Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Három nap sötétség - sokba kerülne a közvilágítási reform

Makó - Egy háromnapos Kossuth utcai közvilágítási szünet nyomán újra felmerült, hogy a makói önkormányzat az utcai lámpák után ne átalánydíjat fizessen, hanem a mért fogyasztásnak megfelelő összeget – csakhogy az átállás sokba kerülne.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Három napig nem volt közvilágítás a közelmúltban Makó egyik legforgalmasabb utcájának, a Kossuth utcának egy hosszú szakaszán. Kovács Sándor, a körzet önkormányzati képviselője (Fidesz) a problémával nemcsak a nyilvánossághoz fordult, de természetesen többször jelezte azt az áramszolgáltatónak is. A lámpák azóta égnek, a városatya azonban azt mondja, valamit tenni kellene, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. Érdemes volna megvizsgálni, hogy a város a jövőben ne az összes égőre kalkulált átalánydíjat fizesse a közvilágításért, hanem a mért fogyasztás után – így a szolgáltatót érdekeltté lehetne tenni a mielőbbi hibaelhárításban.

Az ötlet korábban is felvetődött Makón, ám nem lett belőle semmi. Valószínűleg most sem lesz, a városházán ugyanis megtudtuk: az átállás költségei olyan magasak, hogy még hosszú távon sem lehet tőle megtérülést remélni. A városban összesen 70 transzformátorhoz kellene mérőórákat felszerelni. Ezeket a szolgáltató ugyan biztosítaná, de az önkormányzatot terhelné a felszerelés és a zárható óraszekrények kialakításának költsége, ami egyenként 250–500 ezer forint lenne. Azaz 20 millió körüli kiadással kellene számolni, miközben az éves átalánydíj 67 millió forint.

A képviselő azt mondja, ettől függetlenül az ügyet érdemes napirenden tartani. Elképzelhető például – érvel –, hogy később lesz olyan szolgáltató, amelyik saját költségén is vállalja a mérőórák telepítését. Azóta egyébként a lakossági panaszok szerint a közelben, a Szentháromság utcában is sötét volt egy ideig. Az EDF DÉMÁSZ közleményében azt írta, minden bejelentést követően 24 órán belül kivonultak a helyszínre, a hiba okát azonban nem találták meg, a nappali, kézzel indított próbaüzem idején a lámpák égtek. Végül kicserélték a közvilágítás ki- és bekapcsolását vezérlő eszközt – ezt követően szűnt meg a probléma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely meglepte Makót, és viszont

A makói kórház jövője hosszú távon biztosított - derült ki a makóiképviselő-testület szerdai ülésén. Tovább olvasom