Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kutyainvázió Makón

Makó - Kétszer annyi befogott kóbor kutya van most a makói gyepmesteri telepen, mint tavaly ilyenkor – ez igazolja sokak tapasztalatát, akik szerint a városban nagyobb a kutyabaj, mint a korábbi években.
– Három műszakban dolgozom, van, hogy hajnalban megyek a munkahelyemre biciklivel, és bizony a közelmúltban is előfordult, hogy két kóbor kutya megugatott, megkergetett a város szélén. Nagyon megijedtem – mondta lapunknak egy kislányát egyedül nevelő édesanya Makón. Nem csak ő tapasztalja: az utóbbi hetekben, hónapokban mintha a szokásosnál is több gazdátlan eb csatangolna az utcákon. Ha az ember megnézi a lapunk által alapított Makón élek csoport bejegyzéseit a Facebookon, heti két-három bejegyzést talál a témában – van, aki tucatnyi tagból álló falkát is megörökített az egyik sarkon.

Nagy Nándor, a makói gyepmesteri telepet üzemeltető városgazdálkodási nkft. ügyvezetője azt mondja, az átlagosnál több kóbor kutyát fogtak be az elmúlt évek azonos időszakához képest. Nyilvántartásuk szerint tavaly januárban 22, idén ugyanebben a hónapban viszont 45 ebet kellett a telepre szállítani. A sokéves tapasztalat szerint hullámokban jelennek meg a kutyák a szabadban, és ez a párzási időszakkal is összefügg – ilyenkor sok esetben valóban falkába verődnek, és olykor ingerlékenyebbek is. Jelenleg is egy ilyen időszak vége felé járunk; az utcán kóborló kutyák egy része ezután hazatér. A befogott jószágokat könnyű lenne azonosítani, ha rendelkeznének a kötelező chippel, de a tapasztalatok szerint alig tizedükbe van beültetve.

Erdei Ferenc gyepmester örökbe fogadható kutyákkal. A szerző felvétele (Galéria)

Jártunk a gyepmesteri telepen is, ahol telt ház van: a 23 kennelben 35 kutya él, a begyűjtés folyamatos. A legújabb lakó két szép, fiatal, barátságos beagle, péntek reggel egy autóból dobtak ki őket a sztrádánál – meséli a gyepmester, Erdei Ferenc. De vannak utcáról érkezett állatok, sőt kölykök is – szemeteskonténerben, nejlonzsákban találták őket.

Munkaidejében, reggel 7-től délután 3-ig a 20/552-9577-es számon lehet hívni a makói gyepmestert, aki a hívás után a helyszínre megy, és a rendelkezésére álló eszközökkel megkísérli a kóbor kutya befogását. Vészhelyzet, esetleges kutyatámadás esetén a rendőrséget kell értesíteni. Ugyanezt a számot hívhatják azok is, akik a telepi kutyák valamelyikét szeretnék örökbe fogadni. Ez szerencsére gyakori, egészséges kutyát Makón nem altatnak el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Pakoljátok ki a pénzeteket, különben fejbe váglak!˝

A 18 éves szegedi R. Márió mindössze 960 forintot rabolt a két makói fiataltól. Tovább olvasom