Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Múzeumba kerülhet Ságvári makói szobra

Makó - A makói Jobbik újra előállt 2 évvel ezelőtti javaslatával: vigyék el helyéről a gerizdesi Ságvári Endre-szobrot. Most bíznak a sikerben, hiszen jobboldali a testület többsége – az ott lakókat azonban jobban érdekli annak a parknak a sorsa, ahol a szobor áll.
– Nekem semmi bajom a szoborral. Itt laktam akkor is, amikor felavatták, nem emlékszem, mikor. Szerintem nyugodtan maradhatna. Sokkal fontosabb volna, hogy a parkot, ahol áll, hozzák rendbe: új fákat kellene ültetni, és padokat is szeretnénk, hogy le tudjunk ülni beszélgetni – mondta egy idős asszony a gerizdesi Ságvári Endre-szobor közelében, amikor az alkotást fotóztuk. Hadik Magda művét a közeljövőben várhatóan elviszik arról a térről, amely korábban Ságvári nevét viselte, és amelyet 1990-ben szüntettek meg a belefutó utcák számozását meghosszabbítva. Információink szerint a makói az utolsó Ságvári-szobrok egyike az országban, nem sok maradt a helyén.

Ságvári Endre makói szobra – egyelőre a helyén. Fotó: Szabó Imre
Ságvári Endre makói szobra – egyelőre a helyén. Fotó: Szabó Imre

Az eltávolítás ötletével Zeitler Ádám önkormányzati képviselő (Jobbik) állt elő, a városi képviselő-testület az indítványt még ebben a hónapban napirendre tűzi. A városatya azt mondja, Ságvári Endre megítélésében a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása az irányadó, mely szerint közterületek sem viselhetik nevét. Szerinte a szobornak a József Attila Múzeumban volna a helye, egyéb, az önkényuralmi korszakokhoz köthető rekvizítumokkal együtt. Mivel tavaly október óta jobboldali a testület többsége, bízik az ötlet pozitív fogadtatásában.

Másodszor próbálkoznak

A Jobbik a Ságvári-szobor ellen már az előző ciklusban is szót emelt, akkor azonban a helyén maradt. Az akkori polgármester, Buzás Péter (MSZP) azt javasolta: akkor térjenek vissza az ügyre, ha eltávolítását a helyiek kérik. Ezt a testület valamennyi akkori tagja elfogadta. A körzet képviselője, Marosvári Attila (PSZM) akkor is, most is azt mondta lapunknak: az ott lakókat kellene arról megkérdezni, mi legyen a szobor sorsa. Most hozzátette, ha az önkormányzat nemcsak az alkotást szeretné eltüntetni, hanem a parkot is rendbe tenné, kész együttműködni a városvezetéssel szoborügyben is a gerizdesiekkel történő egyeztetésben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinkúton parkolt a körözött kisteherautó

A német hatóságok körözték, Nagylakon találták meg az Opel Movanót. Tovább olvasom