Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Házi tejet automatából

Makón már több mint két éve juthatunk hozzá igazi, adalékanyag-mentes, termelői tejhez. A makóiak körében nagy népszerűségnek örvendő tejautomatákból összesen öt darab van a városban. Ezúttal utánajártunk, miben rejlik az „Okos tehén" közkedveltsége. Cikkünkből kiderül, nemcsak az igazi tej minősége és íze, hanem kedvező ára is vonzza a vásárlókat.
„Friss házi tej éjjel-nappal" ez a szlogenje az Almási utca egyik boltjánál található tejautomatának, amelyből a város öt pontján még továbbiakkal találkozhatunk. Az automatákat az üzemeltető Hagymakertész Kft. saját termelői tejével tölti meg. Mindegyikbe naponta 50 liternyi friss, ellenőrzött tej kerül. – Cégünk állományába jelenleg 250 tehén tartozik. Az állatok tejének nagy részét továbbadjuk a feldolgozóiparnak, míg körül belül a 20 %-át ilyen módon értékesítjük – fogalmaz Forrai Sándorné, a Hagymakertész Kft. munkatársa. A számok és a tapasztalatok azt mutatják, az öt automata bőven lefedi a város házi tej szükségleteit.

Dobsa Lászlóné szerint sokkal finomabb az íze, mint a boltinak.
Dobsa Lászlóné szerint sokkal finomabb az íze, mint a boltinak.

A hűtőhöz hasonlító gépet egyébként nagyon egyszerű kezelni; a pénz bedobása után csupán egyetlen gombnyomással máris friss tej kerül a palackunkba. A mennyiséget mi dönthetjük el; ha már elégnek véljük a palackba került tejet, a „Stop" gombot kell megnyomnunk. A gépen több fontos adatot is feltüntettek: a tej hőmérsékletét folyamatosan mutatja egy digitális kijelző. Emellett az automata felhívja a vevő figyelmét arra is, hogy a tejet csak felforralás után érdemes fogyasztani.

A tejautomatából való vásárlását sokan kedvelik, amit misem bizonyít jobban, minthogy ott jártunkkor folyamatosan adták át egymásnak a helyet vásárlók, így mindenki megtölthette az otthonról hozott palackját. Ki csak egy litert, ki többet vitt haza, de mindenki egyöntetűen azt vallotta, mióta az automata létezik, csak az ebből vásárolt tejet isszák. Dobsa Lászlóné már a kezdetek óta ilyen formában vásárolja a tejet. – Ez biztos, hogy igazi tej, sokkal finomabb az íze, mint a boltinak, még a sütéshez is ezt használom – meséli Dobsáné, aki viccesen „Okos tehén"-nek nevezte el az automatát.

A masina átkeresztelése nemcsak Dobsánéra jellemző, ugyanis Medve Angélaaz „Elektromos tehén" jelzőt aggatta rá. Ő is hasonlóan vélekedik az ebben kapható tejről. – A házi tej tele van tápanyaggal, finomabb és egészségesebb a zacskósnál, a gyermekeim is nagyon szeretik – mondja. Angéla ritkán vesz bolti tejet, helyette hetente többször innen visz haza 1,5-2 litert.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Szintén tejért állt sorba Gardi Zoltánné, aki egykori tejgyári dolgozóként pontosan tudja, mit tartalmaz a zacskós változat. – Ez onnan jön, ahonnan kell: a tehénből – válaszolta arra kérdésünkre, miért ezt a fajtát fogyasztja. Mosolyogva hozzátette, hogy minden nap itt „feji meg a tehenet". Akkor viszont nem mosolygott, amikor elfogyott a tej az automatából, de az a probléma gyorsan meg is oldódott. Ilyen esetben ugyanis a bolt dolgozói azonnal szólnak a szolgáltatónak, aki rögtön a helyszínre érkezik, és friss tejjel tölti fel a gépet.

Uglesity Nikoletta azért kedveli a gépből kapható házi tejet, mert az nem vizezett, és jóval olcsóbb a hagyományos boltinál. Az automatás tej nemcsak finom és zamatos, de még az ára is kedvező, hiszen egy liter csupán 170 Forintba kerül. Összevetettük a boltban kapható zacskós változatával: ott egy literért 235 Forintot kérnek.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. zo 2013. május 30. 11:54
  „Én személy szerint forralva nem szeretem de forralás nélkül hosszú évek óta iszom és semmi bajom.”
 • 20. Francois 2013. május 29. 14:19
  „TEhát, a tej jó minőségű általában a gépekkel van baj, vagy csal vagy felforr vagy sorolhatnám napestig.... a tej jó minőségű, teszem hozzá mikor beleöntik......”
 • 19. Amme89 2013. május 29. 13:25
  „A tejet, ha felforralják minden tápértéke odavész, ezért a pasztőrözés...csak mellékesen jegyzem ezt meg!”
 • 18. Z.77 2013. május 29. 13:08
  „Hol van az a "további 5 hely"? Ha már reklámozunk, tegyük azt ügyesen...”
 • 17. jozkó 2013. május 29. 10:40
  „Nekem semmi kifogásom a "hosszan friss", higiénikusan árusított "dobozos" tej ellen.
  180-200 Ft/ liter áron választékosan beszerezhető, megbízhatóbb, mint a "zacskós".

