Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Haldokló kutya a konténerben

Makó - Megdöbbentő videót publikált a Facebookon a makói gyepmesteri telepről egy makói állatvédő. Dancsi Péter fotókat is közzétett a konténerbe rakott, fejbe lőtt kutyákról – egyikük még haldoklott. A rendőrség állatkínzás miatt nyomoz.
A makói kórházban boncmesterként dolgozó Dancsi Péter több mint egy esztendeje napi rendszerességgel jár ki a város szélén lévő gyepmesteri telepre. Mivel rajong a kutyákért, mindig megeteti a külső boxokba bezárt, befogott ebeket, és fényképeket, videofelvételeket készít a gyűjtőkonténerbe dobott kutyatetemekről. A felvételek közül a hétvégén feltett néhányat a legnépszerűbb közösségi oldalra. A legmegdöbbentőbb a videofelvétel, amin azt látni, hogy az egyik konténerben lévő állat még el sem pusztult, haldoklik. Az állatvédő állítja: lelőtték. Úgy tűnik, a lefotózott kutyáknak hasonló sérüléseik vannak.

A világhálóra felkerült felvételek szerint ezekben a konténerekben találtak fejbe lőtt kutyákat. A szerző felvétele
A világhálóra felkerült felvételek szerint ezekben a konténerekben találtak fejbe lőtt kutyákat. A szerző felvétele

Dancsi Péter, miután nyilvánosságra hozta a felvételeket, feljelentést tett a Makói Rendőrkapitányságon. Amikor felkerestük, azt mondta: meggyőződése, hogy a borzalmakért a gyepmesteri telep dolgozói a felelősek. Elmondása szerint olyan sok a véres, lelőtt kutya a konténerekben, hogy kizárható, hogy másvalaki hordaná oda rendszeresen a tetemeket. Ráadásul az elpusztult állatok közül többre ráismert, mivel nap mint nap eteti a befogott kutyákat. Az állatvédő hangsúlyozta: a kóbor kutyák lelövését jogszabály tiltja, 2 injekcióval lehet őket elpusztítani – először altató, majd méreganyag befecskendezésével. Ugyanakkor állítása szerint szerte az országban gyakorlat, hogy az erre szánt pénzt megspórolva inkább lelövik őket.

Nyomozás és belső vizsgálat a makói állatkínzás ügyében (12):
Videó: Makói VTV. 

A gyepmester, Daróczi András azt mondta lapunknak: kizárt, hogy bárki korábban befogott kutyát talált volna lelőve a konténerben, ugyanakkor a szabályszerű altatás okozhat orrvérzést, ami keltheti lőtt sérülés látszatát. Az altatásokat egyébként állatorvos végzi és dokumentálják. Az, hogy a konténerekben sok a kutyatetem, azzal magyarázható, hogy a gyepmesteri telep udvara nyitott, oda bárki bevihet elhullott állatot, és a környéken ez az egyetlen ilyen telep. Ide hordják be a városban elütött állatokat is.

A felvételek alapján a telepet üzemeltető Kommunális Nonprofit Kft. vezetője, Nagy Nándor vizsgálatot indított, hogy tisztázza, történt-e szabálytalanság. A gyepmestert ennek végéig felmentette munkaköréből. Az erről tájékoztató, a város honlapján is olvasható közlemény hangsúlyozza: a gyepmesteri telepet alig egy éve újították fel, a körülmények mindenben megfelelnek a jogszabályoknak. Nagy Nándor a vizsgálat lezárultával ígért bővebb tájékoztatást. A megyei főkapitányság szóvivője, Jászai Linda úgy tájékoztatta lapunkat, a rendőrség állatkínzás bűntette miatt, ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. vip007 2013. január 09. 21:12
  „49. MáskéntGondolkodó 2013.01.09. 12:59

  Szerintem nem is igazán a chipezés miatt dobják ki a kutyákat, sokkal inkább a 45ezres büntitől való félelem miatt, és a lehetséges ebadó miatt, amit ugye a kötelező regisztráció miatt gyerekjáték lesz kivetni bárkire. (22-es csapdája, ha nem chipeztetsz, bünti lehet, ha csipeztetsz, lehet megadóztatnak)
  Nos, ma vittem a kutyulit chipeztetni. Ha érdekel valakit, olvassa tovább. Sok rémhírrel ellentétben még mindig max 3500 péz. (Aki többet kér, tuti átver.) DE!!! A törvény kötelező regisztrációt ír elő, amelynek az ára 200 (kettőszáz) forint. LENNE!!! Ugyanis nincs kész ez az adatbázis, ellenben létezik egy másik évek óta (petvetdata), ahová regizik a chipet. Szépséghiba viszont, hogy ide már 2000 (kettőezer) a díj. Tehát egy chipezés végül is 5500 HUF, de enélkül egy orvos sem fogja ellátni a kutyát. Elméletileg.

