Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Makói gáz: bírósági döntésre vár a TXM

Makó - A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadta meg a TXM Kft. azt a határozatot, amely megtiltja a rétegrepesztést a makói árok gázmezejét kutató cégnek.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Szabó György, a kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség állásfoglalása, a környezeti kockázatokra hivatkozó általános tiltás ellehetetleníti cégének munkáját. Emlékeztetett arra, hogy 1953 óta számtalan ilyen művelet zajlott le Magyarország területén, nagy mélységben is, és a TXM is többször hajtott végre „masszív repesztést" engedéllyel, de nincs szó arról, hogy ezek bármilyen káros hatással jártak volna. Szabó szerint a szigorú hatósági ellenőrzésnek és a vizsgálatnak van helye, a kategorikus tiltás azonban nem visz előre.

A helyzetet nem teszi egyszerűvé, hogy ősszel a visegrádi országok kormányfői – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – közös nyilatkozatban álltak ki a palagáz kitermelésének szükségessége mellett. Ez pedig rétegrepesztéssel történik.

A TXM a bíróság döntéséig olyan munkákat végez, amelyekre a jelenlegi engedélyei feljogosítják. A következő napokban még két kutat mélyít, amelyek a kitermelés módjának kutatásához szükségesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárászy Szilvia harangjátékot hoz

Az egy évvel ezelőtti szünet után most újra a városi sportcsarnok ad otthont a hagyományos makói újévi koncertnek. Tovább olvasom