Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Fűteni fognak a szennyvíziszappal

Makó - Fűteni fognak a kibővített makói szennyvíztisztítóban azzal az iszappal, amelyet most komposztálnak. Nálunk nem működik ilyen rendszer, Németországban már több helyen is.
Bővíteni és korszerűsíteni fogják a makói tisztítótelepet, hogy fogadni tudja a város mellett a csatlakozó községek szennyvizét is. Az uniós támogatással indult csatornázás 14 milliárdba kerül, ebből a telepbővítés költsége 980 millió forint. A kivitelezői ajánlatokat szeptember közepéig várják Makón, novemberben hirdetnek eredményt a nyílt közbeszerzési eljáráson. A decemberi szerződéskötés után, ha minden a terv szerint halad, 2013 végére fejeződik be a munka.

A szennyvíztelepen konténerekbe gyűjtik az ülepítés után kicentrifugázott iszapot. Fotó: Karnok Csaba
A szennyvíztelepen konténerekbe gyűjtik az ülepítés után kicentrifugázott iszapot.
Fotó: Karnok Csaba

Az üzemeltető, a Makó-térségi Víziközmű Kft. megoldást talált az iszap elhelyezésének problémájára. A biológiai tisztítóműbe jutó szennyvizet baktériumok bontják le. A tisztított víz a Marosba megy. A hátramaradó iszap olyan szerves anyag, amelyet értékesebbnek tartanak a műtrágyánál, Hollandiában és több uniós országban is kijuttatják a földre, másutt nem. Kutatók vizsgálják, hogyan lehetne kiszűrni belőle az ember révén bekerülő gyógyszermaradványokat, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni a baktériumok. Nálunk is komposztálják az iszapot. A makói telepen keletkező évi 2000 tonnányi anyagot egy ideig a Galamb József szakközépiskola földjére hordták ki. Ez a lehetőség megszűnt, miután az intézmény működtetőjével, a megyei önkormányzattal nem sikerült megegyeznie a városnak. Most a hulladékszállító ASA Kft. vásárhelyi telepére hordják, ott készül belőle komposzt. A végső megoldás azonban nem ez, hanem a helyi felhasználás lesz.

Most egy centrifuga vízteleníti az iszapot, amelynek 20–25 százalékos a szárazanyag-tartalma, olyan állagú, hogy lapátolni lehet. Medgyesi Páltól, a víziközmű igazgatójától tudjuk, hogy egy napenergiával működő rendszer révén még jobban ki fogják szorítani belőle a vizet. Az 50–80 százalékos szárazanyag-tartalmú iszap egyrészt kisebb helyen elfér, másrészt biomasszaként elégethető. Az így kapott energiával fűteni fogják a telepet. Németországban több helyen működtetnek ilyen rendszert, Soltvadkerten is tervezik.

