Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Hull a makói zsinagóga vakolata

Makó - Ismét fel kellene újítani az éppen tíz esztendeje átadott makói ortodox zsinagógát, erre azonban aligha lesz pénz. Az amúgy páratlan építészeti műremekként is számon tartott emlékhely látogatottsága – talán az elszomorító küllem miatt is – csökkenőben van.
A makói ortodox zsinagóga fala felvizesedik, vakolata hullik, pedig tíz esztendeje csak, hogy felújították. Mint annak idején megírtuk, az évtizedek alatt szinte teljesen romossá vált épületre közel 80 milliót költöttek – néhol teljes faldarabokat kellett újraépíteni. Az 1895-ben közadakozásból épült, romantikus stílusú ortodox zsinagóga azóta emlékhely; a városból és környékéről közel ötezer zsidót deportáltak, közülük több mint ezren estek a vészkorszak áldozatául. De nem csak izraeliták keresik fel: páratlan kulturális és építészeti értéke is van, Magyarország második legnagyobb ortodox zsinagógája. Az épület előtt lévő tér egyébként megkapta a legendás hírű, a zsidók körében máig nagy tiszteletnek örvendő Vorhand Mózes rabbi nevét.

A zsinagógára nemcsak azért férne rá az újabb felújítás, mert annak idején nem volt mindenben alapos a kivitelezés, de azért is, mert az azóta eltelt egy évtized alatt semmiféle állagmegóvásra, karbantartásra nem került itt sor. Tulajdonosát, a Mazsihiszt (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) már évekkel ezelőtt is kerestük azzal a kérdéssel, tudnak-e valamit tenni, hogy a helyzet változzon, de azt a választ kaptuk: a szűkös költségvetésből inkább azokat a zsinagógákat igyekeznek rendben tartani, amelyekhez működő hitközség is tartozik. Makón ilyen nincs. A zsinagóga ügyeit intéző ügyvéd, Báron Zsuzsanna most ugyanezt erősítette meg lapunknak.

A Vorhand téri ortodox zsinagóga – a tíz éve felújított építészeti műremek fala már vizesedik, vakolata hullik. Fotó: a szerző felvétele
A Vorhand téri ortodox zsinagóga – a tíz éve felújított építészeti műremek fala már vizesedik, vakolata hullik.
Fotó: a szerző felvétele

Az első évben kétezren keresték fel

A makói zsinagóga épülete zárva van – aki meg szeretné tekinteni, a közelben lakó lokálpatrióta, Ecsédi Marcell segítségét kérje. A városból elszármazott zsidókon kívül, akik az Eötvös utcában vendégházat is kialakítottak maguknak, diákcsoportok, busszal érkező turisták is felkeresik. Igaz, utóbbiak manapság kevesebben, pedig a megnyitást követő első esztendőben jó kétezren látogatták meg.

Olvasóink írták

 • 11. cucusz 2012. január 13. 17:25
  „10. viro
  5000 dollárt dobtak össze a multkor is csak. Nagyon megeresztették magukat! A többit az állam fizette.”
 • 10. viro 2012. január 12. 19:30
  „Eddig sem Makó újitatta fel hanem a pénzes zsidók!”
 • 9. vadruca 2012. január 12. 08:09
  „Az a baj, hogy a temérdek pénzt rá költötték, de nem szigetelték el !!!!! - Pedig ezzel kellett volna kezdeni !!!! - Csakhogy ha bekenik szép malterral, az mutatós egy darabig, aztán ha hullik a vakolás újra lehet fejegetni azt aki erre pénzt áldoz.- Klasszikus példája ez annak az orvosnak aki a köröm alatt levő szálkát nem kihúzza, hanem beveregeti, hogy évtizedig ebből a bajból éljen.”
 • 8. citrom01 2012. január 11. 20:02
  „Bontsák le ,ugyis kevesen látogatják. Nem kerül ennyibe!”
 • 7. makovaros 2012. január 11. 18:50
  „5.
  "Ha 10 éve 80 milliót költöttek rá --szerintem még bőven garanciális ! ugye ??, "-sajnos nem, lásd a rosszul megépített nyúl utcai csatorna (egyik ismerősöm mondta ezt a problémát) 2008 óta nem hozták helyre pedig az egész beruházás 200 millió volt. Azóta az ott lakók előtt el a szennyvíz mert azt engedik bele sajnos.”
 • 6. makovaros 2012. január 11. 18:45
  „Sokáig vizesedett még évekkel ezelőtt arra kellet 3 év hogy rájöjjenek hogy nem felülről ázik be hanem alulról vizesedik. De azt az épületett tényleg jó lenne megcsinálni.”
 • 5. Qllancs 2012. január 11. 15:05
  „Ha 10 éve 80 milliót költöttek rá --szerintem még bőven garanciális ! ugye ??,
  mert 10 éve ez a pénz óriási összeg volt. a kivitelező valamit kifelejtett a felújításkor. Ha rendesen csinálták volna meg, nem 10 évig --ha nem 100 évig kellene ,hogy tartsa az állagát !
  Mért gondolom azt : hogy silány munkát végeztek, silány építőanyagokkal ?? a vége se 80 millió ft ??? kinek --mennyi ment magán zsebbe ???
  A nagy lóvék a hívőknél van , esetleg újra adhatnának egy kis aprót.”
 • 4. szentmiki 2012. január 11. 13:54
  „Racoon, nyugi már kint vannak tárgyalni...”
 • 3. Örvájn 2012. január 11. 13:15
  „Sajnos elég szomorú oka van, hogy üres azt hiszem igazán áldozhatnának rá, helyiek is. Makó város és vagy Csongrád megye, polgárai emlékezve az áldozatokra.
  A tíz évvel ezelőtti kivitelezőt kellene megkérni, tegye rendbe grátisz.
  Bár ismerve a magyar valóságot valószínű a páratartalom, a csillagok állása, az alapanyag minősége és egyéb okok miatt jelentkeznek a problémák.”
 • 2. Queenmargareth 2012. január 11. 08:51
  „Tegnap a hó, most meg ez?”
 • 1. Racoon 2012. január 11. 08:32
  „Az évente hazalátogató hívek igazán áldozhatnának rá. De a város is vehetne fel rá hitelt tőlük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen a makói Hagymatikum a magasból!

Különleges felvételek készültek a január 20-án átadásra kerülő makói Hagymatikumról. Tovább olvasom