Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Híreket kaphatnak az M43-as építői – pénzt nem

Csongrád megye - Hiába fordultak a miniszterelnökhöz az M43-as autópálya alvállalkozói: az állam cége, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem vállalhatja, hogy kifizeti nekik a munkadíjukat az építtető konzorcium helyett.
707 millió 938 ezer forintot követelnek az M43-ast építő konzorcium spanyol tagjától, az Ezentis Infrastructurastól magyar cégek – írtuk július elején. Az Ezentis az a cég, amely a botrányokban érintett Sedesa helyett lépett be a konzorciumba a Hídépítő Zrt. mellé, de azóta az Ezentis felszámolása is elkezdődött.

Sok alvállalkozójának adósa maradt a 2011 első és második félévében elvégzett munkák után. Így járt a győri Növénycentrum Kft. is, amely az autópálya mellett növényeket ültetett, és gondozta is ezeket, de aztán hiába várt a 30 millió forintjára, és nem vállalta tovább a munkát. Azóta kiszáradtak a fák, és hasig ér a gaz az M43-as és a 47-es kereszteződésénél lévő dupla körforgalomban. A cég és a többi érintett érdekeit ügyvédi iroda képviseli, amely tárgyalt a felszámolóval, a beruházás állami felügyelőjével, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-vel, és levelet írt Orbán Viktor miniszterelnökhöz is, a segítségét kérve.

Van aki gondozná autópálya környékét, ha lenne aki kifizetné a munkát. Fotó: Schmidt Andrea
Gaztenger a 47-esnél. Van aki gondozná autópálya környékét, ha lenne aki kifizetné a munkát.
Fotó: Schmidt Andrea

Az ügyvédi iroda levelére Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszolt. A tárca kommunikációs főosztálya lapunk érdeklődésére közölte, a válaszban a miniszter felhívja a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. „a hatályos magyar jogszabályok és a felelős vagyongazdálkodás alapelvei szerint sem vállalhatja át megfelelő ellentételezés nélkül egy fővállalkozó alvállalkozóival szembeni tartozásait". Az állami cég nem jogosult arra, hogy a fő- és alvállalkozói jogviszonyból eredő elszámolásokba beleszóljon. „Téves az a feltételezés is, hogy a NIF szabadon felhasználható forrásokkal rendelkezne az alvállalkozói követelések kiegyenlítésére. A beruházásra fordítható, túlnyomórészt költségvetési önrésszel kiegészített uniós forrás kizárólag szigorú szabályok szerint, ún. szállítói finanszírozás formájában használható fel. A NIF tehát nincs birtokában a panaszos levelekben követelt összegeknek."

A kormány ugyanakkor „nagyra értékeli az M43 érintett szakaszának megvalósításán dolgozók munkáját, a NIF a szaktárca elvárásainak megfelelően minden esetben az adott projektben részt vevő vállalkozók és vállalkozások érdekeinek figyelembevételével jár el. A miniszter az alvállalkozókat és a nevükben eljáró ügyvédet arra kérte, hogy forduljanak bizalommal a társaság képviselőihez, akik a minisztérium felhívása nyomán pontos tájékoztatást adhatnak a legfrissebb fejleményekről."

– Semmi hír – mondta Kiss Árpád, a Növénycentrum Kft. ügyvezetője. – Nekem annak idején le kellett tennem a bankgaranciát, addig le sem ülhettem a tárgyalóasztalhoz, pedig csak pici alvállalkozó voltam, a sor végén. Azt nem tudom, hogy ha a NIF nem vállal felelősséget egy fővállalkozóért, akkor ki ebben az országban?

Olvasóink írták

 • 16. X_Y 2012. augusztus 24. 13:24
  „15.bakosandras 2012.08.24. 09:37

  "11 paprika: de igen, a győri cég algyői emberekkel kapáltatta, gondoztatta az M43-ast, és meg is volt velük elégedve."

