Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Kormánydöntésre vár a makói hagymaprogram

Makó - Bő egy év múltán sem dőlt el a termelés újraélesztését célzó makói hagymaprogram, s vele együtt az év elején szervezett hagymaszövetkezet sorsa: a projekt támogatása még mindig kormánydöntésre vár.
Az, hogy központi támogatással új lendületet kellene adni a hagymatermesztésnek a makói vidéken, először a tavalyi hagymafesztiválon került szóba. Az agrártárca első embere, Fazekas Sándor akkor támogatásra érdemesnek nevezte az elképzelést, amelyet Mágori Józsefné parlamenti képviselő helyi gazdákkal karöltve fogalmazott meg. Ennek sarokköve a hagymaszövetkezet megalapítása, amely aztán kormányzati támogatással feldolgozóüzemet indíthat, visszahozhatja Makóra a hagymanemesítést, a kutatást és a fajtafenntartást, illetve a szaporítóanyag-előállítást. Minderre azért volna szükség, mert két évtizeddel ezelőtt jó 8-10 ezren éltek egyéni gazdálkodóként vagy szövetkezeti tagként a hagymából – mára viszont az egykor világhírű makói vöröshagyma-termesztésnek szinte csak az emléke maradt meg.

Mint megírtuk, a hagymaszövetkezet megalakítására februárban 45 hagymás egyéni gazda és 5 hagymával régóta foglalkozó vállalkozás szándéknyilatkozatot tett. Azóta viszont nagy a csend. Mágori Józsefné érdeklődésünkre elmondta: az ügy megjárta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, már csak a kormány döntésére vár. Erre azt követően kerülhet sor, hogy véleményezte a gazdasági tárca – hogy erre pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni. Ezen múlik minden, központi támogatás nélkül ugyanis aligha tud a majdani szövetkezet feldolgozóüzemet létesíteni. Ez utóbbira egyébként 2 elképzelés is van: az egyik szerint az egykori Zöldért-telep felét korszerűsítenék, a másik szerint az ipari parkban építenének egy új üzemet. Az olcsóbb az előbbi megoldás volna, de másfél milliárdnál kevesebbe az sem kerülne.

Olvasóink írták

 • 3. dara 2012. december 30. 08:03
  „Qllancs a hagymakutatót mikor adták át Mkovácsházának, ki is vezette akkor a hagymatanácsot?Akkor végezték ki a makói hagymát.Nézz szét a mai hírekben, hogy mi is történt a pápai húskombináttal? Ott viszont nincsen rongyrázó beruházás, sem szegfűszínű lozungok!
  Szeretlek Makó szép vagy nekem, de mennyivel jobb lenne ha a makaiakért lennél!”
 • 2. macs 2012. december 29. 18:25
  „Pályázatok tájékán nem néztek szét?”
 • 1. Qllancs 2012. december 29. 17:17
  „Köszönjük mágoriné ..hogy elintézte ezt IS !
  Nem aludni kéne ott..ha nem Makóért dolgozni ! lobbizni !!a választók nagy ívben le vannak <moderálva>!! csak a fizu + költségtérítés legyen meg minden hónapban !!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem készültek kisfilmek Kiszomboron

Nem mozgatta meg a kiszomboriakat az a pályázat, amelyet helyi fiataloknak írt ki az önkormányzat azzal a céllal, hogy készítsenek a községet bemutató kisfilmeket. Tovább olvasom