Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Makón lesz a központja a szegedi vakok intézetének is

Makó - Január elsejével összevonja a makói és óföldeáki szociális otthont, valamint a szegedi vakok intézetét a fenntartó megyei közgyűlés. Az új intézmény központja Makón lesz. Az összevonással a zsúfoltságot is igyekeznek csökkenteni, ami épp a makói képviselő-testületnek nem tetszik; attól tartanak, kevesebb lesz a férőhely, nő a várakozási idő.
Január elsejével újabb makói központú megyei intézmény születik: ahogy korábban összevontak három, a megyei közgyűlés által fenntartott speciális iskolát, most három szociális intézmény olvad össze. Az óföldeáki és a makói idősotthonról, valamint a szegedi vakok intézetéről van szó, amelyek összesen négyszáz embert látnak el évi 648 milliós költségvetéssel.

– Az új, makói székhelyű intézmény a párhuzamosságok megszüntetésével, a közös irányítással és beszerzéssel hatékonyabban és olcsóbban fog működni, mint az eddigi három – mondta el lapunknak a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna. A remélt megtakarításról becsült összeget egyelőre nem tudott mondani, azt viszont hangsúlyozta: mivel a gondozottak térítési díjaiból és a szűkös központi normatívából az intézmények a költségek növekedései miatt nem tarthatók fenn, az ugyancsak megkurtított költségvetésű megye pedig többet már nem tud hozzáadni a működéshez, elkerülhetetlen a lépés. A központ azért lesz Makón, mert az itteni hosszú ideje magas színvonalú, szakmailag elismert intézmény – tette hozzá.

Gondozottak a makói idősotthonban. az összevonás ellenére is biztos a helyük.
Fotó: Segesvári Csaba

Ugyanakkor az elképzelés éppen a makói önkormányzatnak nem tetszik igazán. Az összevonás terve a legutóbbi makói testületi ülésen került szóba, ahol a képviselők elé olyan állásfoglalás-tervezet került, amely aggályosnak tartja az összevonást, tekintettel a férőhelyszám-csökkenésre, a várakozási idő további növekedésére. A Jobb Makóért Egyesület színeiben mandátumhoz jutott Mágori Andrea azt kérte, mielőtt elfogadnák a negatív állásfoglalást, hallgassanak meg egy szakembert a megye részéről is – ezt azonban a baloldali többség nem tartotta szükségesnek és elfogadta a javaslatot.

Magyar Anna ezzel kapcsolatban megjegyezte: az intézményfenntartó régi problémát old meg és központi előírásoknak tesz eleget azzal, hogy méltó körülményeket teremt, csökkenti a zsúfoltságot az otthonokban. Ez nem jelenti azt, hogy bárkit is kiraknának megszokott helyéről, de azt valóban, hogy átmenetileg felvételi stopot rendelnek el. Ahhoz viszont, hogy bővíteni tudják a meglévő férőhely-kapacitást, a jelenlegi szűkös központi normatíva emelésére és pályázatok kiírására volna szükség – szögezte le az elnök. Ebben pedig szívesen fogadja a megyében megválasztott kormánypárti parlamenti képviselők segítségét is.

Kelemenné nyugdíjba vonul

Az új intézmény vezetésére pályázatot írnak ki. Az elbírálásig a makói vezetőt, Kelemen Lajosnét bízzák meg az irányítással és az átalakítás megszervezésével, ő azonban biztosan nem lesz a közös intézmény első embere. Lapunknak elmondta, jóval korábban, még a nyáron bejelentette, hogy nyugdíjba fog vonulni.

Olvasóink írták

 • 2. triatlonos 2007. december 09. 08:26
  „A számokból az derül ki, hogy egy ember ellátása másfélmillióba kerül. Ez bizonyár sok pénz, de nem elég, és nincs több. Érdekes cikk lehetne a költségek elemzése, mert az élelmezési norma csak töredékét teszi ki a havi 130000 -s tételnek. Ezek az összevonások csak minimális megtakaritást eredményeznek, de mostanában ez a trend!”
 • 1. profi 2007. december 06. 08:26
  „Tényleg ennyire fontos volt ez az összevonás???
  Kedves MagyarAnnuska! Te sem vagy külömb mint azok akik szétverik ezt az országot. Azt hittem mikor megválasztottak mint jobboldali nézetű vezetőt, hogy tekintettel leszel a megyeiek érdekeire. DE NEM! Sajnos nem .Ki gondolt bele abba , hogy az összevonások után megmaradt létszám ,és itt főleg az adminisztratív létszámra gondolok ,mennyivel több teher rakódik az így is kemény munkájukra. És persze fizetés nem lesz több .Az összevonás után egy ideig Kelemen lajosné irányít! Az a személy aki kollégáit semmibe veszi, és a dolgozók kerülik ahol csak lehet.És mi lesz azokkal az irodákkal amiben így is többen dolgoznak zsúfoltan és egészségtelen körülmények között.
  A tárgyi feltételek az eszközök rég elavultak és olykor használhatatlanok is. És ezekkel kellene 3 X annyi munkát végezni. Gondolkozik itt valaki??? Vagy csak megint saját zsebtömés zajlik??
  Akárhogy is nézzük szarból nem sikerült még erős várat építeni.
  Főleg ha a pillérek olyanok mint a jelenlegi vezetés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az M43 hasznot hozhat a makói múzeumnak

Makó - Részt vállal az M43-as autópálya nyomvonalán tervezett feltárásokban a makói József Attila Múzeum, várhatóan régészeti központot hoznak létre a városban. Tovább olvasom