Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Jön a Lego, vinné az osztályt

Makó - Egy korábbi diákjuk ma autóipari fejlesztőmérnök, mások – mivel nem akarnak elköltözni – csak betanított munkásként kapnak állást. Közben jönnek a Lego gyártól, vinnék az egész osztályt. 130 éve oktatnak szakmát Makón, de régen volt ekkora különbség a jól tanuló gyerekek életútjai között.
Idén januárban írt lapunk a makói Szakács Gáborról, aki – a lángszóró feltalálójához, Szakáts Gáborhoz hasonlóan – elismert fejlesztőmérnök lett. Nemrég előadást tartott középiskolájában, a Makói Oktatási Központ Galamb József Tagintézményében. Itteni tanára, az 1978 óta oktató, vállaltan konzervatív pedagógiai elveket valló Sisák Tibor azt meséli, hogy Gábor 2000-ben végzett a gépszerelő szakközépiskolai osztályban.

Trabantból átülni a BMW- be

Kiváló a térlátása, gyorsan kapcsol – csak a természete állította komoly kihívások elé a tanárait. Sisák Tibor együtt döntötte el a családdal, hogy a fiú egyetemre megy. Az első év nem sikerült, de a pedagógus újból meggyőzte Szakácsékat, Gábor újból megpróbálta.

– Harmadéves korára, ahogyan a vízilabdás kiemelkedik a medencéből dobás előtt, úgy jött föl ő is – így Sisák tanár úr. – Az a cég, amelynél a szakdolgozatát írta, felvette fejlesztőmérnöknek. Pár év múlva találkoztunk, akkor már háromszor akkora volt a nettó fizetése, mint az enyém. Azt mondta, ez a munka neki már nem elég. Saját vállalkozása van, és legutóbb, ha jól tudom, a Ferrari öreg szakijainak mutatta meg, hogyan képzeli el egy probléma megoldását. Tíz éve Trabanttal járt, amelyből mindig kilógott a horgászbot – most BMW terepjáróval jött, és arról beszélt, nem biztos benne, hogy mifelénk találna magának megfelelő partnert, mert mi ezen a vidéken igénytelenül, keletiesen csináljuk a dolgainkat. Másokkal, de saját magával szemben is nagyot nőttek az elvárásai. Ez volt a célom.

Állásajánlat az összes végzősnek

Sisák Tibor szerint Gábor története egyáltalán nem egyedi. Osztálytársa, Varga Róbert is kiváló lett, és az utóbbi időben nagyon sok tanítványuk vitte sokra. A gépszerelőknél 1978-tól majdnem minden évben dobogósok voltak a Galamb diákjai, az órákon meg kellett találni az egyensúlyt a zöm felzárkóztatása és a pengék élesítése között. Kiss Lajos, Nagy Tibor, Csókási János nevét említi a tanár. Lajos itt kettes volt rajzból, aztán elment egyetemre, évfolyamelső lett: fizikus, gépészmérnök, konstruktőr. Csókási a Váll-Kernél fejlesztő, Nagy Tibor is ezen a pályán dolgozik.

Sisák Tibor, a Makói Oktatási Központ tanára, órán. Büszke rá, ha diákjai pár év múlva kétszer-háromszor annyit keresnek, mint ő. A szerző felvétele
Sisák Tibor, a Makói Oktatási Központ tanára, órán. Büszke rá, ha diákjai pár év múlva kétszer-háromszor annyit keresnek, mint ő.
A szerző felvétele

– A szerszámkészítő-képzés 1995-ig jól ment Makón, aztán a bezáró üzemek révén megszűnt, és másfél évtized után indulhatott újra. 1991-ben Kardos Sándor 2. lett országos versenyen: tanyai fiú, akiknél az áram sem volt még bevezetve. Mi öntöttünk bele önbizalmat. Villamosmérnök lett, nagy transzformátorállomásokat, hálózatokat tervezett Budapest mellett, fejvadász cég hozta vissza Szegedre. Az 1995-ben végzett szerszámkészítőknél Ördögh Norbert és Sárkány Mariann volt erős, Norbi most egy londoni fizikai kutatóintézetben dolgozik, Mariann két diplomát szerzett, logisztikai, konstruktőri feladatokat lát el. Máté János, aki országoson harmadik lett, Csanádpalotán készül összehozni egy szerszámkészítő vállalkozást, a szakma legjobbjai közé tartozik. Örültem, amikor öt éve újraindíthattuk ezt a képzést, és a legutóbb végzettek is nagyon jók: a tavalyi csapathoz eljöttek a nyíregyházi Lego gyárból. Megnézték a füzeteiket, műszaki rajzaikat, meghívtak minket üzemlátogatásra, és közölték, mind a 9 végzősünket felvennék. Egyikük vállalta csak, mert ebben a korban nem számolja fel könnyen a fiatal a kötődéseit.

Miért lesz betanított munkás?

