Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Indul a makói szennyvízcsatornázás

Makó - Az év második felében megkezdődik a térség legnagyobb beruházása, a szennyvízcsatornázás. Az építkezés 6 települést – Makó, Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyacsanád és Maroslele – érint, és 14,1 milliárdba kerül.
6 évvel ezelőtt számoltunk be először arról, hogy Makó és 5 közeli község – Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyacsanád és Maroslele – összefog, és közösen pályázik a szennyvízkérdés megoldására. Mint akkoriban megírtuk, a város és térsége élen járt a vezetékesivóvíz-ellátás kiépítésében, ezt azonban nem követte a szennyvízelvezetés és -tisztítás problémájának kezelése. Az elmúlt néhány esztendő azzal telt, hogy az érintett polgármesterek várták az együtt benyújtott uniós pályázat kedvező elbírálását, az emberek pedig előtakarékosságba kezdtek.

Az elképzelések szerint a falvakban ki kell építeni a szennyvízcsatorna-hálózatot, és meg kell teremteni a vezetékes összeköttetést a községek és a város szennyvíztelepe között, Makón pedig a már meglévő szennyvízcsatorna-hálózat bővítésére lesz szükség – jelenleg a háztartások kevesebb, mint harminc százaléka van a rendszerhez csatlakoztatva. Emellett természetesen a tisztítótelep kapacitását is növelni kell majd. Mindez együtt több mint 14 milliárdba kerül, ami a térség eddigi legnagyobb beruházása.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A Makó és Térsége Szennyvízcsatornázási Társulás Tanácsa a napokban döntött a csatornázási munkák közbeszerzéseinek jóváhagyásáról. Ez azt jelenti, hogy megjelenhetnek az ajánlati felhívások az Európai Unió közbeszerzési honlapján és a magyar Közbeszerzési Értesítőben. Két eljárásban összesen 4 szerződés megkötésére várják az ajánlatokat május 12-éig: Makó és a tőle műszakilag elválaszthatatlan Apátfalva és Magyarcsanád csatornázására (a becsült érték nettó 7,2 milliárd forint, Földeák (1,25 milliárd), Kiszombor (1,3 milliárd, és Maroslele csatornázására (a becsült érték nettó 1,09 milliárd forint).

Ha ezek a közbeszerzési eljárások eredményesek lesznek, a 14.306 otthont érintő munka a már az idei év második felében elkezdődhet.

Olvasóink írták

 • 13. makovaros 2011. április 05. 20:11
  „11. Igen tudom tényleg sokat csúszot a munka 2007-es kezdésről volt szó. De talán mostmár elkezdik”
 • 12. Egyolvasó 2011. április 05. 05:06
  „5. dara 2011.04.03. 16:26

  Válasz1-nek
  Válllalok egy próba pert. Megbeszéljük, irj vissza!
  Egyáltalán kell nekünk ilyen pazarlóan ez a cicó?
  Na B: huszárok lehet rávetödni.

  Köszönöm a felajánlást de Beszéltem már ügyvéddel, aki közölte, hogy legalább egy adott szakaszra eső tulajdonos is kell a per indításához, ugyanis egyedül nem lehet megnyerni a pert.
  De mivel a makóiakban, (és ez igaz az egész magyarországon élőkre ) NINCS ÖSSZETARTÁS így elvetettem ezt a lehetőséget, hogy próbapert indítsak, a békát megint lenyeljük és csak morgunk magunkban és folytatjuk szürke hétköznapjainkat, közben pedig a szennyvizet továbbra is a csapadék-vízelvezetőbe juttatják ki az emberek.”
 • 11. magyar36 2011. április 04. 22:50
  „makovaros
  Olyan szépen megfogalmaztad, hogy könny csordult a szemembe? de eszembe jutott, hogy már évekkel ez elöttre ígértek a kezdést! Vajon a csuszás azért volt mert, hogy a csókosok tovább kaphatnak fizut, vagy Buzás emberei nem értenek a pályázat íráshoz!”
 • 10. Naiv 2011. április 03. 22:22
  „. Pipacs50 2011.04.03. 20:59

