Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nagy megyei vécékeringő

Csongrádon és Makón nincs nyilvános vécé, Hódmezővásárhelyen és Szentesen viszont működik, ráadásul kulturáltak a körülmények. A megyeszékhelyen több bezárt az utóbbi években, de még maradt a belvárosban.
Kellemetlenül érezheti magát, akire Makó belvárosában váratlanul jön a szükség – a nyilvános illemhely ugyanis nem üzemel. Ez a Csipkeházsor háta mögött van, kinyitva csak olyankor látni, amikor a közeli Hagymaház szabadtéri színpadán előadást tartanak. Az érmebedobón papírcetli hirdeti: nem működik, az ajtók zárva. Egyébként a női vécé ajtaján lévő tábla tanúsága szerint 4 évvel ezelőtt újították fel, tették automatává. Így nincs más lehetőség, valamelyik közeli cukrászdában, vendéglőben kérhet bebocsátást az ottani mellékhelyiségbe az, akinek kell – néhol készségesek, másutt kevésbé.

A pályázati támogatásból felújított makói illemhelyet zárva találtuk.
A pályázati támogatásból felújított makói illemhelyet zárva találtuk.
Fotó: Szabó Imre
Csongrádon viszont egyáltalán nincs nyilvános vécé.

Hódmezővásárhely főterén, a Kossuth téren üzemel az igényes küllemű, személyzettel működő, fizetős árnyékszék. Évtizedek óta megvan. A Szent István téren volt még egy, de erre csak az idősebbek emlékeznek – az épületben régóta fodrászat működik.

A megye talán legérdekesebb nyilvános illemhelye Szentesen van: ez a föld alatt működik, és szintén kulturált. Ennek is van személyzete, és fizetős. A közelmúltban a városi képviselő-testület ülésén is szóba került – elhangzott róla, hogy bár veszteséges, az önkormányzat fontosnak tartja további üzemeltetését.

Szegeden több is bezárt
A megyeszékhely belvárosában az elmúlt években több nyilvános illemhely zárt be. Ilyen volt például az Aradi vértanúk terén – az épületben most büfé van – vagy a Bartók téren, amelynek helyén most KRESZ-tanfolyamokat tartanak. A Széchenyi téren lévő zárva van, a Somogyi-könyvtár mellettit pedig le is bontották. Be lehet térni viszont a Roosevelt téribe és a Károlyi Mihály utcaiba; utóbbi egy bolt alatt, a pincében üzemel. Mindkettő fizetős, és személyzet kéri a használat díját.

