Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hazatért az üveg szerelmese

Apátfalva - Az apátfalvi iskola rajztehetsége volt gyermekkorában Csala Zsuzsa – most az utolsó magyar üveggyár, az ajkai üvegtervező iparművésze. Kiállítása jövő péntekig látható a faluházban.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Az üvegre sokan azt mondják, rideg. Én másként látom: számomra az a narancssárgán izzó anyag, amelyet az üvegfúvók a kezeik között, szájjal fújnak, alakítanak. Ez az, amitől kipattan a szikra az ember agyából – így vall Csala Zsuzsa üvegtervező iparművész arról, miért mozgatja meg a fantáziáját. Az egykori apátfalvi diák rajztehetségére Borsi Sándor tanár úr figyelt fel; harmadikos korától rajzszakkörös volt, az általános iskola után a szegedi Tömörkényben, Tóth Magda tanítványaként foglalkozott kerámiával, majd a főiskolát már üveg szakon végezte el. 1997-ben diplomázott – az utolsó félévben már az ajkai üveggyár ösztöndíjasaként tanult. Ami – jegyzi meg – az utolsó hazai üveggyár, és magyar tulajdonú.

Az egyedi alkotások csak egy tárlat erejéig láthatóak. Fotó: Szabó Imre
Az egyedi alkotások csak egy tárlat erejéig láthatóak.
Fotó: Szabó Imre

Most ott dolgozik üvegtervezőként, és legszebb munkáiból egy kiállítás erejéig nemrégiben hazahozott néhányat. A legérdekesebbek ezek közül talán azok, amelyeket pályázatra, a kreativitásnak a lehető legnagyobb teret engedve készített – büszkén mutatta meg nekünk például azt a japán terítéket, amellyel első díjat nyert. Alkotásaira egyébként az jellemző, hogy egyedi, kis szériában előállított darabok, amelyek éppen ezért, no meg mert kizárólag manufakturális jelleggel készülnek, igen drágák, mondhatni luxuskategóriát képviselnek. Csala Zsuzsa rokonszenves szerénységgel hangsúlyozza: amit ő megtervez, az a kiváló gyári munkások keze által válik azzá a darabbá, ami csillogásával, színeivel képes lenyűgözni az embert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olcsó szállás is kelendő

Szeretett volna, de nem tudott olcsó szállót kialakítani tavaly a makói önkormányzat az egyik egykori diákotthonban – pedig nem csak a drágább apartmanok, panziók iránt van kereslet. Tovább olvasom