Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Hat éve hallatja magát a Radio Ice

Makó - Júniusban ünnepelte hatodik születésnapját a Radio Ice. Az alapítás óta sok minden változott: az új médiatörvény Makó egyik legkedveltebb rádiójánál sem tett kivételt.
Több mint hat éve szól az éterben a Radio Ice. A 2006-os alapítás óta emberek jöttek-mentek, de a stílus nem változott. Szól itt rock, pop, hazai és külföldi zene egyaránt, de nem ezzel tűnnek ki: a rádió folyamatosan, a nap huszonnégy órájában sugároz. – A rádiót éjjel is hallgatják, olyanok, akik akkor dolgoznak. Ők ugyanúgy kíváncsiak a világ dolgaira, mint a nappali hallgatók, ezért éjjel nemcsak zenével, hanem műsorokkal, hírekkel is szolgálunk – vallja Sas Zsolt, programigazgató. A félóránkénti híreken, sporthíreken kívül tudományos közleményeket is közzétesznek az éterben a műsorkészítők. A tizenöt főből álló csapat a hallgatókért dolgozik, és mindenkinek megvan a saját területe. Van, aki a sportért felel, mások a gasztronómiáért, megint mások egészségügyi témákat dolgoznak fel – méltán nevezhetjük tehát az Ice-t sokszínűnek.

A Radio Ice egy kisközösségi rádió, a fiatalokat, a 15-40 éves korosztályt igyekszik kiszolgálni.
A Radio Ice egy kisközösségi rádió, a fiatalokat, a 15-40 éves korosztályt igyekszik kiszolgálni.

Makó legkedveltebb rádiója több adóval áll kapcsolatban, akiktől műsorokat vesznek át. A programigazgató úgy véli, sokat lehet tanulni az országos adóktól, de nem feltétlen kell követni őket, azok csak egyfajta mintát tudnak adni, és inkább az újításokra kell koncentrálni.

A Radio Ice egy kisközösségi rádió, a fiatalokat, a 15-40 éves korosztályt igyekszik kiszolgálni. Emellett az FM 94,2 mindenkinek lehetőséget ad, hogy kipróbálja magát a mikrofon túloldalán. Sokan éreztek magukban tehetséget, és keresték fel a rádiót, hogy itt bontogassák szárnyukat, mindezt néhányan sikerrel tették. A jelenlegi műsorvezetők zöme így került közel a rádiózáshoz. Az Ice a helyi dj-knek is teret enged: esténként az ő zenéjük szól.

Makón és a környező falvakban is hallható jeges rádió közszolgálatiként fut, ám támogatást sem az államtól, sem az Önkormányzattól nem kap. Bevételét mindössze a reklámdíjak teszik ki, ám a helyi vállalkozók csak bizonyos periódusokban hirdetnek, főként iskolakezdéskor és karácsonykor. Az évek alatt számos változás lépett a Radio Ice életébe. A rádiósok tavaly a stúdiójukról is kénytelenek voltak lemondani, ugyanis a magas bérleti díjakat már nem tudták kitermelni, azóta otthonról sugároznak. Másrészről az új médiatörvény is közbeszólt sorsukba. Az új törvény értelmében 50 %-ban hazai zenének kell szólnia, és ennek egy része nem lehet régibb öt évnél. – Ez nagyon nehéz, hiszen a hallgatóink megszokták stílusunkat, és nem könnyű átállni az újra egyik napról a másikra – fogalmaz a programigazgató. A törvény kapcsán pedig még a digitális átállás is érinti a Radio Ice-t: jelenleg úgy tűnik, 2014-ig nekik is át kell állniuk az újfajta műsorsugárzásra. Amennyiben erre nincs lehetőségük, le kell húzniuk a rolót. Sas Zsolt ennek ellenére optimista; véleménye szerint az internetes rádiózásé lesz a jövő.