Ezt sokan ki is használják – teszi hozzá Horváth Zoltán, az iskola igazgatója. Óriási ellentmondások tapasztalhatók a gazdaságban, a legtöbb szakmában. Ma már kevesebb szakmunkás végez, mint amennyi kellene – a most végző hét makói szerszámkészítőért is küzdelem várható a külföldi és hazai tulajdonú fejlődő cégek között – ám aki helyben próbál boldogulni, gyakran méltánytalan kompromisszumokra kényszerül. Betanított munkásként veszik fel, mert így kevesebbet kell neki fizetni. Járt már így országos versenyen előkelő helyezett diákjuk is. – Ha tényleg a munka becsületének helyreállítása a cél, az ilyen helyzeteket kell megakadályozni jó törvénnyel – véli Sisák Tibor. – Hadobás Gergő, akiből szintén jó szakmunkás lett, Németországban dolgozik, gépipari üzemben. Azt mesélte, amikor találkoztunk, hogy az ő műszakjában a 80 százalék magyar.

Gergő is sokkal jobban keres, mint egykori tanára... A kilencvenes évek közepén emiatt sok szakoktató lépett át a versenyszférába. Tibor és jó néhány kollégája maradt.

– Azért az élményért jó itt lenni, mert ezeket a gyerekeket halálos biztonsággal ki lehet szúrni. És egy idő után, még ha fel is adják a leckét, ötből egy vagy kettő mindig belátja, hogy én nem magamnak akarok jót, hanem neki.

Olvasóink írták

 • 17. roplabdas 2011. október 03. 08:35
  „A diákok elismerő szavai már igazolták, pályafutása sikerét. Sokan vágynak elismerő szavakra, de előbb adni kell, s nem is keveset, az embert saját igényessége minősíti!

  Gratulálok!”
 • 16. triatlonos 2011. szeptember 25. 23:15
  „Dániában olvastam először ezt a nagyszerű cikket, és most hazatérve gratulálok a szerzőnek, és egykori kollegámnak, Tibornak! A hozzászólások igazolják, hogy Tibor megkapta egy pedagógus által kapható " legmagasabb kitüntetést "- az egykori tanitványok elismerését. Tibor teljesitményét növeli, hogy ebben a liberális oktatási rendszerben - ahol a tanulónak mindent szabad, a tanárnak semmit - jól tudta alkalmazni a "konzervativ" stilusát, aminek a lényege, hogy amelyik tanulóban van egy kis jó szándék, és akarat, azt segitjük, akiben nincs az maga keresse a boldogulását. Reményeim szerint az oktatásügy irányitóinak a figyelmét is felkeltette ez a cikk, és a " legmagasabb kitüntetés" mellé oda teszik a sajátjukat is!”
 • 15. mosómasa 2011. szeptember 25. 20:06
  „" Gergő is sokkal jobban keres, mint egykori tanára" --> Na ezért is kevés az ilyen jó pedagógus, mert valamiből a pedagógusnak is el kell tartania a családját, és sajnos hivatástudatért nem adnak a boltban kenyeret. Minden elismerésem a cikkben szereplő tanárnak!”
 • 14. deszkás 2011. szeptember 22. 22:41
  „Hát érdekes és az eddigiektől nagyon eltérő szemszögből mutatja meg milyen is lehet nálunk a képzés. FILIBUSZ nekünk ha tetszik ha nem azt sulykolják belénk -az utóbbi húsz évben- milyen alacsony a képzés illetve az oktatás szinvonala amire ez a cikk jól rácáfol. Gratulálok a tanár úrnak és Bakos Andrásnak is hogy papirra vetette.”
 • 13. DreadHead 2011. szeptember 22. 21:58
  „Udvozlet a tarar urnak, es mindenkinek!

  Orommel olvasok ilyen hireket, es koszonom a megtiszteltetest, h megemlitett, de nem csak ezert olvasok orommel ilyen hireket. Cnc forgacsolasnal kotottem ki, de erosen gondolkodom, h visszanyergelek a szerszamkeszito szakmara. Lehet megerne.
  Korulbelul egy eve beneztem a 601-be, h mi a helyzet, es kellemes meglepetesemre a tanar ur epp szerszamkeszitoknek tartott orat. Anno elegge meglepett, mikor megtudtam, h utanunk meg egy osztaly vegez. Jo volt ujra belecsoppenni. Termeszetesen beszelgetos ora kerekedett, es remelem, h sikerult nagyobb kedvet csinalnom a jovendobeli szerszamosoknak a szakmahoz.
  Most is ugyanezt tudom mondani, h nyomjatok, mert jo szakmat fogtok megtanulni, jo tanartol, es ne hagyjatok ki ilyen lehetosegeket, mint a Lego. Felnott fejjel is szivesen Leulok legozni, es szivesen is dolgoznek naluk.
  Egyetlen negativumlent azt tudom felhozni, h 1995-ben anyagi okokra hivatkozva a Galamb Jozsef nem kuldte szakmai tanulmanyi versenyre a szakmunkasokat, igy engem sem. Mindezt akkor kozoltek, amikor mar a felkeszites kozepen voltunk. Mindennek ellenere nem panaszkodhatom. Az ott tanultak a mai napig jol jonnek.

