Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Milliárdos kár: alig maradt hagyma Makó térségében

Makó - Milliárdokban mérhető az a kár, amely a hagymatermesztőket érte idén a mostoha időjárás miatt. Egyikük, Vizi István azt mondja: egyévi teljes bevételük veszett oda, de mások sem jártak sokkal jobban – jóformán csak a Makótól délre eső területeken maradt némi betakarítanivaló.
– Annyi hagymánk sem maradt, amennyi egy jó pörkölthöz kell – mondja a palotai út mellett lévő kietlen földje szélén a tapasztalt makói gazdálkodó, Vizi István. Agrárcégének, a Vizi és Társai Kft.-nek idén 30 hektár áttelelő vöröshagymája, 6 hektár dughagymája és 5 hektár fokhagymája volt. Ez utóbbiból sikerült valamennyit megmenteni az emlékezetes vihar, jégeső és belvíz után, a többi gyakorlatilag teljes egészében odaveszett. A területet, ahol beszélgetünk, már be is tárcsázták. Amerre a szem ellát, mindenütt hagymafejek kandikálnak ki a földből, ám ha az ember lehajol, látja: egyetlen ép sincs köztük. Mindet elverte a jég, vagy félig-meddig rothadásnak indult a még mindig nedves talajban. Ha megszikkad, az egészet beszántják.

Hogy mekkora a kár, azt nehéz megbecsülni. Ami biztos: egy hektár hagymára 6-700 ezer forintot kell rákölteni a betakarításig, és itt már tényleg csak néhány hét volt hátra addig – nem túlzás tehát arról beszélni, hogy több mint 20 milliós érték veszett oda. Ezt nyilván mérsékelni fogja a biztosítótól kapott összeg, illetve a központi kárenyhítés, de ezzel együtt is kiesett lényegében egyévi jövedelem. Persze nemcsak a hagymával jártak így: a szomszédos kukorica és repce is elszomorító képet mutat. Mihez kezdenek ezek után? Vizi István azt mondja, természetesen nem hagyják abba, hiszen ehhez értenek, ehhez van gépi és tárolókapacitásuk, de az már biztos, hogy jövőre kisebb területen hagymáznak majd. – A hagyma kockázatos, 10 évből egy ilyen rossz, bízunk benne, hogy a következő jobb lesz – mondja.

Vizi István földjein lényegében megsemmisült a teljes hagymatermés. Fotó: Frank Yvette
Vizi István földjein lényegében megsemmisült a teljes hagymatermés.
Fotó: Frank Yvette

A déli részeken maradt valami. Óriásiak a károk a Makó környéki falvakban is. Királyhegyesen lényegében mindenki a mezőgazdaságból él, a polgármesternek, Horváth Lajosnak is volt másfél hektár vöröshagymája és ugyanennyi fokhagymája. Az előbbi 100 százalékban megsemmisült, az utóbbinak 15–20 százaléka bizonyult megmenthetőnek, de a minősége ennek is gyenge, ezért nehezen adható el. A vihar és a jég a Makótól délre fekvő területeket megkímélte, de a sok eső ott is gondot okozott. Langó Zsolt apátfalvi gazda elmondta: a szokásos 7–10 naponkénti gombaölő permetezés helyett most 4–5 naponta volt erre szükség, de így sem maradt meg csak a termés fele. Földjeinek tizedét lepte el a belvíz. Gazdag János, a Hagyma Terméktanács elnöke szerint az elkövetkező egy-két évre rányomja majd bélyegét az idei esztendő. Különösen azok a gazdák járnak rosszul, akiknek nem volt biztosításuk, de a többieknek is gondot okoz majd a vetőmag és a dughagyma beszerzése. Hosszú távon azonban, mivel a mostani szerény termés áremelkedést hoz, nem számít a termesztési kedv drasztikus csökkenésére.

