Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Húszezer kandalló az idén

Két éven belül teljes gyártókapacitását szeretné a város peremére telepíteni a minőségi kandallóiról ismert makói Váll-Ker Kft. A társaság árbevétele tavaly meghaladta az egymilliárd forintot – legújabb csarnokukat teljes egészében önerőből fogják felépíteni.
A makói kandallók többsége Németországban talál gazdára. Fotó: Schmidt Andrea
Hetvenhat míves kandalló készül el a makói Váll-Ker Kft.-nél naponta – ez nagyjából egy kamionnyi szállítmány. A tizennégy esztendeje alapított és mindmáig helyi tulajdonban lévő vállalkozás termékeit döntő részben Németországba, állandó üzleti partnereknek szállítja hosszú távú szerződések alapján. És miközben más fémipari cégek tönkrementek a városban, a Váll-Ker Kft. folyamatosan bővíti dolgozói létszámát, termelőkapacitását: jelenleg 210 embert foglalkoztat, és idén már húszezer darab kandallót tervez gyártani – tavaly tizennégyezer, tavalyelőtt pedig csupán hétezer darab került ki az üzemből. 2005-ös árbevételük meghaladta az egymilliárd forintot.

A termelés folyamatos bővülése az ügyvezető igazgató, Tóth István szerint annak köszönhető, hogy a társaság nyereségét mindig befekteti, folyamatosan korszerűsít, így nem marad le a minőségi versenyben. Tavaly például húszmillió forintot költöttek egy úgynevezett sörétszóró berendezés, illetve egy targonca vásárlására, korábban pedig lézeres lemezvágókat szereztek be. A most kitűzött beruházási cél, ha lehet, még grandiózusabb: két év alatt a gyár teljes termelőkapacitását szeretnék kiköltöztetni a cég újvárosi, városszéli telephelyére.

Új energiaforrások felé is nyitnak

A Váll-Ker Kft. német kapcsolatainak köszönhetően új termékkel lép rövidesen a piacra: természetbarát fűtőanyagokkal üzemeltethető kazán készítését tervezik egy löbaui céggel együttműködve. A fűtőberendezés több mint kilencvenszázalékos hatékonysággal működik, ezért akár a felére is csökkenthető vele a fűtésszámla. Az első mintadarabot várhatóan már a májusi Makó Expón bemutatják. Az egyelőre nagyobb egységek, intézmények fűtésére tervezett kazánból később kisebbeket, egy-egy lakás fűtésére alkalmas darabokat is gyártanának.

A munka felerészt már most is itt folyik, ám így a darabokat kétszer is szállítani kell, amíg elkészülnek – a költözés tehát költségmegtakarítással is jár majd. Ám egyébként sem lehetne halogatni a kitelepülést. Az eredeti, Návay Lajos téri telephelyen már nincs hely az építkezésre, ráadásul az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt sem maradhatnak itt sokáig.
A végső áttelepülés első lépéseként idén tavasszal megkezdik Újvároson a már meglévők mellé egy hatszáz négyzetméteres új csarnok építését.

Ha az épület – egyébként teljes egészében saját erőből – elkészül, a hegesztőrészleg nagyjából fele máris áttelepülhet. Ez a beruházás harmincmillióba kerül majd. Persze ezt követően is szükség lesz még egy csarnokra, no meg a szociális kiszolgáló létesítményekre, ezeket azonban már Tóth István reményei szerint uniós pályázati támogatással húzhatják fel jövőre. A Váll-Ker Kft. kandallóira egyébként – a cég első embere szerint – a jövőben még inkább nőni fog az igény. A földgáz ára emelkedik, így kandallóval fűteni nemcsak romantikus, de egyre olcsóbb is – vélekedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyagyújtás a makói kopjafáknál

Először rendezett tisztelgő ünnepséget a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Fidesz-MPSZ makói… Tovább olvasom