Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 29. szombat - Beatrix, Erna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Maroslelén verne gyökeret a magyar–skót család

Maroslelén verne gyökeret a magyar–skót család

Maroslele - Bár a közös életet Ausztráliában kezdte, most visszatért Maroslelére az a fiatal magyar–skót házaspár, amelynek a faluban máig emlékezetes esküvőjéről annak idején lapunk is beszámolt. Azért költöztek ide, mert szeretnék, ha az azóta született két srác megismerné a magyar kultúrát, az itteni közvetlenebb, emberibb életstílust.

Szabó Imre - 2010.01.26. 08:54
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Bár az új életet a kenguruk földjén kezdte, néhány hónapja mégis a fiatalasszony szülőfalujába, Maroslelére költözött az a magyar–skót házaspár, amelynek különleges esküvőjéről majdnem pontosan öt évvel ezelőtt lapunk is beszámolt. Mint megírtuk, Molnár Zsuzsanna és Gordon Hay 2005. január első napján fogadott hűséget egymásnak a korábban Ausztráliában megtartott polgári szertartás után. A faluban mindmáig azért emlékeznek sokan a szertartásra, mert a vőlegény hagyományos skót viseletben, a Hay család színeiből szőtt címeres szoknyában állt az oltár elé, és mert kedves gesztusként magyarul mondta el esküjét. Zsuzsanna 13 évvel ezelőtt ismerkedett meg Gordonnal Dél-Ausztráliában, ahová a Pető-intézetben elvégzett tanulmányai után szólította konduktori munkája.

Miért költöztek Magyarországra? A most Hódmezővásárhelyen dolgozó, autista gyerekekkel foglalkozó Zsuzsanna azt mondja, mindenekelőtt azért, hogy két fiuk, a 4 éves Sámuel és az 1 éves Oszkár érezhesse, milyen a rokonok körülvevő szeretete, no meg, hogy legyen magyarságtudatuk. A fiatal édesanya azt mondja, noha mindkét gyerek ismeri a magyar nyelvet, a magyar kultúra olyan kincs, amit feltétlenül érdemes megtapasztalniuk – ahogyan azt is, mennyivel közvetlenebbek, barátságosabbak itt az emberek, mint Ausztráliában.

Édes élet Maroslelén. A skót–magyar család Ausztráliát cserélte fel a kis Csongrád megyei településre.  Fotó: Frank Yvette
Édes élet Maroslelén. A skót–magyar család Ausztráliát cserélte fel a kis
Csongrád megyei településre. Fotó: Frank Yvette

Nyolc hónapja költöztek Maroslelére, abba a házba, amit Zsuzsanna nagymamájától örököltek, és a gyerekek már egyre kevesebbet emlegetik régi otthonukat. Míg Ausztráliában jószerével a bevásárlás volt a család egyetlen szórakozása, itt, amíg az idő engedte, örömmel kertészkedtek például, és ismeretségeket kötöttek. Jól érzik magukat.

És hogy maradnak-e? A faluban sokan fogadták őket szeretettel vegyes kíváncsisággal, de voltak olyanok is, akik inkább tartózkodóan reagáltak. Zsuzsannának sikerült állást találnia, jól érzi magát a munkahelyén, lelkesen dolgozik, a vidékfejlesztő menedzser Gordont viszont egyelőre mindenhonnan elutasították, mondván, hogy túlképzett. Nem könnyű így – mondja Zsuzsanna, de hozzáteszi: bizakodnak, remélik, hogy sikerül gyökeret ereszteniük.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 11 hozzászólás
Moderálásra küldöm 11. gordonhay 2010.01.30. 13:59

Zsuzsanna Molnar contact
www.hangolangol.hu

info@hangolangol.hu

Moderálásra küldöm 10. renee 2010.01.27. 09:08

Na ha nekem lenne lehetőségem kiköltözni Ausztráliába, én nem hiszem, hogy lecserélném Maroslelére!

Moderálásra küldöm 9. hajosinas 2010.01.27. 07:33

Érezzék jól magukat mindannyian e kis hazánkban.Kivánok nekik kitartás,jó egészséget és sok sikert az új környezetben.Azért itt is lehet élni. Gondolom, a fiatalasszony ezt legalább úgy tudja mint én.Bízom benne,hogy akik tehetnek az apuka érdekében valamit, nem szalasztják el a lehetőséget.Mert azért biztosan sokat tanulhatunk mi magyarok is tőle.Hozhat ő új színeket a mindennapi életünkbe.

Moderálásra küldöm 8. Nostradamus 2010.01.27. 07:19

Ilyet szívesen olvasok. Meg akarják ismertetni a gyerekeikkel a magyar kultúrát, magyarságtudatra akarják nevelni őket. Ez nagyon szép. Ajánlom figyelmébe minden külföldre szakadt hazánkfiának, akik már csak fanyalogva beszélnek a szülőhazájukról: így is lehet.

Moderálásra küldöm 7. rozator 2010.01.27. 06:59

A környéken jó gabonaföldek vannak! A whisky gabonából készül! Itt egy képzett skót! Találjatok ki valamit!

Moderálásra küldöm 6. viro 2010.01.26. 23:03

Ennél jobb helyet nem találtak? <moderálva>

Moderálásra küldöm 5. Anyádlóháton2 2010.01.26. 18:48

Szívből kívánom, hogy találják meg itt a számításaikat és érezzék jól magukat ebben az alföldi falucskában. Ha én lennék Maroslele polgármestere, biztosan találnák valami munkát ennek a fiatalembernek. A Skót kultúra, a Skót történelem és a Skót emberek önzetlen és tisztességes (óriási érték manapság Magyarországon!!) mivolta nagy előnyt jelentene a falu polgárainak. Keresném a lehetőségeket és ehhez a fiatalember Skót gyökerei nagyon megfelelnének. Az sem utolsó szempont, hogy vidékfejlesztő menedzser, tehát tudna pár építő jellegű ötletet vinni a falu életébe. Tudom miről beszélek, mert én immár több éve itt élek a szoknyás férfiak földjén és nap mint nap tapasztalom, hogy nagyszerű emberek a Skótok.

Moderálásra küldöm 4. kekeczke 2010.01.26. 16:37

nahát ! ! !

Moderálásra küldöm 3. magyarok 2010.01.26. 12:55

Sok sikert nekik és egészséget!

Moderálásra küldöm 2. lugas6 2010.01.26. 11:12

Lehetetlen, hogy Szegeden akár a város vezetésének, vagy az egyetemnek is ne lenne szükség e egy ilyen végzettségű szakemberre. Ha mást nem de akár angol-skót lektorként is lehetne alkalmazni. Ismerek egy DAVID DURHAM nevű úriembert, aki angol létére Szegeden alapított családot és már 40-éve él itt, akinek 2009 decemberében a rektor kitüntetést adott.


11 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...