  UFF szóltam”
 • 49. MáskéntGondolkodó 2013. január 09. 12:59
  „A cipezés miatt sok a kidobott kutya,ez a rendelkezés árnyoldala,és a chipezés és oltás miatt 7000 Ft egy kutya örökbefogadása,ez nem kevés! Hát nem is sok szerencsétlennek lesz gazdája ennyiért!
  Úgy hogy otthon van két másik kutyám rendesen tartva de chip nélkül.Az egyik egy 13 éves vak német juhász hát ő nem lesz chipes kutya,egy rendelet miatt altassam el?
  Nem fogom!”
 • 48. scott1 2013. január 09. 09:04
  „15. Racoon!
  Te mint jól informált, akkor továbbra is azt állítod, hogy a kutyákat a vadőr lőtte le? Mert ha nem, akkor - téged idézve - elég gusztustalan meghurcolni egy olyan embert, aki valószínűleg ártatlan, mivel ezeket a kutyákat ledokumentálták előtte a telepen! Vagy nem?
  Sok a kóbor kutya? Amilyen szinten öregszik a város, ahogy csökken a lakosság, ahogy nő a lakatlan ingatlanok száma többek között úgy nő a gazdátlan kutyák száma is, ez csak téged lep meg és az Önkormányzatot... bár az sem lepne meg, ha éppen ezért te is ott dolgoznál...”
 • 47. klj-54 2013. január 08. 22:09
  „Nem tudom miért kellett moderálni?
  Semmi olyat nem akartam válaszként megadni, mely amúgy a facebookon nem nyilvános!
  Úgy látom a moderátor megint egyoldalúan teszi a dolgát!”
 • 46. Norodia 2013. január 08. 21:25
  „Mennyibe kerülne az államnak a 100milliókat amiket évente ilyenre költ, állatvédőknek adni? nem gyilkolásra? ugyanennyibe vagy kevesebbe, ők valószínű nem akarnának nyerészkedni is rajta, és spórolni az altatóninjekción..

  Így az egész rendszer érthetetlen, indokolatlan és vak, nem tudom kinek az érdeke ezt fenntartani.
  Ezek fizetést kapnak és pénzt mindenre--persze h az olcsóbb módját választják:
  a sintér árulja a városban köztudottan a kutyáknak kapott konzerveket, moslékot vagy azt sem ad a kutyának.
  (tények, Ajka, ahol végre nyomoznak a nő szemétségei után )

  amíg nem változik a politika,és nem számon kérhetőek a önkormányzat dolgozói azért h nyírják a kutyákat mért változna bármi?
  szándék kéne h az állam ne ezt támogassa..Ne csak ellátandó feladatnak tekintse..ha bármilyen hivatal rosszul működik - addig hiába működtetik. egyszerű képlet.”
 • 45. Norodia 2013. január 08. 21:01
  „Magyarország 2013.
  Ajkán éhenhaltak, itt minden szabályt megszegve lövöldözik a kutyákat.miből? ÁLLAMI PÉNZBŐL FIZETÉSÉRT.
  szégyen.
  Hogy következmény nélkül bármit meglehet KÖZPÉNZBŐL.”
 • 44. klj-54 2013. január 08. 20:57
  „<moderálva>”
 • 43. vári 2013. január 08. 20:33
  „deszkás
  "Akkor hogyan válhatok meg szabályosan a fájdalomtól nyüszítő elaggott kutyámtól?"
  Altatóinjekcióval. Ne fáraszd már itt a népet. Erről a lehetőségről csak az nem tud, aki egy szatyorban élt idáig.”
 • 42. 48as 2013. január 08. 19:48
  „"A világhálóra felkerült felvételek szerint ezekben a konténerekben találtak fejbe lőtt kutyákat. A szerző felvétele"

  Ime a koncentrációs tábor kutyák számára, édes kis hazánkban. Mondjuk ki ami valóság lett.”
 • 41. 48as 2013. január 08. 19:41
  „38.Emne44 2013.01.08. 18:59