Olvasóink írták

 • 12. Ungarn 2010. augusztus 11. 16:59
  „Tony

  Javaslom vedd elő a szerződésed a csatornázásról és olvasd végig figyelmesen.Különösen az előtakarékossági részt,mert utána nem kérdezel ilyen balgaságokat hogy mi lesz a pénz kamataival.”
 • 11. mj52, 2010. augusztus 07. 10:05
  „Nem tudom hogy szeretnék e egy ilyen égetőmű közelében lakni, bár lehet ha teljesen száraz, és tökéletes az égés akkor nincs különösebb bukéja, de a képen látható lapátos úr biztos nem a kép kedvéért, vagy munkavédelmi ellenözéstől tartva vette föl a maszkot.”
 • 10. Tony_Soprano 2010. augusztus 06. 19:07
  „exchange akkor nézz szét jobban, biztos a családotok jól fejlődik Buzás alatt!
  Ja csatornázás, addig jutottak hazudozásban gerizdes városrészén, egy két hónapja hogy csatorna lehet hogy lesz, de az udvarokban a gazda alakítja ki mivel nem fér el a vízmű gépei!:):) Röhögtem, ezek után tájékoztatták a közönséget hogy fogjanak össze a lakók és közösen bontassák az udvarukat így olcsóbb! Tehát a csatorna leszükült már az útcára, na de megy ez lejjebb is ha marad Buzás, kérdésemre hogy mi van a befizetett pénz kamatával senki nem tudott válaszolni! exchange te nagy fejlődésed abból áll hogy építik a járdát, ami szar, csődbe vitték a a várost! Nyugodj meg ha nem Buzás lesz a polgármester, senki nem tud már nagyobb kárt okozni a városnak!”
 • 9. exchange 2010. augusztus 06. 17:22
  „Nem ez saját vélemény azért senki se fizet :D télleg csak fejlődést láttok.”
 • 8. banew 2010. augusztus 05. 21:16
  „ha a pénz nincs meg, abban az OTP is benne kell, hogy legyen, hiszen ők kezelik a pénzt....”
 • 7. Tony_Soprano 2010. augusztus 05. 19:42
  „exchange, kezdem azt hinni hogy te voltál Mszp2009, ezek a protokol szövegeid kiborítóak! Ne fényezd már itt Buzást , kételyes hogy azok a pénzek megvannak, kimutatást én is tudok csinálni, belehetne fejezned itt Buzás éltetését, igaz ezért kapod a fizetést!”
 • 6. exchange 2010. augusztus 05. 19:17
  „Nyugi elkezdik jővöre elkezdik eddig se a városon (Nem Buzáson múlt) hanem brüsszel 13 hónap alatt döntött és a ilyenek.

  "Addig a befizetett pénzünkkel mit csinálnak?" Az a bankban van ahhoz senki se nyúlhat a beruházásig. De ezt a szenvíz fórumon elmondták”
 • 5. mj52, 2010. augusztus 05. 16:40
  „T. Tony "csak 2234- ben kezdenek hozzá" - azért erre ne vegyél be mérget.”
 • 4. Tony_Soprano 2010. augusztus 05. 14:34
  „exchange 4-kor vége a munkaidőnek húzz bele, azért kezdik Gerizdesen mert ott sok a nyugdíjas, de majd csak 2234-ben kezdenek hozzá, rosszul írtad a dátumot!”
 • 3. titi76 2010. augusztus 05. 14:32
  „Hurrá!B lesznek csatornázva a községek is!Igaz,hogy kb 2010 év végére ígérték a szerződés szerint .Addig a befizetett pénzünkkel mit csinálnak?Majd valaki Fejes elcsalja és mi újból szívhatjuk a fogunkat,hogy már megint jól átvertek minket!Bár ne legyen igazam,de nem sok reményt látok arra hogy a csatornázás meg is valósul.”
 • 2. exchange 2010. augusztus 05. 12:51
  „Na ez a gond is megoldva!
  Szenvíz program 2013-ra kész :) Ípp ideje
  Bár mondjuk azt nem tudom hogy miért Gerizdesen kezdenek a Meglévő szakasz felújítás után Mikor a legalacsonyabb városrész a Bánom (Főleg a 5 állat utca) és a Lesi körzete. Ráadásul ez van a legközelebb a Maroshoz. Bánonban főleg a 5 állat utca a legalacsonyabb különös képen a nyúl utca (Lehetett is látni a viharban a eső után) Na jó mondjuk az is igaz hogy ott egy valaki (Akié a festékbolt) Szenvíz csatornának használja a belvíz elvezetőt És a víz sem folyik le sehova hanem áll a Nyúl utcai árokban. Már kétszer a önkormányzat megbüntette de nem ért neki semmit.”
 • 1. bo 2010. augusztus 05. 09:41
  „Még, hogy nem lehet a sz@rból várat építeni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunap Kövegyen

Kövegy - Falunapot tartanak szombaton Kövegyen. A program reggel fél 8-kor indul zenés, lovas… Tovább olvasom