Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Képeslap helyett SMS-t küldünk - és kapunk

Makó - Karácsonyra, Újévre még szokás, de névnapra, születésnapra már csak kevesek küldenek üdvözlőlapot ismerőseiknek, rokonaiknak. Megkérdeztünk néhány postán várakozót, szoktak-e még képeslapot küldeni vagy kapni.
Manapság egyre inkább visszaszorul az a szokás, hogy az ünnepeken képeslappal köszöntjük ismerőseinket. Több postán várakozó makói azt nyilatkozta, hogy ma már az internet és a telefon tölti be a korábbi szép gesztus helyét. A változás oka az, hogy a mobilon küldött szöveges üzenet és az e-mail olcsóbb, ráadásul sorba sem kell állni.

Képeslap helyett SMS-t küldünk - és kapunk.
Képeslap helyett SMS-t küldünk - és kapunk.

– Nagyon ritkán adunk fel képeslapot, esetleg csak Karácsonyra írunk egyet-kettőt. A mi korosztályunk inkább telefonon köszönti egymást – fogalmaz egy fiatal hölgy, Melinda. Hozzátette, ő a képeslap és más kommunikációs eszközök helyett jobban szereti személyesen átadni jókívánságait ismerőseinek, és amikor csak lehetősége van rá, így tesz.

Hasonlóan nyilatkozott Kószó Ferencné is. Az idősebbek körében még divat a képeslapküldés, de mint mondja, ő is jóval kevesebbet ad fel, mint régebben. – Karácsonykor a távol élő rokonoknak, ismerősöknek küldünk lapot. Támogatásképpen általában a szájjal festők üdvözlőlapjait vásárolom meg, majd adom fel – meséli. Kószóné gyakran kap rokonaitól is lapot, főként nyaralásokról. Mint mondja, névnapra már ő sem szokott lapot küldeni, inkább telefonon köszönti fel az ünnepeltet.

Az SMS-en keresztül küldött jókívánságok legnagyobb pozitívuma az, hogy az üzenet azonnal megérkezik a címzetthez. Persze nemcsak előnyökkel jár ez a fajta kommunikáció: a kézzel írt képeslapok, levelek személyességét semmi nem pótolja.

Így vélekedik Erika, aki még ma is tartja a szép szokást. Nemcsak az ünnepekre, hanem névnapra is kézzel írott lappal köszönti korábbi csoportvezetőjét. – Több mint húsz éve írunk egymásnak lapot, ezzel megőrizve a régi jó kapcsolatunkat – mondja Erika, akinek jól esik ez a gesztus, hiszen hozzá sokkal közelebb áll ez a kifejezésmód.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. november 28. 18:03
    „Van az interneten több oldal, ahol lehet küldeni képeslapot--ingyen ! zenével, + versel-idézettel kombinálni.
    Már csak ezt küldjük !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tunéziában mi vagyunk az egzotikum

A makón önkéntesként tanító Ben Hey Ali Chainma szerint a két kultúra között nincsenek kibékíthetetlen ellentétek. Tovább olvasom