  Persze-persze, Te meg szállítanád mosogatnád ôket 50 Fillérért, igen Te ezt hiányolod, hát rajta.”
 • 40. 48as 2013. január 08. 19:37
  „Van ártattlan állat, és gusztustalan idióta.”
 • 39. 48as 2013. január 08. 19:35
  „38.Emne44 2013.01.08. 18:59

  Sajnálom, de ez egy abszolut tudatlanságból eredô baromság. A Chip használata számos fejlett nyugati országba már évek óta be van vezetve. (jelzem fejlett országban...) a kutyák védelme érdekében, persze egy elmaradott, szegény országban ez sem m?ködik, vagy nem tudják úgy szabályozni, hogy rendesen m?ködjön.

  Ott tartunk, hogy beteg nyomorúlt állatainkat külföldre viszik befogadásra, mert mi nem vagyun képesek a házi állatainkát ellátni. Gyönyör? egy nemzet, Hajrá Magyarország!”
 • 38. Emne44 2013. január 08. 18:59
  „A Vidékfejlesztési Minisztérium az oka, a hülye csip rendeletével.

  Sokkal fontosabb lenn a környezetvédelmet is szolgáló csavaros tetős, régen visszaváltott 720 ml konzerves üvegek visszaváltása.

  Ez meghaladja Illés zoltán képességét.

  Járjon kutyául.”
 • 37. 3évesférfi 2013. január 08. 18:09
  „32. klj-54: Köszönjük szépen. Most pedig keress állatkínzós híreket, nem lesz nehéz találni.”
 • 36. 3évesférfi 2013. január 08. 18:07
  „33. czindi: Te csak jelentgesd fel a buszsofőröket, aztán utyuli-putyulizz.
  Ilyen morállal nem is lehet más a véleményed.”
 • 35. Francois 2013. január 08. 18:04
  „Milyen jó látni a sok hivatali nick nevet! Egy hét és el lesz ez is tusolva! 8. vandar fórumozó társunk leírta itt a lényeget, a forgatókönyv ez fog lenni! Tessék vissza olvasni! :) :D”
 • 34. creck 2013. január 08. 17:23
  „Először is köszönet illeti Szabó Imre újságírót a cikkért,és a gyors ügyintézésért.Másodszor: mélységesen elítélem az állatokkal történő eféle bánásmódot!Amikor az a kutyus (vagy legyen az bármilyen érző állat) pici kutyaként aranyosan játszott a gyerekekkel,boldogan nyalta azt a kezet,ami később az utcára tette,vagy a sintér telepen kirakta,nem merült fel a "gazdájában",hogy ha feleslegessé válik,kiöregszik,vagy jön egy "aranyosabb","szebb",akkor az lenne a legkevesebb,hogy ÁLLATORVOSHOZ vigye,és ott adja meg neki a végtisztességet???Ha másért nem,hát a szép emlékekért....Undorító amit Daróczi "ÚR" (tudtával vagy tudta nélkül) tesznek a gyepmesteri telepen!Remélem,a felfüggesztésből fegyelmi elbocsájtás lesz!Abban sem reménykedhetünk,hogy javulni fog a helyzet,mert jön egy újabb szadista,és lesznek újabb szenvedő állatok!Kívánom az ilyen "embernek",büntesse meg az Isten azért,amit tett!”
 • 33. czindi 2013. január 08. 17:11
  „Alakítana végre valaki egy "embervédő" szervezetet? Én kitüntetném a "Négy Mancs aranyfokozattal". Ha a természetben egy faj túlszaporodik, a természet megoldja a gondot. ( pl. túlszaporodik az ellensége is. ) Csak az ember olyan ostoba, hogy nem tudja a túlszaporodott kutyák sorsát megoldani! Hagyjuk már a francba az idióta
  utyuli-putyuli szemléletet!”
 • 32. klj-54 2013. január 08. 17:09
  „Ja, még valamit: http://www.delmagyar.hu/bulvar/horror_egy_parkban_kobor_kutyak_teptek_szet_4_embert/2314352/?utm_source=rssfeed”
 • 31. klj-54 2013. január 08. 17:08
  „Megint bedobták a gumicsontot, hátha marjuk egymást!
  Hát juszt sem fogok senkire semmit írni.”
50 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 gól a téli kupán

Megkezdődtek a makói Téli kupa küzdelmei. A nyílt kategóriába 19-en neveztek, a 35 fölöttieknél hét gárda van, míg a 45+ kategóriában mindössze négy csapat indult. Tovább olvasom