Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Magánügy, ha otthon terítenek be fekáliával

Makó - Szippantós autó tartályából zúdult fekália egy makói udvarra, beterítve közel 60 négyzetmétert, gyepet és gyerekjátszóházat. A tulajdonos három hete küzd. A területen ki kellene cserélni a talajt, ez szóban elhangzott, de írásbeli szakvéleményt nem könnyű szerezni. Enélkül pedig nem fizet a biztosító.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Megrendeltem egy szippantást, az új szolgáltató, az Alföldvíz Zrt. emberei április 12-én jöttek, megálltak az utcán, behúzták a csövet. Én meg álltam ott az ajtóban, és csak néztem: az emésztőbe belenyomott cső elszabadult, fölágaskodott, mint a csörgőkígyó, és fröcskölt, mindenfelé – eleveníti föl a történteket Börcsök Róbert, a makói ház tulajdonosa.

– Kiabáltam nekik, hogy állítsák le, mert nem vették észre. „Te nyomtad meg a piros gombot?", ezt kérdezte az egyik a másiktól. Mintegy hatvan négyzetméteren csapódott a trutyi, beterítve gyepet, sziklakertet, grillezőt, tujákat, a gyerekeink játszóházát. Egy óra múlva megjelent egy mentesítő kocsi. Hideg vízzel próbálták lemosni a zsíros anyagot, jórészt sikertelenül. Klórmésszel szórták föl az udvart, másnap fölajánlottak 30 ezer forint kártérítést. Nem fogadtam el, kértem, hogy a biztosítójukon keresztül rendezzék a kárt.

A tulajdonos azt gondolta, ez rutineljárás lesz. A hatóságok azonban – tapasztalata szerint – úgy intézkednek, mintha először találkoznának ilyen esettel. – Április 16-án kértem a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetét, segítsenek megszüntetni a fertőzésveszélyt. Közölték, talajcserére lenne szükség, megígérték, felszólítják a szolgáltatót a kárrendezésre.

Pusztulásnak indult a növényzet

A tulajdonos ajánlatot kért cégektől a fertőtlenítésre és a földcserére. Április 18-án a Generali Biztosító szakértője, Szántó Norbert megjelent felmérni a kárt. Az erről szóló jegyzőkönyvben kéri a gazdát, próbáljon meg szakvéleményt beszerezni a népegészségügyi intézettől a mentesítés módjáról. Húsvét után tehát ismét az intézethez fordult. Amely – mint a helyszínen felvett, s Bugyi Györgyi kirendeltségvezető által aláírt tájékoztató levélből kiderül – április 22-én megállapította, hogy „a szippantást végző szolgáltató által elvégzett vizes öblítés és részleges fertőtlenítés után" még van „visszamaradt károsodás", mégpedig sárral keveredett szennyvíziszap, fekália a gyepen, a sziklakert gyógynövényei is „vélelmezhetően" szennyezettek, az akna környékén pedig a növényzet „szemmel láthatóan pusztulásnak indult". Azt azonban, hogy mi lenne a teendő, az irat nem említi. A tulajdonosnak a kirendeltségvezető azt mondta, nem adhat szakvéleményt. Ami a talajcserét illeti, az nem rájuk, hanem talán a növény- és talajvédelmi igazgatóságra tartozik.

Fölösleges körök

Ám kiderült, az a hatóság csak külterületi földekkel foglalkozik. Börcsök Róbert arra tippelt, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi Felügyelőség fog segíteni, oda fordult. Az eredmény április 25-i dátummal egy „végzés": „Felhívom az Alföldvíz Zrt.-t (...), hogy a 2014. április 12-én, Börcsök Róbertnek (...) alatti ingatlanán környezetbe került lakossági szennyvíz, illetve fekália ügyében ismertesse a mentesítésre irányulóan megtett intézkedést és igazolja annak megtörténtét: amennyiben pedig még nem fejeződött be a mentesítés, úgy nyilatkozzon annak határidejéről."

– Eddig jutottunk: a cég nyilván majd nyilatkozik arról, hogyan mentesített – mondja a gazda.

Ezek után fölkereste a megyei tiszti főorvos hivatalát. Ott már tudtak az esetről, tárgyaltak az Országos Epidemiológiai Központtal a teendőkről, és az volt a véleményük, hogy háromféle megoldás létezik. Vagy 3-4 hónapig nem használja a család a területet, és a természet teszi a dolgát.
Ezt a gazda nem akarta elfogadni. A másik: kétszer felszórják klórmésszel a területet, berotálják. Kérdés, ezek után mi terem meg ott. A harmadik lehetőség: a szennyezett földet 20 centi mélyen kicserélik tiszta talajra, a többi felületet fertőtleníttetik.

Fertőző, de nem közveszélyes?

A minap hivatalos iratot kaptak Börcsökék Veszelovszki Andrea helyettes megyei tiszti főorvostól. Ennek legfontosabb megállapítása: „sajnálatos módon az Ön ingatlanának jelenlegi állapota nem körültekintő higiénés magatartás mellett megbetegedési veszélyt jelenthet az ott élőkre, különös tekintettel a kiskorú gyermekekre, ugyanakkor nem képez olyan közegészségügyi-járványügyi veszélyt, amely miatt hivatalból hatósági eljárást kellene lefolytatni". A szakvéleményt – mivel azt egy „piaci céggel" szemben fennálló kártérítési igényhez használják – nem lehet közérdekből kiadni, állami költségvetésből fedezni. Ez a laborvizsgálatokkal együtt összesen 40-42 ezer forintba fog kerülni. Igaz, az irat szerint „a szakértői díjat a Generali Biztosító Zrt. a kárral együtt Önnek a kártérítés összegével együtt megtéríti, amennyiben annak csatolását előírta". Tehát ez a megoldás.

Vajon ha a fekália nem egy udvarban, hanem az utcán ömlik ki, mi történik? Börcsök Róbert kérdésére, hogy ha a gyereke ezek után megfertőz valakit az óvodában, az minek számít, azt a választ kapta: közegészségügyi esetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kabátostul lopta el a férfi pénztárcáját

Két nappal a bűncselekmény után tett feljelentést a Makói Rendőrkapitányságon egy 69 éves apátfalvi férfi. Tovább olvasom