Olvasóink írták

 • 11. ate 2012. május 17. 00:21
  „Csongrádon is csak szégyenkezve mondjuk,hogy sajnos nincs nyilvános W.C. a városban.
  Nyáron jönnek a turisták,Csongrádi napok,Kőrőstoroki napok stb.
  Felújították a játszótereket,Dózsa György téren,Szentháromság téren,Kossut téren.Hova vigyék a gyerekeket,ha kell nekik pisilni vagy más.
  Ami még bosszantó,hogy a város központban mind a két orvosi rendelőben csak úgy lehet elmenni a W.C.-re,ha kijön a nővérke és elkérik a kulcsot.Bekopogni nem szabad.Ha egy hasmenéses, hányós beteg szeretné használni....ki tudja a kulcsot megvárni.
  Ezen még nem gondolkoztak el azok akik tehetnének ez ügyben?”
 • 10. Kisg 2012. május 16. 18:54
  „Szerintem direkt nincs vécé Szegeden. A Széchenyi tér körül ott egy csomó fagyizó, étterem, tuti, hogy azok lobbizták ki, hogy ne legyen. Nekik érdekük, hogy az embernek oda kelljen bemenni fogyasztani, ha dolga van. Mondjuk, a szegedi ismeri a cikkben említett helyeket, és oda megy. De egy fesztiválozó, egy szabadtérire érkező? Amúgy meg, szerintem ennél sokkal felháborítóbb, hogy olyan helyeken, ahol esetleg órákat kell várni (OTP), nincs lehetőség mosdólátogatásra. Csatlakozom ahhoz, aki azt írta, hogy sajnos vannak gyógyszerek, amelyek miatt némelyeknek gyakrabban kell elmenniük, akár kis-, akár nagydologra. Vagy szimplán megárt a Tesco gazdaságos kefir, és az emberre rájön a szapora... Na, ők ott csinálhatják össze magukat.”
 • 9. Yucca 2012. május 16. 15:31
  „A vásárhelyi főtéren lévőnek inkább a külleme tetszetős, mint belül, de legalább van. Ha átmegyek, mindig igénybe veszem.
  A szegedi helyzet viszont kétségbeejtő. Többnyire marad a Meki a Kárászon, vagy a Burger a nagyáruházban, bár ott olyan szűk a hely, hogy beférni se lehet.
  Az Árkádban cselesek: kiírják nagy betűkkel az 50 Ft-ot, alatta az aprókból kiderül, hogy nem kötelező, csak adható. Valaki persze mindig ül ott és várja a pénzt, szóval tisztább lenne kiírni, hogy használati díj 50 Ft. Az nem sok és akkor mindenki fizetne, bár ilyen helyeken (pl. Pesten) nem szokás, még feltételes módban sem.”
 • 8. sebajtóbiás 2012. május 16. 14:52
  „Mikor az Aradi téren átalakult a nyilvános vécé büfévé (hahaha), mi csak így emlegettük:
  a budi-burger.”
 • 7. aplikation 2012. május 16. 13:13
  „Az 5.info véleményével egyetértek,
  Tőlem is kérdezték már meg Makón a csipkesoron idetévedt vendégek hol találnak illemhelyet....kínos volt a választ megmondani hogy nincs !!!!!!!!!!! szégyen ekkora idegenforgalmat váró város aki mindenét erre áldozta fel hogy lehet így vendégeket várni
  vagy úgy gondolják menjen a fürdőbe egyenesen és intézze ott a folyó ügyeit...és ha kijön akkor mi van ???
  ellehet gondolkozni a nem kis problémán”
 • 6. vélemény 2012. május 16. 11:56
  „"A megyeszékhely belvárosában az elmúlt években több nyilvános illemhely zárt be."
  Az illetékes urak és elvtársak megoldják a gondjaikat a "Tanácsházán"”
 • 5. info 2012. május 16. 10:23
  „3. kowalsky 2012.05.16. 10:16-akár gumicsont akár nem,majd megtudod, ha netán vízhajtós vérnyomáscsökkentővel élsz és épp ügyintézés során kell a városon átsuhannod......ennyi!! ajánlom majd akkor rágódj rajta!”
 • 4. info 2012. május 16. 10:20
  „Bizony bizony ez nagyon fontos! Nézzük meg pl. A Víztorony téren ahol még a mozgáskorlátozottaknak is ígértek a fölújítás során mosdót, van-e? Mert ez ugyebár autóbusz pályaudvar!Nemhogy egy lakótelepen nincs! hanem az egész városban sincs! ami üzemképes lenne. Mindenkinek nincs lehetősége bemenni egy szórakozóhelyre, hogy kávézzon majd diszkréten kuncsorogjon a kulcsért mert már kulcsos helységekké váltak mind,addigra ugyanis ´üzemzavar keletkezne!”
 • 3. kowalsky 2012. május 16. 10:16
  „szokásos éves gumicsont. legközelebb megírjátok, hogy milyen rossz a pékeknek kánikulában stb...”
 • 2. A.R. 2012. május 16. 10:03
  „Ha már feldurják a Dugonics és Árpád teret most oda lehetne a föld alá építeni egy nyílvános WC-t. Amúgy egy külföldi vagy egy nem szegedi, hogy találja meg azt a 2 (hú de sok) meglevő WC-t????”
 • 1. klj-54 2012. május 16. 09:29
  „Ahol rájön az embere elintézi oszt jól van!
  Mit várjak a Balkántól?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sweet Freedom - motoros találkozó Makón

Motoros találkozót rendeznek Makón csütörtöktől szombatig. A Sweet Freedom klub rendezvényén a rock koncertek mellett felvonulás is lesz. Tovább olvasom