Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Makói az egyetlen kitüntetett nő

Makó - A makói Erdei Klára volt az egyetlen nő a megyében, akinek a munkáját idén oklevéllel ismerte el a katasztrófavédelem országos főigazgatója. A pedagógus törékeny kisgyermekes édesanya – egy évtizede készíti fel diákjait embert próbáló versenyekre.
A katasztrófavédelem országos főigazgatója, Bakondi György oklevéllel ismerte el a makói tanárnő, Erdei Klára „Magyarország biztonsága érdekében végzett kiemelkedő polgári szolgálatát". Bár nem sokan, de a megyében mások is kaptak ilyet, ám közülük ő volt az egyetlen nő. Azt ismerték el, hogy jó évtizede készíti fel tanítványait katasztrófavédelmi versenyekre. Diákjai voltak már országos elsők is, de valamilyen értékes helyezést szinte minden évben elhoztak.

Erdei Klára az oklevéllel. A szerző felvétele
Erdei Klára az oklevéllel. A szerző felvétele


A törékeny nő kisgyermekes édesanya. Azt mondja, számára szinte természetes, hogy ezzel a férfias, tényleg embert próbáló dologgal foglalkozik. A Juhász Gyula nevét viselő református gimnáziumnak, ahol tanít, az egyik szakiránya a rendvédelem, a másik pedig az egészségügy – a katasztrófavédelem szinte e kettő metszéspontja. Tanárként, az órák keretében pszichológiát, szociológiát, egészségvédelmet és elsősegélynyújtást oktat, de amikor versenyre készíti fel csapatát, akár azt is megszervezi a gyerekeknek, hogy a tűzoltóságnál gyakorlatozzanak.

Volt már, hogy a katasztrófavédelmi rutinnak hasznát vette: egyszer látott egy autóbalesetet, és azonnal odament segíteni – vérzést csillapított, sérüléseket látott el. Azt mondja, az inspirálja erre a különleges feladatra, hogy jó látnia: vannak fiatalok, akiket érdekel a katasztrófavédelem, és legalább ilyen jó érzés, amikor a felkészülés alatt igazi csapattá kovácsolódnak a kiválasztott diákok. Azok, akikkel most foglalkozik, idén eddig a megyei versenyt nyerték meg úgy, hogy egy különdíjat is kaptak. Most az országos döntőre készülnek, amelyet a hétvégén tartanak Győrújbaráton.

Olvasóink írták

  • 2. ixy 2012. május 17. 19:03
    „Gratulálok, és van szerencsém ismerni is :D Minket is mindig felkészít különböző versenyekre, bár az egészségügyi vonalon :)”
  • 1. papika56 2012. május 17. 09:38
    „Megérdemelte, hiszen évek óta tanít, dolgozik a köz javára !
    GRATULA !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beváltak Makón a brit baktériumok

Makón tíz éve egy baktériumokból álló eleven iszap végzi a legpiszkosabb munkát, a szennyvíz kezelését. Tovább olvasom