  AZ UHT "tartós" tejeket nagyon nem szeretem, az íze kellemetlen, a "Tartóssága" kicsit gyanús, talán nem csak pasztörizálással érik el - de vannak helyzetek , amikor kritikus szállítási tárolási körülmények között / pl. hűtési lehetőség hiányában/ csak az lehet a megoldás egyeseknek. Nem irigylem őket.

  Paraszt gyerek vagyok, gyerekkoromban sokszor ittam "tőgyfriss", éppen csak átszűrt friss tejet - csak lehűtve ízlett és olyan nagyon nem szoktam rá a tejre.
  Módjával - és nyers tej helyett inkább tejtermékeket, tejes ételeket fogyasztok.
  /fejlődésben lévő szervezetű gyerekeknél biztosan hasznos több friss tej fogyasztása - az egészségügyi, higiéniai normák betartásával!/

  A szűkebb környezetben nem lehet haszontalan egy egy tejautomata - ha tisztán tartják.
  Melegben az elcsöpögtetett tejnek gyorsan "szaga van".
  "Tömegellátásra" egyáltalán nem tartom alkalmasnak - semmilyen szempontból.
  A Szegeden korábban több helyen /garázsüzletekben/ működő "házi" tejboltokban viszonylag rövid működtetés után tapasztaltam a látványos minőségromlást, a higiéniai állapotok "lezüllését" -elszoktunk ezektől gyorsan, rendre be is zárták őket.
  Senkit nem beszélek le a friss házi tej fogyasztásáról - de rá sem beszélek senkit!
  Az egészségügyi kockázatok általában és mértékkel fogyasztva nem nagyobbak a más élelmiszereknél is fennálló rizikóknál - és rendszerint egyedi elbírálást igényelnek. Pl. sokan allergiásak a nagyon terjedő szójafehérjére!
  A mértékletesség rendszerint / laktózérzékenyek kivételével!/ nem árt .
  Mondhatnám úgy is, hogy a tej / folyékony tehén/ és a sör /folyékony kenyér/ kis mértékben egyenesen nélkülözhetetlen :)”
 • 16. csonakos 2013. május 29. 10:11
  „http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/toltson_egy_pohar_egeszseget/20060620155105
  "A tejfogyasztás élettani hatásai
  A tej: élet, erő, egészség - tanították gyermekkorunkban. Manapság, ahogy ezt a sajnálatosan visszaeső tejfogyasztás mutatja, kicsit sikerült megkérdőjelezni ezt az alapigazságot is. Pedig a tej valóban az egyik legértékesebb táplálékunk, tele olyan anyagokkal, amelyek minden életszakaszban segítik az élettani funkciókat, az egészséges testi és szellemi fejlődést. Kedvező élettani hatásai folytán a tejnek egészségmegőrző szerepe van, a szervezet immunrendszerét javíthatja, a táplálkozással összefüggő betegségek java részét - pl. a szív- és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást, a vastagbél daganatos betegségeit, a csontritkulást vagy a fogszuvasodást - illetően pedig betegségmegelőző hatása is kimutatható. Igaz az is, hogy például a szív- és érrendszeri betegségek kockázata vagy megléte esetén némi óvatosságra szükség van, hiszen a nagyobb zsiradéktartalmú tejfélék rendszeres fogyasztása számottevő koleszterin- és telítettzsírsav-terhelést jelenthet a szervezet számára. A tej és tejtermékekről szólva meg kell említenünk azokat is, akiknek a szervezete különféle okok miatt nem vagy csak nehezen tolerálja a tej fogyasztását: sokakat érint a laktózintolerancia illetve számosan szenvednek a tejfehérjével szemben fellépő allergiában."”
 • 15. Lutetia 2013. május 29. 08:18
  „Kiskundorozsma főterén is van egy ilyen masina. Azt nem tudom, működik-e.”
 • 14. gyukolac 2013. május 29. 07:54
  „A tejet a borjúra "tervezték", nem pedig emberi fogyasztásra. Az intenzív növekedési szakaszban lévő kisborjúnak a nagy inzulinválasz serkenti a növekedését, míg emberben inzulinrezisztenciát alakít ki.