Több mint 3 milliárd a hagymások összkára

Csongrád megyében 113 ezer hektárt érintett a belvíz, a vihar és a jég pedig 33 ezret, de a két terület között nagy az átfedés – mondja a megyei agrárhivatal helyettes vezetője, Kocsis László. A hagyma termőterülete 2300 hektár volt, nagy része éppen a természeti csapásoktól sújtott makói térségben. Az ágazatot ért összkár mértéke 18–19 milliárd forint, ebből a vöröshagyma 1,3, a fokhagyma 1,8 milliárdot tesz ki. Ez azonban csak a közvetlen kár; súlyos gondot jelent például az is, hogy nincs napszámos munka.

Olvasóink írták

 • 11. janoka 2010. augusztus 15. 20:56
  „Szerintem azért nem megy kapálni és éhen sem hal egy kicsit kevesebbet iszik.”
 • 10. qrumpli 2010. augusztus 13. 03:20
  „Köszönöm a kiigazitást valóban rosszul értelmeztem!
  Bár szerintem nem egyedül értettem igy.
  Jövö évben hagymát fogok termeszteni inkább.
  Igaz ahhoz nemértek.
  Bár ebben az országban nem mindenki azt csinállja amihez ért.”
 • 9. zolcsi44 2010. augusztus 12. 22:08
  „SZEGÉNY!!! István barátom, szörnyü ez a kár!!! Irjál cimemre és küldök hagymát.
  Ha akarod és nagyon éheztek hust is küldök!!!
  Szegény , szegény. Az éhség nagy ur!!! Nagy Ur!!!”
 • 8. Ferrer 2010. augusztus 12. 22:07
  „Majd lejön a Zorbán a mennyből oszt segít..”
 • 7. antikos 2010. augusztus 12. 13:35
  „Oszt Mágoriné hol tanyázik??? Ily kárkor????”
 • 6. kergezerge 2010. augusztus 12. 12:45
  „Ez ok arra, hogy a makói telephelyű Zöldségcentrum Kft. holland hagymával árassza el a piacot? Akiknek a hagymája pedig megúszta a jégverést, nem tudja értékesíteni azt....”
 • 5. koxos 2010. augusztus 12. 11:56
  „mostanság nekem is elég szarul megy kérnék mán egy kis támogatást”
 • 4. bakosandras 2010. augusztus 12. 11:02
  „A szerkesztőség nevében gratulálok a napszámos-rejtvény helyes megfejtéshez.
  Olyan jó látni, amikor végül sikerül megérteni azt, ami írva vagyon.
  :)”
 • 3. Garfield 2010. augusztus 12. 10:29
  „1. hozzászólás qrumpli 2010.08.12. 07:51

  "Hogy hogy nincs napszámos?"

  idézet a cikkből:

  "Ez azonban csak a közvetlen kár; súlyos gondot jelent például az is, hogy nincs napszámos munka. "

  József Attila után szabadon:

  "Cigányozni csak pontosan, szépen,
  ahogy a csillag megy az égen,
  úgy érdemes."”
 • 2. Deathlon 2010. augusztus 12. 08:26
  „qrumpli---> Nem napszámos nincs, hanem napszámos munka.....olvasd végig legközelebb, vagy tanulj szövegértelmezést. Ez tehát azt jelenti, hogy, ha nincs hagyma, nincs munka, tehát mivel nincs munka, ezért hiába lenne százmillió ember aki dolgozna..........”
 • 1. qrumpli 2010. augusztus 12. 07:51
  „Hogy hogy nincs napszámos?
  Talán segijosztáskor a segilyezetteket felzsuppolnák teherautora,
  rögtön rengeteg dolgos kézzé vállnának
  Vagy ez nem igy működik?Csak a markunkat tartjuk ,hogy agyanak!
  De ki agyon és mié is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás a 43-as szűmú főúton

Makó - Makó térségében, az épülő M43 autópálya 43. számú főúti lekötésénél augusztus 13-án 8.00… Tovább olvasom