Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Ingyenes a folyóparti strand, pezsgő a fürdő

Makó - Maros-parti strand vagy fürdő? – sokaknak ez a kérdése manapság Makón. Összehasonlítottuk a két helyet.
Ami a folyóparti fürdőhelyet illeti: már az odaút is nyugalmat áraszt, az ártéri erdő fái között visz le az út a strandhoz. A parkolóban mindössze két autót láttunk, és minden bizonnyal alig néhány tucatnyi helybeli fürdővendéggel találkoztunk volna, ha épp nem sátortáborozna itt egy csapat cserkész.

Azt mondják, hogy a Marosnak most olyan tiszta a vize, mint amilyen már évek óta nem volt, ennek ellenére most is csak egy-két embert láttunk megmártózni a folyóban. Igaz, továbbra is kint van a tábla, hogy mindenki csak saját felelősségére fürödhet. Amúgy a pázsit gondozott, lehet zuhanyozni, jól lehet hűsölni a hatalmas nyárfák alatt. Aki csöndre és pihenésre vágyik, jól teszi, ha a Maros-partot választja.

A Maros-part a nyugalom szigete.
A Maros-part a nyugalom szigete.
A szerző felvételei

A termál-, gyógy- és élményfürdőben ezzel szemben pezseg az élet: a hangszóróból árad a zene, a parkolóban pedig alig van hely – az autók többsége romániai, de láttunk szerbiai, sőt bolgár és német rendszámú járműveket is.

Pezsgő élet van a fürdőben Makón. A szerző felvételei
Pezsgő élet van a fürdőben Makón.

Működött az élménymedence, a csúszda, az apróságok pancsolói, de úszni is lehetett a nagymedencében. Sokan napoztak, élvezték a kellemesen cirógató napsugarat.

Árban verhetetlen a Maros-part

A Maros-parti strandnál nincs olcsóbb, ugyanis ingyen látogatható. A büfé sajnos zárva – úgy hallottuk, hogy a vállalkozó, aki kibérelte volna, az utolsó pillanatban visszalépett – és a kabinok sem zárhatók, de ezen hamarosan változtatni fognak. Nyugágyból nyolc van – ezek a parton találhatók, akinek tetszik, elfoglalhat egyet, és ezért sem kell fizetni. A fürdőben ezzel szemben a felnőtt belépő 1030, a kedvezményes 630 forint. Van büfé – több is – , bérelni pedig lepedőt, búvárszemüveget, úszógumit és labdát is lehet 630 forintért. Egy kabin letéti díja 500 forint.

Olvasóink írták

 • 15. nagyi8 2009. július 14. 21:57
  „Köszönet Mc_Mi-nek a részletes gazdaságpolitikai líráshoz. Jómagam nem tudnám ilyen szépen leírni a helyzetet.

  De a Mc_Mi lírása egyben válasz is azoknak, akik személyes támadást indítanak, a gazdaságpolitikai nézőpont helyett.

  Igen itt a fórumban újra és újra előfordulnak személyeskedők - jóllehet fizetettek is -, akik már a megbízásból kifolyólag sem mehetnek be a gazdaságpolitikai felelősségek taglalásába.

  Pedig a Maros-parti fürdő ügye is gazdaságpolitikai ügy, nem csak egyszerűen halandzsa. Ugyanakkor a baloldali Önkormányzat évi kb. 300´000´000 forintos Kulturális Kht. és fürdő szórakozása pedig csak színtiszta politika - szavazatgyűjtés -, gazdaságpolitikai aspektus nélkül. Így állunk. Sokan tudják ezt, sokan beszélik ezt a városban, az utcán, a kocsmákban. Páran pedig nem szeretik hallani. Kb. a lakosság 15%-a,, mint azt a legutolsó választás is mutatta, de a tavalyi országos választáson is ennyi volt az arány. Nem baj. Legkésőbb jövő tavasszal takarodnak. Kivárjuk.

