Egyetemi diplomás megfelelő szakon, van előéletük, van bennük a közügyek iránt affinitás.
  Bocsánat kifelejtettem Brüsszelből Szabó Ágit. Szerintem ő nem befutó, mert túl fiatal és messze van.

  Ennyi! Ez siralmas! A kipenderítéshez ez még kevés. Viszont ez így nem mehet tovább. A város végképp tönkremegy Péterünk kezében. 117. MC_Mi jól összefoglalta.
  Jól mellétaláltál, ha azt hiszed, hogy én nem a változást akarom. De szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez a mostani nevekkel nem fog menni.”
 • 141. mekgajver 2009. október 31. 09:54
  „mar_ci: Persze szerinted meg a kedvenced, Búzás szerepelt e legjobban. Ó de sírni fog a szád kishaver, mikor kipattintjuk a pogármesteri székből.”
 • 140. mar_ci 2009. október 31. 09:52
  „133 Magyar36
  A Márton Imrével az egyik baj az, hogy kevés. Te magad is írod, hogy "kevésbé rossz". Ő nem fog tudni felnőni Buzáshoz.
  Azután meg a FIDESZ támogatása nélkül nem is fog annyi szavazatot összeszedni, mint 4 éve. Nem az ő személyére adták az emberek a voksot, a támogató pártok miatt. Emlékezz vissza, ha láttad, hogy miylen siralmas volt a TV-ben a három jelölt összemérése. Mekegett, makogott és pufogtatta a nagy semmit. Még Mágoriné is jobban szerepelt nála.”
 • 139. mekgajver 2009. október 31. 09:37
  „SzentGellért: Gondolom egyébként magadat tartanád a legmegygőzőbb jelöltnek. Pedig a brüsszelben élő nő feltalálásáról (feltálalásáról??? hmmm, nem ízlik, pincér! vigye vissza!) az jut eszembe, amikor a bűnözők összevesznek, hogy ki legyen a bandavezér, és aztán józan megfontolásból (egymás legyilkolászása helyett) külsős urat választanak meg. Lehet, hogy nálatok ez így ment a te idődbe, de szerencsére a hozzád hasonlók, és a módszereitek veletek együtt mentek feledésbe. Egy kicsit elkalandoztál,(úgy 15 évet) de elmúltak már a régi idők, lefeljebb már csak ultiban osztassz lapot. Úgyhogy higgaszd le magad, pihenj sokat, sodortasd magad az eseményekkel, de azért el ne tunyulj! Ja?! hogy nem vagy benne az eseményekben? Akkor igyad a bort, nézzed e tv-t . Hátha felfogod, mi történik körülötted!
  Egyik héten Bokros ex?kommer pénzügyért ajánlgatod miniszterelnöknek, aztán meg te akarsz a Fidesznek makói jelöltet állítani? Muhahahahaha Kételkedek benne, hogy tudod e, milyen dátumot írunk, de elárulaom neked: 2009. októben 31.”
 • 138. mar_ci 2009. október 31. 09:32
  „A javaslat jó, ha megismerjük, még jobb.
  Csakhogy... A kampányban nem lehet Brüsszelből üzengetni. Gondolom, hogy ezért meg nem hagyja ott azt a helyet. A bizonytalanra. Másrészt meg ismerni kell az itthoni viszonyokat ahhoz, hogy kellő vitapartnere tudjon lenni a Buzásnak.
  Valóban igen sok elszármazott van a világban, aki tehetséges és Makóról indult. Ez is azok közé a bűnök közé tartozik, amit fel kell vetni az elmúlt 20 év makói irányítóinak. Az itt született, itt iskolázódott emberek ezrei kénytelenek elmenni, mert Makó nem tud adni megélhetést.
  Közben persze tele van a város máshonnan jött emberekkel, akik egy cseppet sem jobbak. A mi vezetőinkben egy fikarcnyi lokálpatriotizmus sem szorult.”