  Ismert jelenség: a "kormánykedvenc" cég elvállalja a munkát 100 egységért, annyit tesz hogy küld egy faxot a helyi "havernak", aki elvállalja a munkát 70 egységért. Aztán keresegy helyi cégecskét akinek fizet 40 egységet, az felvesz "közmunkásokat" akikkel végül 20 egységért elvégezteti a munkát. Persze ezeket a végén "elfelejti" kifzetni. Mindenki elégedett mindenkivel... a csóringer közmunkásnak úgysem lesz pénze sztárügyvédet fogadni hogy kiperelje a fizetését - csak belenyugszik, hogy "így járt.."”
 • 15. bakosandras 2012. augusztus 24. 09:37
  „11 paprika: de igen, a győri cég algyői emberekkel kapáltatta, gondoztatta az M43-ast, és meg is volt velük elégedve. A győri cég más autópályákat is gondoz, zöldít, erre specializálódott, és a legtöbb helyen állítólag helyiekkel oldja meg.”
 • 14. nagypappa 2012. augusztus 24. 04:20
  „http://hirek.msn.mainap.hu/itthon/felgyujtottak-az-electro-world-tulajdonosanak-villajat-20013/

  Ilyenkor meg jön a sírás rívás.”
 • 13. Misi72 2012. augusztus 23. 21:04
  „Igen a munka világával kapcsolatba ezzel a dologgal is foglalkozni kéne a megdolgozott munkát kifizessék”
 • 12. klj-54 2012. augusztus 23. 18:39
  „Igen, erről is Orbán tehet!
  Saját szavai.”
 • 11. papika56 2012. augusztus 23. 13:30
  „Vajon Miért győri cég ültette a fákat --a székhelyétől 5-600 km rre ?!!! Helyben nem volt kertész ???
  Némethné--fantom miniszter !”
 • 10. makovaros 2012. augusztus 23. 13:09
  „Na kár volt a kormánynak írni azok fizetni nem szeretnek sajnos...
  Én sajnálom ezeket az embereket akik a pénz nélkül maradtak emiatt. Javaslok valami tüntetés félét ha lehet akkor az autópályán :)”
 • 9. deszkás 2012. augusztus 23. 12:27
  „Az ELI-nél miért aggódik a pártelnökminiszterelnök.”
 • 8. deszkás 2012. augusztus 23. 12:12
  „A Lágymányosi híd esete. Most hol vannak a multizó fideszcsi..kák?”
 • 7. TrombiFrédi 2012. augusztus 23. 10:13
  „A határtalan, végnélküli piacpártiság idevezet!!!”
 • 6. bakosandras 2012. augusztus 23. 09:36
  „Nem, ez sokkal régebbi és mélyebb probléma.”
 • 5. maci53 2012. augusztus 23. 07:48
  „Erről is Viki tehet?”
 • 4. Egyolvasó 2012. augusztus 23. 07:25
  „Én a helyükbe az Eu-hoz fordulnák, talán akkor majd küldenek ide valakit, aki kivizsgálja az ilyen és ehhez hasonló Eu pénzlenyúlásos ügyeket és megkeresi, hogy hova is tűnnek az Eu adta milliók, milliárdok. És jó volna ha végre valahára eltávolítanák azt a fekélyes gennyet, aki ezen pénzeket hagyja, (segíti) hogy lenyúlják. Magyarországon hiába is fordulnak bár hova, mindenki aki közel ül a tűzhöz részesedik az ilyen pénzekből ezért nem is áll érdekükben kivizsgálni azokat.
  Voltak kormányok akik nagy hanggal hirdették, hogy tesznek az ilyen szerződések ellen és hogy megállítják az ehhez hasonló körbetartozásokat, de sajnos az ígéret csak ígéret maradt, vagy megtalálták részükre azt az összeget ami után már ők sem tesznek semmit.
  Ha pedig nem akarnak az Eu-hoz fordulni akkor fogják fel a munkát mint társadalmi munka.”
 • 3. keletaru 2012. augusztus 23. 06:58
  „A gazdasági életbe miért nem vezetik be a ZÉRÓ toleranciát !Érdekes nem ???? Üdv Kuci”
 • 2. jonbovi 2012. augusztus 23. 06:47
  „A fővállalkozó sem kapta meg a pénzt az államtól, csak erről a NIF "elfelejt" nyilatkozni...”
 • 1. A.R. 2012. augusztus 23. 06:06
  „Mi lenne ha nem a fővállalkozónak utalnák a pénzt hanem a munkát elvégzőknek, akkor nem volna ilyen gond.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makóiak az elsők között a SZIN-en

Megkezdődött a SZIN. Kedden délután öt órakor, a nulladik napon léphettek be az Újszegedi Partfürdő… Tovább olvasom