Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kiszomboron nincs szemétgond

Kiszombor - Kiszombornak sikerült megoldani azt, ami Makó térségében a legtöbb falu számára még probléma: a bezárt szeméttelep helyét egy korszerű hulladékudvar vette át.
Azok a kiszomboriak, akik rendszeresen fizetnek a szemétszállításért, ráadásként napi egy köbméter háztartási hulladékot vihetnek az Óbébai úton, a régi szeméttelep helyén működő korszerű hulladékudvarba, amely ráadásul évi öt köbméter lomot és építési törmeléket, és némi veszélyes hulladékot is befogad háztartásonként. A lakossági szemetet persze szétválogatva kell bevinni, ez azonban a községben már nem újdonság – szelektív hulladékgyűjtő konténerek is vannak néhány helyen.
A május óta működő hulladékudvarról Szegvári Ernőné polgármester elmondta, hogy egyre inkább megkedvelik a zomboriak. Bár a laikus azt hinné, hogy az 1600 háztartással rendelkező faluban, ahol a legtöbben gazdálkodnak, alig marad szemét, ez tévedés. A fokhagymaszezonban például nagyon sokan visznek a hulladékudvarba tisztításból származó zöldhulladékot, de építési törmeléket is többen szállítottak már ide.

A hulladékudvaron szétválogatva gyűjtik a szemetet. Fotó: Segesvári Csaba
A hulladékudvaron szétválogatva gyűjtik a szemetet. Fotó: Segesvári Csaba

A Makó térségi falvak majd mindegyikében probléma a régi, környezetre káros, bezárt szeméttelepek ártalmatlanítása – szakkifejezéssel: rekultivációja –, valamint a lakossági hulladékgazdálkodás hosszú távú megoldása. Kiszombornak ez utóbbi azért sikerült, mert csatlakozhatott a szegedi ISPA-projekthez, amelynek keretében Sándorfalván épült egy új, korszerű hulladéklerakó, és ez több település szemetét fogadja be, illetve dolgozza fel. Mint Szegvári Ernőnétől megtudtuk, a beruházás Kiszombornak lényegében nem került pénzébe, ráadásul a zombori telep fenntartását is jelentős részben abból a bevételből finanszírozzák, ami a szétválogatás utáni újrahasznosításból származik. Egy gondjuk van még, a rekultiváció, ám a polgármester bízik abban, hogy az együttműködés keretében néhány éven belül erre is sor kerül.

Orosházára várnak

A makói kistérség falvainak többsége nem a szegedi, hanem a három dél-alföldi megye bizonyos területeit felölelő orosházi uniós projekthez csatlakozott – így például Magyarcsanád is. Farkas Jánosné polgármestertől megtudtuk: a faluból most Makóra szállítják a hulladékot és van néhány szelektív gyűjtőkonténer is a településen, de hulladékudvaruk még nincs. Szó volt róla, hogy szükség lenne rá, mint ahogy a lezárt régi szeméttelep rekultivációjára is, erre azonban még éppúgy várni kell, mint az Orosházához közeli hulladékégető megépülésére is, amely majd a szemetet fogadja.

Olvasóink írták

 • 7. Lcat 2008. június 29. 14:31
  „4 Tévedsz,én vagyok a mezőőr! Én nem hordom a szemetet ki,van kuka+komposztálom.”
 • 6. 4 2008. június 27. 07:33
  „Lcat !

  lehet, hogy te nagyobb köcsög vagy mint én, miért is kellett annak idelyén a mezőőrökkel őriztetni a területet?

  Tán csak nem azért, hogy az olyan köcsögök mint te már ne tehessenek le ott szemetet? És mivel már ott nem tehetted le inkább kihordtad ( és még most is kihordod ) a 43- as út mellett lévő parkoló szeméttárolójába!”
 • 5. Lcat 2008. június 27. 06:22
  „4! "A kákán is csomót keres" Biztos azok a köcsög makóiak közül való vagy, akik illegálba hordták a szemetet Zomborra!”
 • 4. Zombori 2008. június 25. 20:01
  „Inkább örülni kellene, hogy van ilyen!
  Teljesen logikus, hogy amíg nem volt a hulladék udvar, addig csak egy kupacban volt a szemét. Ez mindenhol így van a világban, ehhez nem kell nagy ész megérteni.
  Persze mindig lesznek olyan "kultúrált" emberkék, akik nem a a kijelölt helyre viszik a szemetet! De mégis mit szólna az, ha az ő portája elé raknám le a szemetet?
  Ezért jó, hogy van már legális, kultúrált, szelektív gyűjtőhely!
  Örüljünk ennek és használjuk is! :-)”
 • 3. 4 2008. június 25. 19:45
  „Antiserver, el kell menni és meg kell nézni, egyébként a képen is a
  hulladékudvar mögött lévő fűvel benött domb is, a félredurt szemét egy része.”
 • 2. Antiserver 2008. június 25. 11:27
  „4!
  Ez komoly?
  Az elég durva :D
  Bár gondolom fokozatosan el fogják tüntetni. Vagy nem?”
 • 1. 4 2008. június 25. 07:34
  „A szép, korszerű hulladékudvar mögötti RONDA SZEMÉTTELEP miért nincs lefotózva???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőségi tanúsítvány a makói kórháznak

Makó - A minőségirányítási rendszer átláthatóvá teszi az intézmény működését, minimálisra csökkenti… Tovább olvasom