Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Hagymanó és helyi csokoládé - Makón nem emelik az adókat

Makó - Most sem emel helyi adót a makói önkormányzat, a buszközlekedés és a szemétszállítás azonban drágulni fog. A képviselő-testület szerdai ülésén bemutatták a Hagymanót, amely a fürdőt népszerűsítő plüssfigura.
Feldíszített karácsonyfa alatt ünnepi köszöntővel és a zenetagozatos diákok műsorával kezdődött a képviselő-testület ülése. Aztán a polgármesteri tájékoztató keretében a fürdő marketingjének ismertetésével folytatódott. Elhangzott, hogy karácsony után országos tévékben, rádiókban fogják hirdetni a január 20-i fürdőnyitást. Bemutatkozott a Hagymanó nevű plüssfigura, amelynek kicsi változatát majd a fürdő üzletében is meg lehet venni, hungarikumok és helyi termékek, többek között itteni vállalkozó által készített csokoládé mellett.

Sánta Sándor (Fidesz) arra kérte a vezetést, ne hagyja figyelmen kívül azoknak a véleményét, akik nagyon hosszú ideje járnak a fürdőbe. Kiderült, volt egy fórum, amelyen az igazgató vita közben azt találta mondani, nincs mód arra, hogy a létesítmény a korábbiakhoz hasonlóan működjön, egyébként pedig termálvíz van alattunk, tessék hazamenni, ásni egy jó mély gödröt a kertben, és oda meg lehet hívni azokat, akik ingyen akarnak fürödni. Buzás Péter polgármester szerint több rosszindulatú megjegyzésre válaszul ment föl így a pumpa. Kovacsics Imre igazgató elmondta, minden véleményt meghallgatnak, a negatív kritikát is, és aminek van alapja, azzal foglalkozni kell. A régi törzsvendégek 99 százalékát szerinte sikerült meggyőzniük arról, hogy az új fürdő jobb lesz.

Ez az ötödik alkalom, hogy nem emeli a helyi adókat és a mezőőri járulékot a makói önkormányzat, tekintettel a gazdasági helyzetre. A közterület-használati tarifa nő 10 százalékkal. Ezenkívül csak azok a díjak drágulnak az infláció mértékével, amelyek emelését korábban megkötött szerződés írja elő. Sánta szerint jó, hogy nem nőnek az adók, a nehézséggel küszködő vállalkozókra való tekintettel inkább adócsökkentésen kellene gondolkodni. A polgármester arra figyelmeztetett, hogy amint az emeléssel sem lehetne sokkal több bevételhez jutni, a csökkentésnek sincs realitása. Így is csak 250 milliót fordíthat a befolyó milliárdból fejlesztésre a város, a többit az iskola, óvoda, bölcsőde működésére költi.

A vízdíjakról a két ünnep között döntenek, megvárva a vízszolgáltatásról szóló új törvényt. A szemétszállítás díja 3,6 százalékkal emelkedik 2012-ben, a helyi tömegközlekedés is drágább lesz: a jegy 180-ról 190 forintra, az összvonalas havi bérlet 4085-ről 4325-re, a tanuló- és nyugdíjasbérlet 1395-ről 1575 forintra drágul.

Olvasóink írták

 • 4. makovaros 2011. december 15. 18:56
  „"Akkor éppen itt volna az ideje az emelésnek."

  Na ilyet se hallottam túl sűrűn főleg adó terin.”
 • 3. Egyolvasó 2011. december 15. 17:33
  „2. makovaros 2011.12.15. 07:07

  Itt szeretném felhívni a makóiak figyelmét. hogy az önkormányzat már 5 éve (ez kb 20,5% emelés lenne) nem emelt helyi adót.

  Akkor éppen itt volna az ideje az emelésnek.”
 • 2. makovaros 2011. december 15. 07:07
  „Itt szeretném felhívni a makóiak figyelmét. hogy az önkormányzat már 5 éve (ez kb 20,5% emelés lenne) nem emelt helyi adót.”
 • 1. Egyolvasó 2011. december 14. 20:04
  „Ilyenkor lehet sajnálni, hogy valaki nem kertes házban lakik, házi vízellátóval meg lehetne szabadulni a felesleges vízdíjtól, csatorna díj pedig még vagy négy évig úgysem lesz ilyen munkatempó mellett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válság ellen bölcsőde

Január 2-án nyílik, és először 23 gyereket fogad a Búza utcai bölcsőde Makón. Tovább olvasom