Olvasóink írták

 • 15. Mozart53 2012. október 08. 10:25
  „Francois!
  Már hogy készítené elő, amikor Márton Imre Buzás polgármester egyik legnagyobb közellensége.
  Tüzet a vízzel? Ugyan már! Esetleg űgy, hogy annyira megutálják azokat, akik Márton úr kedvencei- ez már jó úton halad, hogy bárkit megszavazzanak, csak ne ezeket. Egyébként egy ilyen helyi rádió bizony-bizony jelentősen bele tud szólni a helyi választási ügyekbe. Ha ügyesen csinálják.
  Volt már erre példa Makón, mondjuk nem rádió, hanem a TV.
  Buzás úrnak lenne mit megköszönnie a tévének! Persze nem Varga Márta uralkodására és országlására gondolok. Mert ő csak ártott saját polgármesterének, annak többet használt a Martonosi, Mágoriné és egyéb gyülekezeteknek.
  Hát ilyen ez a "kismagyarmédia"”
 • 14. Amme89 2012. október 04. 15:55
  „paprika 56. Annyi idő alatt meg nem zavar senkit. Szerintem még téged sem...”
 • 13. papika56 2012. október 04. 13:54
  „T. 8. nem zavar a hovatartozása --csak a hangja irritáló.
  nem is hallgatom csak ha keresek másik állomást szokta megütni a fülem.”
 • 12. birkasouce 2012. október 04. 08:15
  „Egyik makói rádió sem húzza már sokáig, mindkettőn konzerv műsor megy már nagyon régóta, az Árkádiának több milliós az adóssága, de reklámbevétel egyenlő a nullával egy ekkora városban, meg ez nem Vásárhely, hogy pumpálják a pénzt a helyi rádiókba némi támogatásért cserébe. Mondjuk egyik adóért se kár, én azt mondom...”
 • 11. WSS 2012. október 04. 07:49
  „A hazai zenék közé beletartozik a Kárpátia és más magyar együttes is, de ezt még se az Árkádia se a Radio Ice nem ismerte fel.”
 • 10. timike27 2012. október 03. 18:30
  „ugyan olyan ..ar ez is,mint a másik!”
 • 9. scott1 2012. október 03. 13:07
  „A rádióadó törzsközönségének (18-40 év) a nagy része az elmúlt években elment a városból, ebből adódóan is csökkent a reklámbevétel (se célközönség, se a fizetőképes kereslet hiányába hirdetni tudó vállalkozás).
  Ez nem érhette váratlanul a rádiót, hiszen közvetetten képviselve is van a helyi politikába, persze, amíg jól meglehet élni abból személyesen, hogy ne változzon semmi, addig nem is problémázik ezen mint közösség, amit képviselnie kellene.
  Így lehet egy olyan helyi rádió, amely "papíron talán még ellenzéki" is lenne, mégis csendben, örömmel végignézte és támogatta azt a helyi "sikertörténetet", amely mind a célközönségét, mind az esetleges üzleti partnereit olyan mértékben leredukálta, ami által már a rádió fennmaradása is megkérdőjeleződik... Bravó!”
 • 8. Amme89 2012. október 03. 10:14
  „Kit zavar, hogy valaki meleg vagy nem, ha egyébként jó az, amit csinál? Tényleg őrület ez az ország. Csak arról szól, hogy ki meleg, cigány, zsidó...bármi. Nem lehetne egyszer az életben az adott témával foglalkozni?”
 • 7. Francois 2012. október 02. 12:26
  „Egyébként Márton Imi mit csinál ott?! Remélem nem Buzás Peti választását készíti elő!:) :D”
 • 6. makolakos 2012. október 02. 02:46
  „paprika 56>>>> a bemondo gyerek nem csak a hangja alapján meleg,hanem,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,szoval,,,izééééééééé,,,érted xd,vágod??!!”
 • 5. SzaboImre 2012. október 02. 00:00
  „A fotón egyébként a Muzsikáló világ egyik (2010-es) rádióriportja látható; a Lord zenekar basszusgitárosával, Apró Károllyal a műsorvezető, Márton Imre beszélget, a háttérben Sas Zsolt.”
 • 4. Egyolvasó 2012. október 01. 19:30
  „Milyen az a konzerv adás???”
 • 3. Francois 2012. október 01. 14:57
  „Én úgy tudom konzerv adás megy már évek óta! :) .D”
 • 2. makovaros 2012. október 01. 13:59
  „Gratula a 7 évhez de azért szomorú hogy se ők se az árkádia nagyon kevés magyar számot játszik Mindig csak külföldi én már egyiket sem hallgatom”
 • 1. papika56 2012. október 01. 13:31
  „Az ICE hangja ---hááát nekem nem jön be. A bemondó gyerek ---meleg ???a hangja alapján !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három napig nem lesz gáz Makón és környékén

Az érintettek nem értik, miért most, miért nem nyáridőben végzi a Földgázszállító Zrt. a karbantartást a hálózaton. Tovább olvasom