Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Húsvéti tojások kavalkádja

Apátfalva, Makó - Az apátfalvi Vargáné Nagyfalusi Ilona Mária 15 évvel ezelőtt, nagyobbik fia születésekor kezdett húsvétra tojásokat festeni.
Az apátfalvi Vargáné Nagyfalusi Ilona Mária 15 évvel ezelőtt, nagyobbik fia születésekor kezdett húsvétra tojásokat festeni. Néhány ezret elkészített már; a többségét ajándékba adta locsolkodáskor. Most mintegy ötszáz darab van meg belőlük. Mivel pedagógusként a makói Szent István Egyházi Iskolában dolgozik, gyűjteményéből itt rendezett alkalmi kiállítást a gyerekeknek. A háromgyermekes édesanya néprajzos, a tojások közül sok hagyományos díszítésű, szép számmal van köztük azonban modern felfogásban dekorált is. Láthatunk írókázással, aranyfestéssel, spárgával tekert, madeirarátétes, ecettel maratott, selyemszalaggal ékesített darabokat is. A technika minden évben más, amit épp az élet hoz – még az internetet is böngészi új ötletekért. Azt mondja, a húsvéti tojásfestés nem csak azért jó dolog, mert hagyományőrzés. Kreativitást igénylő munka, amelynek megvan a maga varázsa – ennek szeretetét igyekszik átadni diákjainak is.

Húsvéti tojások kavalkádja - GALÉRIA

A tojás beszerzése nem gond: 15 kendermagos tyúk kotkodál az udvarukban. Az ünnepre készülve 4–5 kosárnyi tojást mindig elkészít – de nem egyedül: nemcsak a lánya, hanem két fia is beszáll a munkába. A tojásokat kifújják, hogy évtizedek múlva is megcsodálhatók legyenek. A sárgája és a fehérje sem vész kárba: levestésztához használják fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Célba ért a kórházért aggódó civilek nyilatkozata

Sánta Sándor Lázárnak adta át a tíz ezer aláírást. Tovább olvasom