  A tej egy másik nagy veszélyforrása az Inzulinszerű Növekedési Hormon (IGF). Ebből több altípus van, a továbbiakban az IGF-1-ről lesz szó. A tej 6-160 ng/ml IGF-et tartalmaz. A pasztőrözés nem érinti az IGF tartalmat. Mivel az IGF jó része nem emésztődik meg, hanem átjut a bélfalon, a rendszeres tej és tejtermék fogyasztás felnőttekben 10-20%-al, gyermekekben 20-30%-al megemeli az IGF szintet. Az emberi IGF és a tehéntejben található azonosak. Az IGF serkenti a sejtek osztódását és növekedését, így igazoltan fokozza a tumorok növekedését. Így a magas IGF szint kapcsolatot mutat a méhnyak, a petefészek és méhrákkal, a vastagbél-, a gyomor-, a nyelőcső-, a máj-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a pajzsmirigy- és az agyrákkal.
  És végül, de nem utolsó sorban, a közegészségügyi ajánlásokkat a tejben lévő Ca csupán töredéke hasznosul, ezért erősen ajánlott más Ca forrás nagyobb mennyiségű fogyasztása.

  Jó étvágyat!”
 • 13. queenmargareth1 2013. május 28. 22:29
  „bádogriska, haláli:)))))))))))”
 • 12. jozko 2013. május 28. 22:24
  „Következő lépés a "Fejjed magad" mozgalom?
  Basszus, ezt lehet, hogy nem kellett volna?”
 • 11. ixy 2013. május 28. 21:38
  „nálunk Palotán is van ilyen "bádogriska", és az itteniek is szeretik. és nagyon jó, hogy van mert tej íze van, és már hiányzott a jó házi tejjel készült aprítós :)”
 • 10. cindi 2013. május 28. 20:12
  „Szeretem ezt a tejet,mert azon túl hogy az,aminek nevezzük,vagyis tej,még makói vállalkozást is támogatok azzal,hogy vásárolom!”
 • 9. nelek 2013. május 28. 16:43
  „A tej azért "romlik" meg, mert baktérium tömkelege van benne alapból. No nem a TBC-re gondolok, ami miatt javasolják a forralást, hanem a tejet megsavanyító aludttej készítő bacikra. Ha fölforraljuk, akkor kinyírjuk a bacikat, viszont elvesztjük a tej ízét, legalábbis nekem a forralt tej nem ízlik. Én a 3,5-ös tejet veszem, mert ennek van a leghasonlóbb íze a tehénből kijövőhöz (nagyanyám tartott tehenet). Nincs tartósítószer benne, viszont sterilizálják
  ( http://szeretjukatejet.hu/uht-tej ).”
 • 8. csaktudja 2013. május 28. 13:07
  „Ha valaki már ivott igazi tejet, az elgondolkozhat mi van a papírdobozban amit hűtés nélkül pár hónapig is tárolva még mindig "tejet" iszik. Áááá! annak azon kívül, hogy fehér, semmi köze a TEJHEZ!!”
 • 7. queenmargareth1 2013. május 28. 12:51
  „5. csonakos 2013.05.28. 12:43 régen ittam házitejet, de én például most a vastagbelemért küzdök, úgy hogy nem éri meg olcsóskodni...”
 • 6. vovozs 2013. május 28. 12:43
  „Szegeden is van, a régi Média oldalában... ja az már kinai tej”
 • 5. csonakos 2013. május 28. 12:43
  „http://tehentej.hu/rendeles/
  Ezt a tejet ha fölforralom akkor bizony még az ötödik napon is kiváló ha hűtőszekrényben van tartva! Öt litert hoznak hetente egyszer! Nem is hasonlíthat az íze a bolti pancsokhoz! Ez, tehénből jön!”
 • 4. queenmargareth1 2013. május 28. 12:04
  „2, azért gondolkozz el azon, persze, hogy más az íze, mert igazából nem is tej...viszont ezt tudjuk megfizetni ezt isszuk huszonx éve.
  A házitejet fel kell forralni (még mindig ezt tenném) és azzal reggelizel, nem leszel éhes pillanatokon belül.Persze, hogy max 3 napig jó, mit vártál, fehérje!”
 • 3. Egyolvasó 2013. május 28. 10:42
  „A piacon is finom tejet árulnak, a hamburgeres mellet. Egy nagy hamburger és egy liter tej után egész nap nem lesz éhes az ember.:)”
 • 2. Amme89 2013. május 28. 10:13
  „Én egyszer vettem ilyen tejet, de soha többet nem kell. Még az idős édesanyám, aki házi tejhez volt szokva, ő is azt mondta, nem ízlik, ne vegyek többet. Hamar megsavanyodik, nem lehet eltartani két, három napig. Maradunk a bolti tejnél, az íze is sokkal jobb, nem beszélve arról, hogy eldönthetem milyen zsírtartalmú tejet szeretnék. Amúgy meg 179 forintért bármikor lehet tejet vásárolni a nagyobb üzletekben. Nem akkora a különbség, hogy ez döntene...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljessé válik a bicikliút-hálózat

Lényegében teljessé válik a makói kerékpárút-hálózat azzal a beruházással, amely a napokban indul, és szeptemberre fejeződik be. Tovább olvasom