Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Járda nélkül maradtak Makón

Makó - Mindkét oldalon felbontották a járdát a makói József Attila utca elején, emiatt jelentősen csökkent az ottani üzletek forgalma. A vállalkozók levélben kértek segítséget a városházától, az önkormányzat mára ígért közleményt az ügyben.

Nincs szerencséjük a József Attila utca elején működő vállalkozásoknak a városközpont rehabilitációjával. Mint korábban megírtuk, a páros oldalon jó egy évvel ezelőtt felszedte a járdát a munkálatok elvégzésével megbízott társaság, az újraburkolásra azonban nem került sor, mert nem sokkal később szerződést bontott az önkormányzat a céggel. Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy – sajátos civil tiltakozásként – árvácskákkal ültette be az egyik érintett üzlethelyiség tulajdonosa a járda helyét.

A virágok nem sokkal később eltűntek, a város az idei év elején új kivitelezőt talált. A cég viszont nem a hiányzó járdaszakasz pótlásával kezdte a munkát. A napokban megjelent gépek a páratlan oldalon is felbontották a járdát, ráadásul a parkolót is. A József Attila utca elején így gyakorlatilag megszűnt a gyalogos közlekedés, és a kerékpáros is veszélyessé vált. Megállni sem lehet már.

A gyalogosok is kénytelenek az úttesten közlekedni a József Attila utca elején. Fotó: Szabó Imre
A gyalogosok is kénytelenek az úttesten közlekedni a József Attila utca elején.
Fotó: Szabó Imre

Az itt működő 4 vállalkozás – autósiskola, iroda, méteráruüzlet, fodrászszalon – vezetői szerint forgalmuk drasztikusan csökkent. Miután megtudták, hogy az áldatlan állapot október előtt nem szűnik meg, közösen levelet írtak a városházára, amelyben tiltakoztak, egyúttal segítséget kértek. Többek között azt, hogy amint a fürdőfelújításban érintett üzletek bérlőit mentesítették a bérleti díj fizetése alól, nekik fél évig ne kelljen helyi iparűzési adót fizetniük saját tulajdonú helyiségeik után.

A vállalkozók még nem kaptak választ. Mi is érdeklődtünk a városházán – azt mondták, csütörtökön közleményt adnak ki az ügyben.

Olvasóink írták

 • 20. Lacusch69 2011. június 16. 22:09
  „Csak érdeklődésképpen: a Szegedi strasse külső részét (Gőzmalom utcától) valaha ki fogják javítani?
  Babakocsit tolni lehetetlen, eső után úgy ugrálunk a pocsolyák közt, mint mókusok a fák között, az aszfaltburkolat alól itt-ott kikandikál a régi, tégla járda (igyekeztem finoman fogalmazni).
  Ha jók az információim, ezt a járdát először (és utoljára) nagyfater aszfaltoztatta le az 50-es években...”
 • 19. Öcsisajt 2011. június 13. 15:47
  „Jó lenne már ezt látni: "Építkezés nélkül maradt Makó"”
 • 18. mackósajt 2011. június 13. 14:32
  „Nekem sincs járda,se parkoló a vállalkozásom előtt! Sőt a válság is megnehezítette a dolgom mégis befizettem az iparűzési adót! Vagy mindenki, vagy senki!”
 • 17. babérka 2011. június 12. 23:08
  „Minden este ott járok haza a munkából , az úton gyalogosokat kell kerülgetni. Meg persze jó mélyen kiásták a gimi előtt, egy pár biciklis ha beleesik! Valahogy jobban kellene figyelmeztetni a járókelőket! A Mozaikban szerettem volna hírdetést feladni, de féltem, hogy fellökik a biciklimet az autósok ha az út szélén hagyom!”
 • 16. csaj26 2011. június 11. 23:41
  „gyönyörűen néz ki, arról nem is beszélve h közlekedni nem lehetett az utóbbi 1 hétben... :@ ha gyalog akar menni az ember a JAG-ba akkor szembe a forgalommal...hát csodálatos..nem igaz, h nem lehetett volna vele várni a nyári szünet kezdetéig..”
 • 15. zoltanszabo 2011. június 11. 16:30
  „" Ha a téglát egymásra rakom : fal, ha ledől : járda. " bocs. de így helyes.”
 • 14. Pierre_Quatre 2011. június 11. 00:08
  „Naiv: a városnak nincs mérlegelési joga a közbeszerzési törvény értelmében, azt kell elfogadnia, ami megfelel a kiírásnak, és a legrövidebb idő alatt a legkevesebb pénzből (papíron) megcsinálja a munkát.”
 • 13. KamuNeni 2011. június 10. 23:40
  „Hmmmmmm.”
 • 12. hirosima1 2011. június 10. 14:29
  „szilencium 2011.06.09. 08:10
  Kérdésedre. Milyen iskolába jártak akik ezt a kivitelezést így tervezték? Párt iskolába. Marxista Leninista esti gyorstalpalló stb............”
 • 11. makovaros 2011. június 10. 14:29
  „8. Jogos, De azt a pályázatot már 209-ben megnyerték a közbeszerzésből meg nem zárható ki az ilyen vállalkozó akit már roszul dolgoztak.
  Pl a 2008-as kerékpárutat az a cég építette aki a Kiszsombor nál lévő kerékpár utat is.