  Addig is még egyszer köszönet Mc_Mi-nek. Ez a jó a fórumban. Páran értelmeset is hozzá tesznek.
  .”
 • 14. Mc_Mi 2009. július 14. 20:40
  „Az tény, hogy a maroson már alig van valaki. Miért? Hosszú fejtegetésbe kezdhetnénk az okokról. Összességében az a gazdaságrombolás vezetett ide, aminek a hatására a város 30 %-a elköltözött. Nyilván egyszerű lenne azt mondani, hogy ezek éppen a marosra járók voltak, de az is tény, hogy aki nem volt képes váltani, az éppen az a réteg, akinek a Marosra járás még gondolataiban sem fordulmeg, mert egyszerűen a létéért küzd.
  Tessék már két lábbal a földön állni! Ilyen körülmények között őrültség belekezdeni egy vállalkozásba itt, mert soha meg nem térülő befektetése nem sok embernek van. Induláskor ott van a bérleti díj, az épület tisztasági meszelése és bebútorozása. Azután kell személyzet, bérrel, bejelentve, járulékkal ahhoz, hogy a nyitvatartás alatt legyen aki kiszolgáljon. A nyitvatartás hossza és a beszerzés ezt szükségesnek teszi. Ha nincs alkalmazott, akkor is kell kereset a vállalkozónak és a családjának is. És ekkor is kell fizetni járulékot is.
  Ezután kell egy induló készlet, ami nélkül nem lehet választékot kínálni. Indulónak 300.000 Ft bérletre bútorra, 250.000 készletre, havi 400-500.000 Ft járulékra. Azután jönnek a költségek. ÁNTSZ vízvizsgálat, áramdíj, tüzelő, vízdíj, hirdetés. Egyszóval 1,2 millió a nagy bizonytalanra. Hogy ez kijöjjön, akkor el kell adni kb. 12000 adag 200 Ft-os tételt, ami 50 %-os tiszta haszon mellett hozza vissza a felsoroltakat.
  Nos kedves Besenyo, itt a kész üzeleti terv. Vágj bele, bíztasd a vállakozásra éhes makóiakat, hátha találsz egy balekot.”
 • 13. Gabci74 2009. július 14. 20:33
  „"10. hozzászólás: Nagyi, ön kissé paranoiás. :D"

  SZERINTEM NEM KICSIT. De mindenben politikát látni! Az üdülőket nem Búzás hanyagolta el, hanem a tulajdonosaik, bár gondolom Nagyi8 szerint az MSZP tehet arról is, hogy a Maros időnként kiönt és visz magával a víz mindent. Majd ha megépül a lombkorona sétány.... fellendül a Maros-part.
  Én eddig sem jártam, eztán sem fogok és ez teljesen pártpolitikától független döntés.”
 • 12. SzentGellért 2009. július 14. 18:51
  „A Maros parton akkor fog ujra pezsegni az élet, ha a fürdő felépült és a megemelt belépőket a Makói nem fogja tudni kifizetni. A büfét bérleti díj nélül kellett volna kisorsolni az arra jelentkező vállalkozók között akinek feladata lett volna a terület rendben tartása is. Ennek a strandnak dijtalannak kell lennie. Jelen pillanatban a Városnak nem érdeke az, hogy a veszteséges fürdőtől még elvonjon fizetőképes keresletet is. Éttermet meg nem érdemes ide csinálni a kb évi négy hónapos forgalom miatt. A Város ahogy olvastam Búzás nyilatkozatát, készül egy újabb veszteséges konyhát létrehozni a Vadászházban.”
 • 11. besenyo 2009. július 14. 17:08
  „Tökéletesen igaza van tisztelt "Ungarn", csak egyet ne tessék elfelejteni a Maros és a Maros partja nem a város vezetőié, hanem a városé.
  Javasolom, hogy a www.marosnet.hu és hasonló portálok helyet hozzanak létre egy www.marospart.hu internetes portált, ahol mindenki tájékozódhat a Maros parton levő lehetőségekről és uram bocsá´, mindezt még németül, angolul és románul is.
  Valakinek majd beindul a fantáziája.
  Sok sikert kedves makóiak!”
 • 10. Szirilli 2009. július 14. 17:04
  „Nagyi, ön kissé paranoiás. :D”
 • 9. Ungarn 2009. július 14. 15:43
  „Ezt a 250.000 Ft-os bérleti díjat nem tudom ki terjeszti,de ez balgaság.Azonban a valódi összeg,amely nagyságrendileg az említettnek a fele,szintén nagyon sok.Vegye tudomásul mindenki,hogy a város vezetésének nem célja az hogy a fizetős belvárosi fürdőtől elirányítsa a fürdőzőt a Marosparti strandra,ingyen belépéssel.Pedig nagy kár a hangulatát nem élvezni ennek a páratlan kincsnek.
  Azt gondolom akkor van túlélési esélye a Maros strandjának,ha a Makovecz-fürdővel Makóra csalogatni kívánt vendégeknek plusz programként azt a turisztikai lehetőséget is kínáljuk,amit a folyó nyújt.Ellenben az enyészeté lesz minden...”
 • 8. nagyi8 2009. július 14. 14:58
  „Tisztelt Fórumozók!

