Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Kormánydöntésre vár a makói hagymaprogram

Kormánydöntésre vár a makói hagymaprogram

Makó - Bő egy év múltán sem dőlt el a termelés újraélesztését célzó makói hagymaprogram, s vele együtt az év elején szervezett hagymaszövetkezet sorsa: a projekt támogatása még mindig kormánydöntésre vár.

Szabó Imre - 2012.12.29. 11:07
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Az, hogy központi támogatással új lendületet kellene adni a hagymatermesztésnek a makói vidéken, először a tavalyi hagymafesztiválon került szóba. Az agrártárca első embere, Fazekas Sándor akkor támogatásra érdemesnek nevezte az elképzelést, amelyet Mágori Józsefné parlamenti képviselő helyi gazdákkal karöltve fogalmazott meg. Ennek sarokköve a hagymaszövetkezet megalapítása, amely aztán kormányzati támogatással feldolgozóüzemet indíthat, visszahozhatja Makóra a hagymanemesítést, a kutatást és a fajtafenntartást, illetve a szaporítóanyag-előállítást. Minderre azért volna szükség, mert két évtizeddel ezelőtt jó 8-10 ezren éltek egyéni gazdálkodóként vagy szövetkezeti tagként a hagymából – mára viszont az egykor világhírű makói vöröshagyma-termesztésnek szinte csak az emléke maradt meg.

Mint megírtuk, a hagymaszövetkezet megalakítására februárban 45 hagymás egyéni gazda és 5 hagymával régóta foglalkozó vállalkozás szándéknyilatkozatot tett. Azóta viszont nagy a csend. Mágori Józsefné érdeklődésünkre elmondta: az ügy megjárta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, már csak a kormány döntésére vár. Erre azt követően kerülhet sor, hogy véleményezte a gazdasági tárca – hogy erre pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni. Ezen múlik minden, központi támogatás nélkül ugyanis aligha tud a majdani szövetkezet feldolgozóüzemet létesíteni. Ez utóbbira egyébként 2 elképzelés is van: az egyik szerint az egykori Zöldért-telep felét korszerűsítenék, a másik szerint az ipari parkban építenének egy új üzemet. Az olcsóbb az előbbi megoldás volna, de másfél milliárdnál kevesebbe az sem kerülne.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 3. dara 2012.12.30. 08:03

Qllancs a hagymakutatót mikor adták át Mkovácsházának, ki is vezette akkor a hagymatanácsot?Akkor végezték ki a makói hagymát.Nézz szét a mai hírekben, hogy mi is történt a pápai húskombináttal? Ott viszont nincsen rongyrázó beruházás, sem szegfűszínű lozungok!
Szeretlek Makó szép vagy nekem, de mennyivel jobb lenne ha a makaiakért lennél!

Moderálásra küldöm 2. macs 2012.12.29. 18:25

Pályázatok tájékán nem néztek szét?

Moderálásra küldöm 1. Qllancs 2012.12.29. 17:17

Köszönjük mágoriné ..hogy elintézte ezt IS !
Nem aludni kéne ott..ha nem Makóért dolgozni ! lobbizni !!a választók nagy ívben le vannak <moderálva>!! csak a fizu + költségtérítés legyen meg minden hónapban !!!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...