Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Löbauban mutatkozik be Makó

Német testvérvárosában, Löbauban mutatkozik be most egy különleges kiállítás keretében Makó. A múltbeli és a mai városképek viszonzásaként hamarosan itthon nyílik egy hasonló tárlat Löbauról.
Halmágyi Pál és Tamasi Aladár már nem csak albumból ismeri Löbau szépségeit. Fotó: Szabó Imre
Az egykor keletnémet, a cseh–lengyel határ közelében fekvő Löbauval egyre szorosabbak Makó kapcsolatai: nyáron például megnyílt a Bérpalotában a Löbau centrum, s ugyanezekben a napokban német küldöttség és kiállítók is vendégeskedtek a Makó Expón. A József Attila Múzeum igazgatója, Halmágyi Pál éppen a nemzetközi vásárban ajánlotta fel, hogy szívesen kivisz Löbauba egy kiállítást, ami bemutatja a magyarországi város legszebb középületeit, szobrait. Az ötletet a napokban sikerült tettre váltani: a német testvérvárosban megnyílt a Makó egykor és most című tárlat.

Mint a múzeumigazgatótól megtudtuk, a különleges kiállítás válogatás abból a Makón már az ezredfordulón bemutatott anyagból, amit felnagyított régi képeslapokból, illetve most készült fotókból állítottak össze; az összesen százhúsz képből nyolcvan-kilencven a korabeli, a többi új. A kiállítást, minthogy a helyi múzeumban két évre előre lekötöttek minden helyet, az egyik bank amúgy igen impozáns, hasonló tárlatoknak gyakran otthont adó épületében rendezték be. Halmágyi Pál örömmel tapasztalta, hogy a megnyitóra nagyon sokan eljöttek – köztük olyanok is, akik annak idején, keletnémet turistaként a Fekete-tenger partjára igyekezve már megfordultak Makón. A várost bemutató anyagot egyébként január végéig láthatja a löbaui közönség.

Halmágyi Pált és a szervezésben, tolmácsolásban közreműködő Tamasi Aladárt a vendéglátók még egy kirándulásra is elvitték, amelynek során nemcsak Löbaut, de a környező településeket is megismerhették.

Gyönyörű vidékről van szó – összegezte a látottakat a múzeumigazgató, aki már csak ezért is örül annak, hogy valamikor a jövő évben megnyílik majd egy, az ottani szépségeket bemutató kiállítás Makón – viszonzásként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házkutatás a Polgári Szó miatt egy makói lakásban

Sajtórendészeti vétség miatt indult eljárás Martonosi György makói országgyűlési képviselő két… Tovább olvasom