Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Kitörték a vonót Fátyol Misi kezéből

Makó - Megrongálták a hét végén Fátyol Mihály cigányprímás makói szobrát: kitörték a muzsikus kezéből a vonót. A sors fintora, hogy az eldobott vonót éppen az találta meg, aki a szoborállítás ötletét először vetette fel.
– Érthetetlen ez a barbárság. Fátyol Misit a városban nagyon sokan szerették, tisztelték, főtéri szobra pedig a legnépszerűbb alkotás: sokan fényképezkednek mellette, még turisták is – mondja Bozsogi Attila arra reagálva, hogy a hét végén megrongálták a bronz műalkotást: a cigányprímás kezéből valaki kitörte a vonót. 2007-ben mint Fátyol egykori zenésztársa, Bozsogi állt elő azzal az ötlettel, hogy szoborral kellene tisztelegni a neves muzsikus emléke előtt a Korona közelében; aláírásokat és adományokat gyűjtött, majd 2009-ben a helyére került a makói Kiss Jenő Ferenc alkotása.

A sors fintora, hogy a rongálást szombaton délután ugyancsak Bozsogi Attila fedezte fel. A szobor előtt, a földön megtalálta a letört vonót, amit bevitt és leadott a Korona étteremben, majd értesítette a szobrászművészt, hogy hamarosan szükség lesz a munkájára. A rendőrség lapunk érdeklődésére szerzett tudomást a történtekről. Információink szerint jelenleg a közelben lévő térfigyelő kamerák felvételeit nézik át abban a reményben, hogy valamelyik megörökítette a tettest. Erre jó esély van, hiszen például a szökőkútnál 2010-ben kihelyezett egyik nagyméretű adventi gyertya tolvaját is sikerült így azonosítani.

Vonó nélkül maradt Fátyol Misi. A szerző felvétele
Vonó nélkül maradt Fátyol Misi. A szerző felvétele

Bozsogi Attila azt mondja, jó lenne, ha a tettes példás büntetést kapna. Nem is csak a prímás miatt, hanem azért, mert ugyanez bármelyik szoborral megtörténhet. A Fátyol-szobrot egyébként egyszer, néhány éve már megrongálták. Akkor csak meghajlították a vonót – ezt egyszerű volt rendbe hozni, a mostani helyreállítás költségesebb lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emlékkőnél randevúztak a csókásiak

Az egykori csókási diákok évről évre összegyűlnek egykori iskolájuk helyén, hogy a küzdelmes, szép időkre emlékezzenek. Tovább olvasom