 • 137. SzentGellért 2009. október 30. 23:06
  „Üzenem minden jobboldali szimpatizánsnak, hogy megtaláltam azt a személyt aki Buzás Pötört képes lenne legyürni. Az Állatforgalmitól nyugdijba ment Szabó János kisebik lányára gondolok Szabó Ágira, aki Közgazdasági Egyetemet végzett több nyelven beszél és jelenleg Brüsszelben az EU központban dolgozik. Jobboldali az egész család. Végre egy normális képviselője lenne Makónak. Külön kérem Orbán Imrét, mert Ő ismeri Ágit régóta, hogy hasson oda, hogy Ágit felkérjék erre a feladatra. Kérek minden FIDESZ tagot, hogy térjen észre és gondolja át azt amit javaslok. Ne szórakozzanak velünk, ilyen pancser jelöltekkel mint Mágoriné. A Mi bőrünkre megy itt a játék. Elegünk van a pecsenyesütögetőkből. Végre egy olyan jelőltet akarunk aki képes ezt a feladatot ellátni, és akire az eddigi teljesítménye alapján fel is lehet nézni.”
 • 136. kgb666 2009. október 30. 05:58
  „Frissen ki szivárogtatott MSZP-célkitűzések,választási kampányhoz!:(
  Pártunk és kormányunk demokratikus célkitűzései :))
  1./ Élet nélküli félelem
  2./ Békés egymás ellen élés
  3./ Az 1945-ös romállapotok maradéktalan visszaállítása
  4./ Egy kis változatosság : Kádárt haza, Rákosit és Gerőt a kormányba
  5./ Élelem nélküli élet
  6./ Új pártjelvény elképzelése : Kalapács és zabszem, az utóbbit nem tudjuk hova tenni
  7./ Budapest vérfürdőváros nagy idegenforgalommal
  8./ Budapest szocialista megőrzése, prompt lakásleválasztás
  9./ Kádártaxi szolgálat megjavítása ( hívás nélkül házhoz lövünk )
  10./ Ingyen társasutazás a Szovjetunióba
  11./ Magyarország leltár miatt zárva ( Felszámolás alatt )
  12./ Ne csüggedjetek, hazudunk rendületlenül
  13./ Bármely házban összkomfort, hideg - melegháború”
 • 135. rudi 2009. október 29. 20:47
  „130 Mc Mi jól látod a helyzetet!”
 • 134. rudi 2009. október 29. 20:42
  „MAKÓI FÜRDŐ! nEM MEGY?? íGY NEM IS FOG! A fejekben kellene a programot kicserélni, mert az sajnos még a régi, aztán pénzt adni valamire. Nem tudom, minek milliárdokat költeni, nyáron a fürdőből fél 8 kor kizavarnak mindenkit, pedig legalább nyáron a hétvégéken péntek, szombat vasárnap 22 ig nyitva lehetne. Vannak helyiek is, akik este érnek rá, és nyáron még az nem olyan késő.”
 • 133. rudi 2009. október 29. 20:38
  „44. hozzászólásom, nem tudom, miért sértő, maximum akkor lenne az, ha aki moderálta az magára értette volna. Makón sok tahó ember él. eZ NEM SÉRTŐ. EZ A VALÓSÁG!!!! SAJNOS!!”
 • 132. magyar36 2009. október 29. 20:02
  „Mc_Mi
  Teljesen igaz, amit írsz. Csak egy a bökkenő, itt mi akármit is mondunk Makó lakosságának az 1%-át sem éjük el, még nagy számot is mondtam. Amit írsz az az ember szerintem nincs, ügye 40-55 év közötti, értelmiségi, és lehetőleg mindkét oldal nagy része elfogadja, feddhetetlen előélet, politikai támadhatatlanság, ütős program (ehhez a segítők) stb.
  Maradjunk a realitás talaján. Van Búzás, Mágori, Márton variációnk. A többi sajnos fantazmagória egyenlőre.
  Na nekem ebből a hármasból a kevésbé rossz Márton.”
151 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint száz pályázó a makói Pulitzer-díjra

Idén harmadszor adják át a Pulitzer Szülővárosa díjat, amelyet pályakezdő újságírók elismerésére alapítottak. Tovább olvasom