Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Meddig marad makói a makói hagyma?

Makó - Habár a piacnak nem volt igénye rá az utóbbi időkben, az agrártárca mégis nagyobb pénzekkel segítené elő a makói hagyma termesztését.
Jövőre már ezer hektárra növelik a makói hagyma termőterületét. A vidékfejlesztési tárca kiemelt programjai közé került ugyanis a makói hagyma. A vidékfejlesztési tárca kiemelt programjai közé került a makói hagyma, ezt főleg az indokolta, hogy mostanra már 150 hektárra szorult vissza a makói hagymatermesztés, így maga a makói hagyma is veszélybe került.

Alig találni már a gazdaságtalanul termeszthető makóiból a piacon. Fotó: Ujvári Sándor
Alig találni már a gazdaságtalanul termeszthető makóiból a piacon.
Fotó: Ujvári Sándor

A termőterület növelése csak az első lépés a kiemelt programban, nem mellesleg újabb nyolcszáz embernek ad megélhetést. Emellett újra felépítik a szárítóüzemet is, amely néhány éve zárt be, a makói szakmunkásképzőt pedig kertészeti iskolává alakítják át, ebben a kertészeti kultúra minden ágát tanítják majd, mondta a hirado.hu-nak Mágori Józsefné, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Ez az az üzletág, amelynek Makón hagyománya van, és most még élnek azok a most 50-60 éves emberek, akik rendelkeznek a megfelelő tudással, ismerik a munkakultúrát, tette hozzá az országgyűlési képviselő. Egy év múlva már lényegesen több hagymát termelnek majd Makón, az egész program pedig négy-öt év alatt hozza meg az eredményét.

Olvasóink írták

 • 7. Qllancs 2012. április 10. 10:57
  „Nem értek hozzá! nincs csak pár cserép földem .
  De azt beszélik a gazdák :új fajta kellene --de a kutatót bezárták ? !---meg a föld is fertőzött.
  A nagyapám tudta mi a vetésforgó ! most ezt a gazdák nem ismerik ???
  Jobb szárazságtűrő fajtákat , meg egyébb technikákat kéne bevetni a több termés érdekébe. De nem osztom az észt . Van itt biztos olyan aki már több tíz éve foglalkozik ezzel !”
 • 6. Jericho 2012. április 09. 13:13
  „Kedves hozzászólók!
  Csak tájékoztatásul közlöm, hogy a jelenlegi nagybani piaci hagymaár 40ft/kg. 100 négyszögölön kb. 15 q termés várható, ami a pillanatnyi árak szerint 60 ezer ft. bevételt eredményez. Ebből természetesen lejön a termelési költség, ami jelenleg 42 ezer ft. 100 ölenként. Ezen kívül vonjuk le a növényvédelem és a betakarítás, valamint az értékesítés költségeit, ami újabb cirka 8-10000 ft. Ki az, aki szerint meg lehet élni a hagymatermesztésből? Ha van ilyen, az sürgősen nézesse meg magát egy orvossal, nehogy szövődményes legyen. Még hogy ezer hektár.. ugyan már!”
 • 5. ivancsomkin 2012. április 09. 11:58
  „A dughagymást el lehet felejteni.Mielőtt bezsákolnád már megrohad hiába fújod hetente semmit nem ér.
  Az öntözésre meg keményen fel kell fegyverkezni pénzel a közel 440-es gázolaj miatt.”
 • 4. papika56 2012. április 09. 10:28
  „Jó lesz a mágoriné újra a hagymatermesztést szorgalmazza ! ez a régi foglalkozása --a mostaninak vége úgy is.
  Legalább van több éves tapasztalata a mezőgazdaságban ! ott tevékenykedjen , nem tud bajt okozni legalább.”
 • 3. Fri-GO 2012. április 09. 09:31
  „Sajnos a cég nevét már nem tudom, mert azóta több száz fuvarom volt, de emlékszem rá, hogy néhány éve volt egy rendszeresnek mondható fuvarja az akkori cégemnek. Akkor az volt a módi, hogy a hamburgi kikötőből hordtuk Makóra a fok és vöröshagymát. A származása bizonytalan volt, csak tippelem, hogy kínai volt.
  Azért nekem volt sz@r, hogy embereket verünk át, vesszük hülyére ezzel a munkával. De mit tehettem volna? Ez volt a fuvarfeladat, ezt kellett teljesíteni.
  Ma már hűtős kocsival járok, de itt meg a Brazil és más egzotikus szemetet hordunk körbe körbe Európában.”
 • 2. dmonlájn 2012. április 09. 08:47
  „1. dareky 2012.04.09. 08:24

  aha, miután az mondta ezeket, aki néhány éve kínai fokit csomagolt át és adott el Makóiként, valamint kínait vetett el, hogy növelje a termést.”
 • 1. dareky 2012. április 09. 08:24
  „Ez a szerves fejlődés. Ennek van értelme, mert van masszív alapja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotópályázat makói városképekről

Fa-tégla-beton, makói városképek címmel fotópályázatot hirdet a dél-alföldi régióban élő fotósoknak a város önkormányzata. Tovább olvasom