Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Hitelből lesz királynő Takácsék lánya

Makó - Amellett, hogy a szalagavató bálra készülni öröm egy szülőnek, nem csekély kiadást is jelent. Egy bálra készülő lányos család kiadásai Makón 100 ezer forintra rúgnak.
Meghaladhatják a 100 ezer forintot egy szalagavató bál nélkülözhetetlen kiadásai – erre az összegzésre jutottunk a makói Takács családnál, ahol a nagyobbik gyermek, a Makói Oktatási Központban tanuló Anikó készül első báljára. A családnak anyagilag ez nem kis terhet jelent, hiszen a röntgenasszisztensként dolgozó édesanya még egy, hamarosan iskolába készülő lányt nevel, Zsanettet.

Mi mindenre kell pénz? Mindenekelőtt az ünnepi öltözékre, ami az osztályba járó 8 lány közös döntése alapján egy fekete alapon vékony, ezüstszínű csíkokkal díszített nadrágkosztüm, illetve mályvás-rózsaszínes, vékony, vállpántos blúz lesz. Ezt egy hódmezővásárhelyi varrónő készítette el kétszeri próbával összesen 25 ezer forintért. A tánchoz szükséges fehér menyasszonyi ruhát bérlik, 14 ezer forintért, és cipőt is vettek hozzá 2500-ért, az ezt követő estélyi viselet pedig 22 ezer forintba került.

Anya és leánya nagyon készül a szalagavatóra. A szerző felvétele
Anya és leánya nagyon készül a szalagavatóra.
A szerző felvétele

Természetesen mindegyik viselethez más-más ékszerre van szükség; ezekből szerencsére van választék otthon, csak egy ezüst nyakláncot kell venni – az árat még nem tudni. Költöttek továbbá eddig – próbaként, készülve a február 5-i megjelenésre – kozmetikusra 5000, fodrászra 1400 és műkörmösre 2500 forintot. Ezt aznap természetesen még egyszer meg kell ismételni. Még komolyabb kiadás, hogy a vendégeknek, rokonoknak sétáló, műsoros, illetve vacsorás jegyeket kellett váltani – erre összesen 23 ezer 900 forintot adtak ki.

Az édesanya, Takácsné Borka Anikó elmondta: mindezt hitelből fedezi. Az összeg természetesen sok, ugyanakkor a bálra már készülődni is felejthetetlenül izgalmas, a nagyszerű pillanatok pedig minden bizonnyal pénzben kifejezhetetlen élményt jelentenek. – Amikor Anikót a próbán megláttam a hófehér ruhában, bizony kicsordult a könnyem a meghatottságtól – vallotta be a büszke anyuka.

Anikó érzelmei

Az informatikát tanuló, 12. I. osztályba járó Takács Anikó érzelmei vegyesek a készülődéssel kapcsolatban. Ő megelégedett volna egy szerényebb kivitelű bállal is, talán fontosabb dolgokra is lehetett volna fordítani az erre költött pénzt, ugyanakkor egyetért azzal, hogy ez egy kivételes, egyszeri alkalom, aminek jó megadni a módját. Öltözékét mindenesetre büszkén próbálta fel, és a végén azt mondta, lehet, hogy később mégis úgy fog emlékezni az eseményre, hogy megérte a pénzt és a fáradozást – utóbbira példaként megemlítette: a nyitótáncot az őszi szünet óta heti 2, az utóbbi időben 3 alkalommal gyakorolták.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. schardone 2010. február 18. 15:04
  „Nekem is volt szalagavatóm és én Galambos diák voltam, de nem kellett hitelt felvenniük a szüleimnek ahhoz, hogy emlékezetes maradjon és szép legyek, hogy legyen kosztümöm és báli ruhám...! 35 000 Ft--ból kijöttünk úgy hogy 6 családtagom ünnepelt velünk. Nem a legdrágábbat vásároltuk, de gyönyörűnek éreztem magam és annak is láttak a többiek... de a szépség belülről fakad és nem a ruha teszi az embert ez az én saját véleményem. Anikó biztosan szép volt. De egy szalagavató miatt feleslegesnek tartom hogy adósságba verje magát az ember.”
 • 83. reg_csili 2010. február 10. 00:56
  „66. hozzászólás neptanc 2010.02.03. 16:47

  Nem tudom mi a gondod a 601-esekkel? Onnan is kerültek ki olyan diákok, akiknek ma több diplomájuk van, és megtudnak élni. Nem kell általánosítani! Ott is ugyanolyan normális emberek vannak, mint a többi suliban. Ha egy kicsit intelligensebb lennél, ezt tudnád!!