  Tovabbi jo szerszamkeszito kepzest kivanok!”
 • 12. fili-busz 2011. szeptember 22. 16:36
  „Grataula a Tanár úrnak!
  Isten éltesse sokáig, erőben, egészségben!
  Még több ilyet.
  Van ebben az országban még erő és tudás!
  Hajrá MAGYAROK!”
 • 11. fili-busz 2011. szeptember 22. 16:33
  „6. macs 2011.09.22. 11:12

  "és arról beszélt, nem biztos benne, hogy mifelénk találna magának megfelelő partnert, mert mi ezen a vidéken igénytelenül, keletiesen csináljuk a dolgainkat. Másokkal, de saját magával szemben is nagyot nőttek az elvárásai."
  Ha sikeresek akarunk lenni, akkor ezen a mondaton nagyon el kéne gondolkodni!

  Lehet, hogy meg sem próbálta.
  Egy rakás német autóipari cégbe beszállító magyar vállalkozás van, ami igen magas mércéket teljesít.
  Azt hiszem a nyilatkozó is abba hibába esett, mint itt sokan:
  "Ha magyar, akkor csak rossz lehet".
  Szomorú az ilyen hozzáállás.
  Bármilyen meglepő, a világ minden táján vannak koklerok és nem csak és kizárólag MO-on!”
 • 10. makovaros 2011. szeptember 22. 16:32
  „Gratulálok tanár úr!”
 • 9. nsug 2011. szeptember 22. 15:28
  „Ezért érdemes pedagógusnak lenni. Elismerésem, Tibi!”
 • 8. zoltanszabo 2011. szeptember 22. 13:34
  „Gratulálok Tibinek ! Igen jó tanár, elhivatott, szereti a gyerekeket és szívén viseli a sorsukat.
  Jó egészséget ! Sok-sok jó diákot ! Sok sikert kívánok !”
 • 7. kiskaptár 2011. szeptember 22. 13:31
  „üdv Tanár Úr!
  köszönöm, hogy felemlegetett a cikkben, megmondom az őszintét jóleset.
  annyit hozzátennék, hogy a "vidéki igénytelenség" az nem fellengzésből jött, hanem rosz tapasztalatból
  van jó üzleti kapcsolatom makói céggel, meg van kellemetlen is.
  sajnos a környékben szétverték a gyárakat, senki nem menedzselte a volt cégeket,féget, bicskagyárat, öntődéket megfelelően, széthordták ellopták eladták leadták a méhben, a szakik kiöregedtek, meghaltak, nem képződött szakember utánpótlás, csak a sok rabszolgamunkás, lásd gumigyár audi suzuki mercedes opel "nyomjad a zöldgombot, ne gondolkozz"
  én magam is képzem a fiatalságot, keményen ahogy magától, meg a Ferenczi tanárúrtól tanultam, nem kisebb elismerés megboldogult édesapámnak, volt mesteremnek Ágoston Józsefnek
  isten áldja Sisák tanár Úr!
  (szélesebbavállnálazarc)szg”
 • 6. macs 2011. szeptember 22. 11:12
  „"és arról beszélt, nem biztos benne, hogy mifelénk találna magának megfelelő partnert, mert mi ezen a vidéken igénytelenül, keletiesen csináljuk a dolgainkat. Másokkal, de saját magával szemben is nagyot nőttek az elvárásai."
  Ha sikeresek akarunk lenni, akkor ezen a mondaton nagyon el kéne gondolkodni!”
 • 5. Racoon 2011. szeptember 22. 10:34
  „Itt kezdődik a pedagógus, pedig a többséget nem érdekli a tanulás. Gratulálok Tibi bácsi!”
 • 4. SpákHédi 2011. szeptember 22. 09:46
  „Tibi! Gratulálok. Több ilyen reklámot!”
 • 3. TUTI 2011. szeptember 22. 08:58
  „Le a kalappal! GRATULA!! :)
  HAJRA MAGYAROK! Makó ! PICK SZEGED!”
 • 2. favágó 2011. szeptember 22. 08:05
  „Erről csakugyan jobban esett olvasni, mint a "párductestű" Szisziről, akinek csak a lé a tét!
  További sok sikert Tanár Úr!”
 • 1. sebajtóbiás 2011. szeptember 22. 07:21
  „Elismerésem az ilyen tanárEmbernek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kútba esett a palotai víztisztító?

Hiába talált az önkormányzat a hazánkban ismertnél harmadával olcsóbb tisztítási technológiát, önállóan nem alkalmazhatja az ivóvízminőség-javítási programban. Tovább olvasom