  Mond mi az, aminek az ára, vagy díja nem változik? Leginkább negatív irányban mozdul el a mutató!”
 • 9. makovaros 2011. április 03. 21:09
  „"Bizonyára korteskedőnek tűnik az elképzelés melletti, feltétlen kiállásnak, de kérem, mindenki gondolja át, nem magunknak, fiainknak, unokáinknak hozunk most, egyfajta, áldozatot! Köszönöm, ha valaki elolvasta, külön tetszik, ha méltatja is...."
  Ez jogos tényleg gyerekeinknek csinálják nem mind1 hogy milyen lesz a Makó alatti víz. Én örülök neki hogy végre elkezdődhet a munka. Hátha megszünik a város allati rengeteg szenvíz ami most van. meg az hogy néhány várso lakó szenvíz csatornának nézi a belvízelveztőket. Ezt a munkát párt állástól független érek mindenkit hogy támogassa. Ugyanis ez fontos, a jódologért összekell fogni. erre ez ilik:
  "Bárhol, bármi vár, csak a jót tegyem!
  Hisz jóra születtünk, hisz mind azért vagyunk,
  Hogy a világ jobb legyen, egy kicsit általunk!
  " légy jó mindhalálig. főleg az utolsó mondat ilik ide :)”
 • 8. Pipacs50 2011. április 03. 20:59
  „Jelenleg a vízdíj 266,2/m3, a szennyvíz pedig 226,4/m3. Azt hiszem, ha ennyi maradna nem is szólnánk semmit, de félő, hogy a tisztító fejlesztésével emelkedik az ára. Az is érdekes, hogy ha valaki nem fizette a havi részleteket, akkor adóként behajtották (kamatostól)! Akkor most mi honnan kapjuk meg a kamatot?”
 • 7. Naiv 2011. április 03. 19:55
  „Szerintem, semmit sem tudunk tenni, ez projekt ellen! Túl nagy százalékban folyt bele a lakosság ( lett valami formában kényszerítve), ahhoz, hogy most visszatáncolhatna! De...Fogadjuk el Medgyesi úr kitételét. jelesen "Szaron úszik a város" Innen a város alól nyerjük ki az ivóvizet is! Talán nem mindegy ( bár anyagilag megterhelő ), mit is teszünk az ÁLTALUNK termelt szennyvízzel! Bizonyára korteskedőnek tűnik az elképzelés melletti, feltétlen kiállásnak, de kérem, mindenki gondolja át, nem magunknak, fiainknak, unokáinknak hozunk most, egyfajta, áldozatot! Köszönöm, ha valaki elolvasta, külön tetszik, ha méltatja is....”
 • 6. dara 2011. április 03. 16:52
  „Hiányolóm a ....8-as végű bloggert, most lenne mit feltárnia,ez most mindenki zsebére megy. KÖTELEZŐEN, kell ez nekünk? Az Uniós duma már elfüstölt, ahogy a mi lóvénk is! Lesz egy köbméter viz vagy 850Ft,de lehet még több is!”
 • 5. dara 2011. április 03. 16:26
  „Válasz1-nek
  Válllalok egy próba pert. Megbeszéljük, irj vissza!
  Egyáltalán kell nekünk ilyen pazarlóan ez a cicó?
  Na B: huszárok lehet rávetödni.”
 • 4. Francois 2011. április 03. 11:57
  „Kezdhetnénk fogadni kinek hány milla ugrik le a hivatalban, jól bevált Makói szokás szerint majd jön a fővállalkozó és követi őket a Brazil gépsor brigád akik hihetetlen munkát fognak végezni:D Emlékezzünk itt a járda ,kerékpár út építésére :D Tisztelt: Egyolvasó "lejártakor a belső csatorna kiépítés költsége is rendelkezésre áll majd" na az nem áll már :S Tájékoztattak már mindenkit hogy fogjanak össze a szomszédok mert ez nem fér bele :D Sokba volt a választás:D”
 • 3. zoltanszabo 2011. április 03. 10:59
  „T. 2 igazad van.
  Ideírom az én víz számlámat :1 fő, dec23--febr 14ig. Víz : 5149.-Ft, + szennyvíz : 11 192.-Ft = 16 814.-Ft .
  Ez ennyi volt a megelőző időszakban is, v. inkább több.
  LEHET ÖRÜLNI !!!!”
 • 2. viro 2011. április 03. 10:24
  „Addig örüljetek míg nincs csatorna díjatok mert aztán lehet fizetni!!!Mivel a csatornadíj majdnem annyi mint a vízdíj!
  Nem kell a slagot megfogni a locsoláshoz!”
 • 1. Egyolvasó 2011. április 02. 20:56
  „A szerződésben az áll, hogy nekem mint ingatlan tulajdonosnak idézek a szerződésből.:

  e. : Tekintettel arra, hogy az előtakarékossági szerződés lejártakor a belső csatorna kiépítés költsége is rendelkezésre áll majd, mely befizetést az önkormányzat is támogatta, így kötelezettséget vállalok arra, hogy a kiépült szennyvízcsatorna-hálózatra legkésőbb 2010. december 31-ig a rákötést teljesítem.

  Nos sok makóival egyetemben teljesítettük a befizetési kötelezettségeinket, csatorna pedig sehol, akkor ugye most lehet a bírósághoz fordulni, mivel a szerződésben foglaltaknak a Makó és Térsége Víziközmű társulat nem tett eleget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb fűtés Makón 948 millióból

Makó - Elkezdődött, és várhatóan június végéig tart a makói termálberuházás. Felújítják a meglévő… Tovább olvasom