  A Maros-parti fürdőnek évszázados hagyománya van. Nagyapámék, édesapámék, a barátaik és egyszerűen a makóiak ott kinn élvezték a természetet. Kajakoztak, eveztek, pihentek és mulattak. És sokat úsztak is. A fényképek tömege mutatja ezeket a szépségeket.

  Nos ezt az ősrégi hagyományt törte össze a Buzás-korszak. A Maros-parti fürdő nem hoz elég szavazatokat. Ez a lényege neki. Ezért hagyta elpusztulni az egészet.

  Ne feledjük, évente a fürdő és a Kulturális Kht. kb. 300 millióba kerül. Ez 10 év alatt már 3 milliárd!

  A Buzás-félék (MSZP, SZDSZ-PSZM) feláldozták a Makó fejlesztését a szavazataikért.

  Ezért nincs büfé a Maros parton sem.

  *********

  Csongrádon bezzeg más a helyzet! A csongrádi part gyönyörűen ki van építve. Szegeden a Sárga is ki van építve. És még sorolhatnánk.

  **************

  Makó legnagyobb gondja a munkanélküliség. A Buzásék a munkanélküliséggel, az emberekkel nem foglalkoznak érdemben, a Maros-parttal sem.

  Itt csak szavazatokat hozó tevékenységek folyhatnak.

  ****
  De halljuk a városban, hogy sok család, akik korábban az MSZP-SZDSZ-PSZM-re szavaztak, már nem szavaznak oda. Sok a munkanélküli a családokban! Láttuk ezt az EU-szavazáson is. 15%-on van az MSZP a Jobbikkal egyetemben.

