Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Harmadolta a jég a hagymafesztivált

Makó - A jég- és belvízkárok miatt várhatóan egynapos lesz Makón a máskor háromnapos hagymafesztivál. A huszadik, jubileumi rendezvényen a gazdálkodók találkoznak, talán lesz gasztronómiai program is – de hagyma alig.
Egy húszéves programot már lehet hagyományosnak nevezni. A Mihály Zoltán országgyűlési képviselő kezdeményezésére létrejött rendezvénynek idővel saját stílusa, menetrendje lett, és bár nem csak a hagymatermesztőkről szól, azért mindig több standon is lehet látni a termést, van szakmai tanácskozás, a díjak a szakmának szólnak, a hagymapucoló verseny győzteseit is színpadon köszöntik. A mezőgazdasági kiállításon bemutatkoznak a kertbarátok. Focitorna, koncert, néptánc, a látogatókat városnéző kisvonat viszi az Aradi utcai kiállítóhelyre.

Korábban is volt olyan vélemény, hogy ez a rendezvény már inkább népünnepély, mint a hagymatermesztők napja, és máskor is előfordult az alacsony felvásárlási árak miatt, hogy a termelőknek nem volt kedvük ünnepelni. A június 18-i jégverés azonban új helyzetet teremtett.

A képviselő-testület szerdai ülésén szóba került, hogy a fesztivált a történtekre való tekintettel szerényebb keretek között rendeznék meg. Buzás Péter polgármester azt mondta, a rendezvényt szervező Hagymáért Alapítvány kuratóriumának ülésén egynapos fesztivált javasol.
A már megnyert pályázatokat nem adják vissza, így gasztronómiai rendezvény talán lesz, és célszerű, hogy a termelők idén is találkozzanak a minisztérium tisztségviselőjével. A kísérőrendezvények költségvetése azonban szerényebb lesz. Jövő kedden tárgyalnak arról, hogy az egynapos rendezvényt hogyan lehet úgy megszervezni, hogy lehetőleg minden korábbi résztvevőhöz szóljon, mégis harmadannyiba kerüljön, mint a korábbiak. Az is nyilvánvaló, hogy kevés hagymát fog látni a közönség. A június 18-i és 21-i viharok után a térségi termőterület 70 százaléka károsodott, a termés nagy része elpusztult. A bevételkiesést 40 milliárd forintra becsülik.

Olvasóink írták

 • 13. matróz 2010. július 07. 21:09
  „8.
  Hát ez az!!
  És megint ki fog jól járni??
  Nem a kedves otthonfőző!!!!!!!!!”
 • 12. bbpici 2010. július 06. 20:29
  „Bőven elég lesz az az egy nap is. Ahhoz, hogy az emberek részegre igyák magukat nem kell "sztárvendég" sem.”
 • 11. wallemberg 2010. július 06. 03:07
  „Utálom Bódiékat. Unalmas, színvonaltalan ,playback, lenézik a közönséget (jogosan :D) ,mindig ugyanaz a koreográfia -tök gáz az egész hagyma fesztivál amúgy. Régebben (5-6 éve) szívesebben kimentünk- de már nincs értelme.”
 • 10. krisstian 2010. július 05. 22:56
  „ez a hagyma fesztivál is minden évben egyre szarabb volt nem is baj hogy csak 1 napos lesz...”
 • 9. exchange 2010. július 05. 13:51
  „Hát ha nem jönne Bódi Guszti és bandája nem hiányozna. Unalmas minden évben ők. mindig a Aranyeső-t éneklik.
  Más énekes banda nincs?”
 • 8. Egyolvasó 2010. július 05. 07:35
  „5. matróz

  Annak idelyén HOFI GÉZA BÁCSI is megmodta: MINDEN VÁMOS MEGVEHETŐ!”
 • 7. scott1 2010. július 04. 12:57
  „T. Tony!
  Azt tudtad, hogy csúcstartók vagyunk az egy napra eső besúgások tekintetében (1944-ben a nyilas hatalomátvételkor - és ott nem szabálysértési eljárásokat kezdeményeztek...) de ez már régen volt. És azt hallottad, hogy napjainkban annyi bejelentés érkezik a hatóságokhoz, hogy egyes szervezetek már csak egy évvel előre tudják besorolni az újabb "észrevételeket"... Aktív kis nemzet a mienk, helyben sok-sok buzgó honfitársunkkal:)
  Más: valami harmadolja a helyi lakosságot is? Egyes utcákban már minden harmadik házra ki van írva, hogy eladó és ebből egyre több üres.”
 • 6. Tony_Soprano 2010. július 04. 09:45
  „T:matróz
  Ez az otthon főzés ha mindent megveszel, engedélyekkel hasonlókkal 38-ezer forint/ liter, tuti üzlet!:) Orbán törvénymódosításait átolvasva azért Kolompár Vinettúék továbbra is védve vannak, az egész pálinka főzés arra megy ki VPOP több pénzt tud behajtani büntetés képen. Ugye a naiv ember mire gondol hohó most már otthon is főzhetek, a jogszabályokat meg nem nézi meg, a szomszéd első dolga meg feljelentenie !:) Na kijárt jól, az állam!”
 • 5. matróz 2010. július 04. 00:33
  „4.
  Cumi ez az otthon főzés, a feltételek, az ellenőrzése, majd pár év múlva visszavonják, és a vám és pénzügyőrség a halálba fog kergetni!
  Ugye ezt is megcsinálták!
  A kedves otthonfőző, meg szív tovább.
  Nyúzzuk a népet, míg bele nem döglik!!
  Én úgy érzem, orbánnal, csöbörből, vödörbe estünk!!”
 • 4. Egyolvasó 2010. július 03. 16:04
  „Én nem olvasom sehol, hogy a Bódy guszti elmaradna, a drága nedü ami nekik van szánva pedig most otthon fől az üstben. (mivel az otthoni főzés immár megengedett.)”
 • 3. .suhym. 2010. július 03. 13:23
  „"...és máskor is előfordult az alacsony felvásárlási árak miatt, hogy a termelőknek nem volt kedvük ünnepelni. "

  Mily meglepő, a Tesco zöldséges polcán egy makói cég által csomagolt, kínai fokhagyma "kelleti" magát megvételre!

  Ha már a felvásárlási ár is alacsony, vajon a cég miért nem helyben szerzi be a fokhagymát?”
 • 2. Tony_Soprano 2010. július 03. 13:05
  „T:Fót
  Pont ezt akartam én is kérdezni, felelőtlen döntés ez Buzástól!”
 • 1. Fót 2010. július 03. 12:07
  „Mi lesz Bódi Gusztival!?
  Se fellépés, se pálinka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vivien álmáért vonultak a modellek

A Királynő döntősei modellkedtek azon a divatbemutatón, amelyet a budapesti finn nagykövetség szervezett, hogy megvalósulhasson egy 16 éves makói lány álma. Tovább olvasom