  10. "Ha egymásra rakom : fal. ---ha ledől :---járda ! kész, ennyi !"
  ez jó :D de igaz”
 • 10. zoltanszabo 2011. június 10. 10:59
  „Ezt a munkát egy helyi kőműves, két-három segédmunkással régen megcsinálta volna !
  Nem sok ész kell hozzá !
  Ha egymásra rakom : fal. ---ha ledől :---járda ! kész, ennyi !”
 • 9. Öcsisajt 2011. június 10. 07:40
  „Mondom lassan már a GPS sem segít annyi itt az építkezés a belvárosban!”
 • 8. Naiv 2011. június 09. 20:51
  „Furcsa ám, hogy az a Büki Bánya KFT., amelyiknek nem sikerült összehoznia a járdát és e miatt szerződést bontott vele eme csodálatos városvezetés, nos, ez a cég újabb megbízást kapott "tőlünk", kerékpárút építésre...Próbálom én felfogni, hogy pályáztak és nyertek, de az tuti, hogy ha én hívok egy bármilyen szerelőt, hogy végezzen el munkát, amihez (állítólag) ért, de befürdik vele, biztos, hogy második alkalommal nem lenne bizalmam hozzá...Ráadásul -adott esetben legalábbis-, nincs nagy különbség a járdaépítés és a kerékpárút megalkotása között...Ha nem ment az egyik, miért hitte zseniális városvezetésünk, hogy a második nekifutás majd jobban sikerül?”
 • 7. makovaros 2011. június 09. 16:01
  „amúgy jó ötlet. csak most nem sok munkás van.”
 • 6. makovaros 2011. június 09. 15:58
  „3. Közmunkással csak tavaly lehetett volna, idén hála a mostani kormány ténykedésének nagy kevés van az is 4. órában nem hogy járdát nem tudnak rakni, még a gazzal se bírnak.”
 • 5. dmonlájn 2011. június 09. 13:51
  „két bal kezesek!”
 • 4. zoltanszabo 2011. június 09. 13:03
  „Amikor a II. sz vállalkozót megbízták evvel a munkával ---miért nem kötötték ki a szerződésben , hogy a már korábban felbontott járdával kezjék ???Ki írta alá a megbízást ? Hol a városi építési osztály ? Kik dolgoznak ott ?, --hát nincsennek a helyzet magaslatán az biztos ! A város vezetése nagyon elnéző !Már közmunkásokkal is megcsinálhatták volna--1 év alatt !”
 • 3. egyszerűvállalkozó 2011. június 09. 12:15
  „Az autós iskola oldalán legalább 1 éve szedték fel a járdát.Én a városvezetés helyében akár közmunkásokkal is megcsináltattam volna. Elképesztő szégyen ez a belvárosban, "egy élhető kisvárosban".”
 • 2. kovacskittike71 2011. június 09. 10:56
  „Pedig a Fekete klán az haver.”
 • 1. szilencium 2011. június 09. 08:10
  „Gondolom,azért valami építészfélével csak kellett egyeztetni a második nekifutás előtt is!Mi folyik itt?Ha ez a vállalkozó is meghátrál,akkor jön a harmadik aki az utat bontja fel?Ha az is bontott állapotba kerül,akkor meg a gimit,vagy a szemközti ház sort nézik ki maguknak?Hogy lehet ilyet megengedni egy nagyforgalmú,veszélyes helyen?Milyen iskolába jártak akik ezt a kivitelezést így tervezték?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatikai fejlesztés Földeákon

Földeák - A szülőknek, érdeklődőknek is bemutatták a napokban azokat a számítástechnikai eszközöket,… Tovább olvasom