Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Kormány előtt az M43-as ásatási ügye

Makó - Az új örökségvédelmi törvény szerint nem folytatható az M43-as nyomvonalának feltárása, mert túllépte a költséghatárt. A kormány előtt van már a felmentést adó határozat.
Az új örökségvédelmi törvény értelmében az uniós támogatással megvalósuló nagyberuházások kötelező régészeti munkáira projektenként legfeljebb 200 millió forint és 60 nap fordítható. Megírtuk: emiatt 20 nagy ásatás került veszélybe az országban, köztük az M43-as autópályáé a Makó és az országhatár közötti részen.

A Móra-múzeum a beruházást koordináló Nemzeti Örökségvédelmi Központtól több mint 1 milliárd forint értékben kapott megbízást a feltárásra. Archív illusztráció: Szabó Imre
A Móra-múzeum a beruházást koordináló Nemzeti Örökségvédelmi Központtól több mint 1 milliárd forint értékben kapott megbízást a feltárásra. Archív illusztráció: Szabó Imre


Fogas Ottó megyei múzeumigazgató egy hete lapunknak elmondta: az M43-as nyomvonalán eddig 60 százalékban elkészültek a régészeti ásatások, még hozzávetőleg 260 ezer négyzetméter feltárása van hátra. Az ásatás legutóbbi közel másfél éves szakasza során a megyei múzeum a beruházást koordináló Nemzeti Örökségvédelmi Központtól több mint 1 milliárd forint értékben kapott megbízást a feltárásra. Ennek az összegnek nagyjából 60 százaléka a gépi-kézi földmunka, a többiből fizetik a geodéziai és térinformatikai feldolgozást, illetve a szakmai munkatársak bérét, valamint ebből biztosítják a feltáráshoz szükséges szakmai eszközök beszerzését, működtetését. A sztrádaásatás az építést nem befolyásolja, a nyertes kivitelező az elkészült szakaszon már dolgozhat. (Megírtuk: jelenleg a kivitelezői pályázatok vannak folyamatban. Az autópályát a tervek szerint 2014 szeptemberében adják át.)

Az örökségvédelmi törvény korlátozásai alól csak a kormány adhat felmentést. Lapunk érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága azt a tájékoztatást adta, hogy a szükséges kormánydöntést előkészítették. A tervezetet előreláthatólag a következő hetekben tárgyalja majd a kabinet.

Amennyiben kedvező döntés születik, az M43-as autópálya mellett másik kilenc beruházás is zavartalanul befejeződhet, a kormánydöntés ugyanis engedélyezni fogja azt, hogy az érintett feltárásoknál a beruházó a törvényben foglalt keretet meghaladó költségeket finanszírozzon.

Olvasóink írták

 • 3. Laci72 2012. július 19. 20:44
  „Az embereket az autópálya megépítése érdekli nem pedig pár korhadt csont a földből
  Elhúzhatnátok már a ...csába innen :(”
 • 2. papika56 2012. július 16. 18:19
  „1 milliárd ft ???? kidobott pénz !
  Majd ha ásnak a földgépek ..és kifordúl valami szedjék össze és kész ! 2 ember pl. a képen hány m2 ás fel naponta ???
  Ha találnak valamit --úgy is a pincében végzi. Csak idő és pénz pocsékolás !”
 • 1. booo 2012. július 16. 17:09
  „Hajrá Viktor, engedélyezzétek és hadd vesszen el a történelem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útjavítás - novemberig

Két hónapja kezdődött és november végéig tart a Belügyminisztérium által finanszírozott Start-közmunkaprogram Ambrózfalván. Tovább olvasom