Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Makón nem kell a GPS!

Makó - Van, aki angolul, más románul, és olyan is akad, aki csak kézzel-lábbal. De egy biztos: egyikük sem adja fel, ha útbaigazítást kérnek tőle hagymavárosban. Az angolul beszélő fiatalok szégyenlősek, viszont a szépkorú Erzsike néni egész hétvégén navigált: söprögetett, útba igazított.
- Talán el tudnám mondani, de most hirtelen nem jut eszembe semmi – feleli magyarul egy makói fiatalember arra az angolul feltett kérdésre, hogy merre található a Hagymatikum. - Te el tudnád mondani? – passzolja át a kérdést a mellette álló barátjának, ő még bátortalanabb, de azután közösen összehozzák: Go this street, and after, turn right.. és mondják tovább egymás szavába vágva, egyszerű kifejezésekkel, érthetően. Amikor kiderül, csak tesztelték őket, a nevüket nem adják az angol tudásukhoz, mert az iskolában tanulnak angolul, és nem akarnak „beégni."

Tóth Tibort is meglepi a kérdés, de ő már merészebben felel és a nevét is adja a nyilatkozathoz. - Nagyjából el tudom mondani, de ha elakadnék, se lenne gond, ha másképpen nem is, hát kézzel-lábbal elmutogatnám. Egyszer olaszul kértek tőlem útbaigazítást, az is megoldottuk, pedig egy kukkot se értettem - magyarázza.

Az angolul beszélő fiatalok szégyenlősek, viszont a szépkorú Erzsike néni egész hétvégén navigált: söprögetett, útba igazított.
Az angolul beszélő fiatalok szégyenlősek, viszont a szépkorú Erzsike néni egész hétvégén navigált: söprögetett, útba igazított.

Hasonlóan gondolja ezt Szabó Gábor is. - Vadul mutogatnék – adja válaszul közvetlenül, mosolygósan. - Biztosan el tudnám mondani, de ha a közelben kérdezi, egyszerűen elkísérném! – feleli a gimnazista Borbély Kamilla mosolyogva. Barátnője, Deszpot Tímea gyakorlott az efféle útbaigazításban. - Egyszer a Maros Pub-ot keresték, máskor Temesvárra akartak eljutni, gond nélkül útbaigazítottam őket. Angolul kérdeztek, de biztosan románok voltak – mondja.

Rákóczi Ferencné a kerékpárjáról szállt le, hogy segítsen. Kedvesen mosolyogva figyeli a kérdést, majd némi zavarral válaszol, de csak már akkor, amikor magyar szót hall. Azt mondja, nem lenne gond, akkor sem, ha nem beszélnénk egy nyelvet. Nem tudok se angolul, se németül, de mutogatni tudok! Ráczné Görbe Erika is majdnem ugyanezt mondja. - Németül csak-csak el tudnám mondani valahogy, de ha más nyelven kellene megszólalni, inkább megpróbálnám elmutogatni.

Nagy János angolul és románul is el tudja mondani, mit, merre találnak az útbaigazítást remélő külföldiek. Utóbbit azért, mert egykor román nyelvet tanított, árulta el. Angolul szinte folyamatos, egész mondatokban felelt, nagyon nem is gondolkozott. A fő az, hogy egyszerűen és érthetően tudja elmondani az ember, amit akar. - Jó lenne több tábla a fürdő környékére. Ide is tenni kellene egy nagyot: Hagymatikum Parkoló felirattal – mutat a József Attila utca irányába. Arrafelé a hosszú hétvégén rengeteg külföldi rendszámú autó megfordult, hiszen a főtéren és a fürdő körüli utcákban folyó munkálatok miatt, most bizony nem könnyű autóval megközelíteni a Hagymatikumot.

Ezt Kiss Erzsébet is tapasztalta, ő a Petőfi Park és a József Attila utca sarkán segített az eltévedt idegennek eljutni a parkolóig, a fürdőhöz vagy éppen éttermet, szállást találni. - Nem beszélek angolul, viszont nagyon jól szót értettem a kérdezősködő külföldiekkel. Nagyon sok autó megfordult itt a hét végén, a többségüknek román rendszáma volt. De, tudja, egyáltalán nem volt baj, hogy nem beszélek angolul, mert hiszen a nagy részük magyarul kérdezett. A nyolcvan százalékuk tud magyarul, hiába idegen a rendszám - bizonygatja Erzsi néni kedvesen, söprűvel a kezében, mert - mint mondja - mostanában sokat takarítja a járdát. - Nagy a por és felfordulás, de majd csak vége lesz, ki kell bírnunk ezt a kis időt, azután sokkal szebb lesz minden - teszi hozzá, miközben ismerősöknek int át a túloldalra.

Olvasóink írták

 • 5. makovaros 2012. május 11. 16:12
  „jó ez hogy így történik. Egyébként hiába a gps az autópálya pl fél évig nem volt rajta a Google térképen sem. Másik táblák, lehet hogy tényleg több kellene, de sajnos az autópálya sincs normálisan kitáblázva, pl a marosleli útra is kellene!”
 • 4. WSS 2012. május 11. 11:01
  „Ha külföldre megyek akkor megpróbálok az adott ország nyelvén útbaigazítást kérni akár szótár segítségével is.
  Ezt várom el az idetévedő külfölditől is!”
 • 3. sziporka67 2012. május 11. 08:55
  „Köszi ezt a cikket. A benne szereplőknek gratu! Így kellene valahogy "megfogni" a nálunk kerengő idegent, hogy máskor is eljöjjön. Illetve elmesélje otthon a szomszédjának, barátjának: fel volt ugyan fordulva a város, de a makóiak nagyon KEDVESEK! Igaz, tapasztalatból tudom, hogy a szomszéd országban ha útbaigazítást kérsz, az se mindig válaszol magyarul aki tud. :(
  Pont ezért kell nekünk erre "rátromfolni" és bizonyítani, hogy mi tőlük nyugatra vagyunk. Ugye mindig azzal jövünk, még mindig, hogy bezzeg nyugaton! NA HAJRÁ! Legyünk mi is nyugat, legyünk udvariasak, segítőkészek, vendégvárók!
  Várom az állandó fújjolók hozzászólását. Gondolom most se tudnak pozitívan gondolkodni!”
 • 2. makoilakos86 2012. május 09. 19:19
  „igy van, egyébként meg miért égő, hogy nem tudunk a külföldieknek az ő nyelvükön segiteni? nem égő, ha ők jönnek ide akkor tanulják meg a magyart annyira, hogy legalább az alap dolgokat megértsék és kész... de az is igaz,hogy mutogatással simán el tudja az ember navigálni a vendégeket. És végre egy cikk ami tök pozitiv sugallatú! A néni is tudja,hogy ez a felfordulás csak ideiglenes, ha minden elkészül aztán nagyon szép lesz ez a város! Addig meg birjuk ki valahogy... Azért az nekünk is jó ha külföldön vagy más városokban pozitiv véleménnyel lesznek a várost illetően”
 • 1. Racoon 2012. május 09. 08:57
  „Szép ez a pozitív hozzáállás, mindenkinek így kellene viszonyulnia a városunkba érkező vendégekhez!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét témája: Szereti Bruce Willis filmjeit?

Ezúttal arról kérdetük a makói olvasóinkat, hogy kedvelik-e a jelenleg hazánkban forgató Bruce Willis filmjeit? Tovább olvasom