  Biztosan szép voltál Anikó a szalagavató bálodon! Neked és a 12. I-nek sikeres érettségit kívánok, valamint teljesüljenek az álmaitok!!! :)”
 • 82. Lutetia 2010. február 08. 09:28
  „Na, ezért (is) van eladósodva ennek az országnak a lakossága, mert ilyen marhaságokra is hitelt vesznek fel.
  Az én lányom egy szegedi elitgimnáziumban végzett néhány évvelk ezelőtt. Az egész szalagavatóra - a ruhaanyaggal és varratással együtt - 30-35 ezer Ft ment el. A ruha azóta is megvan, hordható, nem egyetlen alkalomra készült.”
 • 81. rudi 2010. február 07. 21:51
  „főleg hitelből.nekem nem volt se fodrász se műköröm se kozmetika, se ékszervásár.Egy ruhát vehetem, szerényet. Mégis szép emlék a mai napig, és a rólam készült fotók is a mai napig megállják a helyüket.”
 • 80. rudi 2010. február 07. 21:49
  „A műköröm meg a kozmetika rém fontos...”
 • 79. Black&Red 2010. február 03. 23:11
  „Azért Én meg kerestem volna olyan családot is ahol a szülők munkanélküliek, hogy vajon Ők miből finanszírozzák a kissé eltúlzott szalagavatót!”
 • 78. Black&Red 2010. február 03. 23:08
  „A téma az jó volna Imre csak a címe:) na az a nem jó! Remélem a leányzót nem piszkálják az osztálytársai, mert a cikkben "királynő"-nek van "becézve"! "Egy szalagavató költségei", na elég lett volna ennyi címnek;):)”
 • 77. makai2010 2010. február 03. 23:07
  „Érdekes hozzászólások... Nagy a szalagavatóra való készülődés, de legalább megemlegetik! :)
  Azért kíváncsi lennék egy szegedi gimnazista/szakképzős szalagavatójának költségeire. Pl. A Deáknak.
  A MOK és a többi iskola vezetői szerintem törekednek arra, hogy minél kedvezőbben jöjjenek ki a diákok/családok. Ha jól tudom, akkor a Galamb suliban 2700 Ft a vacsorás belépő. Kapnak hozzá színvonalas lelkes-profi műsort, finom ételeket és egy jó zenekart is. Az megéri. A ruhák... nézőpont kérdése. Legfeljebb a hitel nem a plazma tv-re megy, ami 3 év múlva akár el is romolhat, hanem egy örök emlékre. :)
  A buli után meg jöhet a 200%-os tanulás. Sok sikert Galambos, Keris, JAG-os, Juhász Gyulás és SZIGNUMOS végzősök!”
 • 76. Ungarn 2010. február 03. 21:01
  „Tipikus önjelölt újságíró vagy kiokushyn!
  Ne reagálj ezekre a szerencsétlen megszólításokra Imre,dolgozz tovább,hajrá!”
 • 75. kiokushyn 2010. február 03. 20:24
  „Tisztelt Szabó Imre!
  Ez önnek egy átlag makói család? Hol él Ön?
  Sokkal frappánsabbra sikeredhetett volna ez a kis szössznet, ha nem nevezi meg a családot,attól még az írás jó lett volna.-de így?
  További jó munkát!”
 • 74. mosómasa 2010. február 03. 19:50
  „Ekkora cécó egy szalagavató miatt! Inkább az érettségire koncentrálnának! Ennél sokkal patinásabb középiskolák sem csinálnak ekkora felhajtást egy szalagavató miatt. Még azt is el tudom képzelni, hogy ezzel a cikkel pár tehetséges, de kispénzű gyereket eltántorítottak ettől a sulitól. Kell ez nekik ebben a diák-ínséges világban?!”
 • 73. szunyi50 2010. február 03. 19:39
  „Az egésszel annyi a gond, hogy a tehetősebbek megszavazzák a drágább dolgokat egy osztályon belül, akinek pedig nem jut rá az hitelhez folyamodik, hogy a kislánya/kisfia ne maradjon szégyenbe, ugyanis, ha valaki nem tudja megfizetni ezeket, akkor szégyenben marad a társai előtt. Megszégyenülni pedig senki sem szeret. Lehet, hogy megint szocilizmust kellene építenünk, akkor talán nem lennének ekkora különbségek.
  Lehet itt okosnak tűnő dolgokat írogatni, de csak az tudja miről van szó, aki belelát egy osztályközösség életébe.
  Elárulom, hogy ez még az egyik legolcsóbb változata a szalagavatónak, van ahol 140-160.000 forint a végösszeg.
  Lehet itt rongyrázást emlegetni, de ha ez ömlik a csapból, akkor biztos, hogy ez a család a hibás?”
 • 72. poker 2010. február 03. 19:34
  „Kedves "Hmmm... " egyetértek veled, hogy a cikk máshogy állítja be ezt a szituációt mint ahogy kéne ezen mi nem tudunk változtatni...”
 • 71. Hmmm... 2010. február 03. 19:01
  „Kedves "poker"! Hat pont ez itt a lenyeg! Nem varhatja senki sem el, hogy szulok adossagba verjek magukat egy viszonylag hetkoznapi dologert. A szalagavatonak a lenyege, hogy unnepeljenek es jolerezzek magukat a diakok, nem pedig a fene nagy ertelmetlen rongyrazas.
  Az is termeszetes, hogy egy gyermeket szereto anya igyekszik a lanyat boldogga tenni es a legszebbnek mutatni a tobbiek kozott. Ennek ellenere sem esszeru egy ilyen alkalomra hitelt felvenni, mert akkora jelentosege nincs az egesznek. Az ujsagcikknek inkabb azt kellene sugallnia, hogy ez egy esszerutlen es szuksegleten allapot. Tehat nem a sajnaltatasra tenni a hangsulyt , hanem arrol meggyozni a tomeget, felelslegesen ne sodorjak magukat hitelekbe. Oszinten azt gondolom, ennek a cikknek a megjelenesevel szuksegtelenul kerult a csald kellemetlen helyzetbe.”
 • 70. maros50 2010. február 03. 18:05
  „Kedves Anikó!
  Minden elismerésem anyukádnak! Sok sikert a vizsgáidhoz!”
 • 69. tamaska91 2010. február 03. 17:43
  „te poker gyerek nagyon kemény vagy.fogadjuk politikusnak mész tovább :D:D:D”
 • 68. poker 2010. február 03. 17:30
  „66. hozzászólás neptanc 2010.02.03. 16:47