  *****”
 • 7. besenyo 2009. július 14. 13:09
  „Tisztelt Mc_Mi!

  Távol álljon tőlem, hogy kétségbe vonjam a makóiak üzleti érzékét, de a tények azt mutatják, hogy hasonló körülmények között működő településeken ezek a dolgok jobban működnek.
  Látogassanak el a sándorvalvi téglagyári gödörhöz, vagy Kiskunmajsára, esetleg Mórahalomra.
  A hatvanas években ezeken a területeken futóhomokott vitt a szél, a tanyákon nem volt világítás és a gyerekek osztatlan iskolában jártak (ha Önök egyáltalán tudják mi az)
  Mára ezekből a tanyaközpontokból városok lettek, európai szintű infrastruktúrával, működő mezőgazdasággal.
  Hogy mi ennek a titka, azt én is csak sejtem, de valószínűleg a gondolkodásmódban van a különbség.
  Az a makói EMBER, aki hajdanán világhírt szerzett a vörös- és fokhagymának, virágzó szőlőkultúrát honosított meg a városban, példaértékűen élt együtt zsidókkal és románokkal, mára teljesen megváltozott?
  Szerintem nem. Most is itt vannak ezeknek az EMBEREK-nek az utódai.
  Hagyni kell őket vállalkozni.”
 • 6. Mc_Mi 2009. július 14. 00:46
  „Tisztelt holdról jött Besenyo!
  Ön szerint itt lóg az orrunk előtt egy j lehetőség, de mi balga makóiak nem nyúlunk utána. Hol él Ön? Ön szerint ki lehet gazdálkodni azon a helyen egy ilyen bérleti díjat? Számoljon!!!!
  Először is a maros parton az árvízveszély maitt állandó éttermet építeni nem lehet. Az áradáskor kikapcsolják az áramot, a vizet. Nincs szenyvízkezelés. A legnagyobb gond mégis a forgalom elmaradása. Egy hete szombaton vittem le vendégeket bemutatni ezt a csodát. Összen két ember napozott. Volt egy fürdőmester és két ember vitt le egy kajakot evezni. 1 db autó éppen előttünk érkezett. És ez a hatalmas forgalom egészen júniustól augusztusig tart. Utánna semmi.
  Először is nem kellett volna legatyásítani ezt a helyet. Most viszont ingyen is oda kellene adni annak, aki visszacsalogatna a vendégekből valamennyit. Próbálkoztak már vele, nyilván nem jött be, mert azóta sem érdeklődik ez után senki.
  A KORONA is ennek az áldozata lett.
  Nosza rajta vágjon bele!”
 • 5. besenyo 2009. július 13. 20:39
  „Tisztelt makóiak!
  Ha nem tudnák, a Maros magyarországi szakaszának legszebb része találhatő Makónál.
  Még mi minden idelátogató őszinte csodálattal adózott a gyönyörű, szinte érintetlen ártéri látványnak.
  Lehet, hogy makói vállalkozó nem lát fantáziát a partszakasz fejlesztésében, de biztosan lesz valamilyen külső befektető, akinek megérér talán még 250 000Ft is egy büfé, vagy ne adj Isten egy kis csárda megnyitása (lásd. Szeged Öreg Kőrosi)
  Valószínű, hogy akkor meg azért fogják szidni a város első eberét, hogy "eladta a Maros partot"
  Használják ki ezt a természet adta lehetőséget tisztelt makóiak és ne hagyják, hogy később mások használják majd ki az Önök orra előtt, mint ahogyan tették ezt már sok makói értékkel.”
 • 4. Streeter 2009. július 13. 16:11
  „Tegnap legurultam én is szétnéznia Maros partra, rengeteg autó volt meg bent sátrak is és a kocsik 15-20%-a külföldi rendszámos volt. :( AMúgy tényleg nagy kár hogy nincs lent vmi büfé vagy bolt vagy normális ivóvíz meg wc.”
 • 3. Racoon 2009. július 13. 15:38
  „250 000 Ft-ért bolond, aki kibérli a strandon a büfét. Makó legjobb helyén is a töredékéért lehet kkora területű üzletet bérelni. Búzás Péter és az önkormányzat nagyszerű üzletpolitikája, tegyük tönkre a várost, legyen minden veszteséges! Jó úton haladnak, gratulálok!”
 • 2. napiszar 2009. július 13. 12:35
  „Gondolom azért kihalt a marospart mivel nem irtanak se kullancsot se szúnyogot,legutolsó sorban nem költött rá a kutya se mindenki a fürdőre gondol csak,a fürdő újdonság a külföldieknek még 1-2 hónapig ,amíg náluk is elkészülnek a fürdők a határ túl oldalán 3-is épül ha az idén nem de tavasszal tuti kész lesznek!”
 • 1. rudi 2009. július 13. 12:13
  „Nekünk makóiaknak már csak a Maros-part maradt, mert a fürdőt ellepték a románok, de reméljük a Maros-partunknak békét hagynak, meg nekünk is!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadóval szökött volna

Makó - Bomba fog robbanni a makói kórházban – jelentette be telefonon egy nő a rendőrségnek. Mint kiderült, egy pszichiátriai ápolt volt az illető. Tovább olvasom