  én végzősként tudom, h mit jelent 1 bál, főleg lányos családban. és ez még sokaknak átlagosnak is tűnhet. mondjuk azt nem értem, miért kell mindenből próbát csinálni? egyébként 100 másik családhoz is mehettek volna...nem feltétlen 1 601eshez

  Szerintem szánalmas vagy... Semmi különbség nincs a "601" és a "JAG" között tipikus nagyképű paraszt vagy.Ugyan azt az érettségit kapod, ugyan azt kell tanulnod mint egy Galambosnak szóval inkább ne írtál volna semmit úgy jobban jártunk volna...

  Amúgy meg a cikkhez hozzátéve sajnos nem lehet kicsengetni ezt a nagy összeget csak úgy..(ezé kell a hitel) én személy szerint úgy ahogy van eltörölném a ..... a szalagavatót fölösleges pénzkidobás az egész...
  Sajnálom hogy hitelből fedezik ezt az egészet de teljesen megértem.A többi kommentelőknek meg azt üzenném nem könnyű az élet lehet .... politikusak irkálnak lehet csupán csak milliárdos vagy milliomos .... De egy átlagos magyar család nem tud kicsengetni pár százezret csak úgy...és ne várják el tőle hogy varrjon magának egy szoknyát vagy egy blúzt vagy akármit.Ezeket ki kell fizetni és hát nem olcsó mulatság...”
 • 67. brill1 2010. február 03. 17:15
  „nem <moderálva>!! :)”
 • 66. neptanc 2010. február 03. 16:47
  „én végzősként tudom, h mit jelent 1 bál, főleg lányos családban. és ez még sokaknak átlagosnak is tűnhet. mondjuk azt nem értem, miért kell mindenből próbát csinálni? egyébként 100 másik családhoz is mehettek volna...nem feltétlen 1 601eshez”
 • 65. Hmmm... 2010. február 03. 16:06
  „A forumon altalaban a cikkekben szereplo temahoz szolunk hozza. A cikk irojat szerintem senki nem emlitette meg. A tema egyebkent teljesen indokolt, de ebben a formaban ezt a velemeny lancolatot valtotta ki.
  Vegul is a lenyeg, hogy az iskolanak kellene olyan mercet allitania, melynek a szulok tobbsegenek pentarcaja elvisel. Ne az atlag feletti es tehetos szulok anyagi helyzete szerinti kivansag lista hatarozza meg ezt a mercet! A cikkbol kiderul, jelen esetben emlitett csalad kisse tulzasba esett, igy alapvetoen megsem a kituzott celnak megfeleloen a tenyleges allapotot sikerult tukrozni. Talan meskent kellett volna megkozeliteni a temat.”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott kocsit fogtak a kiszombori határrendészek

Kisszombor - A lopott személygépjárművet a kiszombori határátkelőhelyen fogták el a határrendészek,… Tovább olvasom