Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nincs idő kukoricázni - a népszerű hibridek elfogytak

Makó - Március elején a környékben legnépszerűbb, eddig jól bevált kukorica vetőmag fajták szinte már elfogytak, ugyanakkor nincs hiány. Érdemes újakat kipróbálni, amelyek hasonló termést hoznak és ár- érték arányban is megfelelőek. Ezzel egy időben megnőtt a cirok és a köles iránti érdeklődés.
Igyekeznie kell az idén annak, aki a megszokott, a környékben népszerűbb kukorica vetőmag fajták egyikét szeretné beszerezni. Néhány fajtából már alig lehet kapni. Tavaly elég volt március elején elkezdeni a vetnivaló vásárlását, most február közepén bizonyos fajtákból már az utolsó zsákokat kutatták fel a gazdák.

Hiány nincs és nem is lesz - állítják a környező forgalmazók. Vetőmag lesz, azonban érdemes kipróbálni az újabb fajtákat, ezekből még van elég, és az sem biztos, hogy rosszabb, mint a megszokott.

Nincs idő kukoricázni - a népszerű hibridek elfogytak.
Nincs idő kukoricázni - a népszerű hibridek elfogytak.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Február közepén a makói gazdaboltokban 5-6 fajta kukorica vetőmag közül lehetett választani. Az olcsóbbakból 30.000 forintért, a drágábbakból 70.000 forintért vehetünk egy zsákot. Némi hiány valóban jelentkezett azokból a fajtákból, amiket évek óta használnak a helyiek. Ezeket azonban lehet pótolni hasonló termésátlagú és minőségű, árban sem biztos, hogy drágább kukoricával.

Tavaly a szárazság tizedelte a termést, az előtt pedig a sok csapadék miatt voltak gondban a termelők. A környékbeliek tudják, mindig az időjárás az úr. Igyekeznek tehát olyan vetőmagot választani, ami nagy tűrőképességű, olcsó és bő termést hoz. - ez a mondat más-más megfogalmazásban ugyan, de ezzel a tartalommal szinte mindegyik általunk megkérdezett gazdaboltostól elhangzott.

Galamb Zsolt a Farm gazdabolt tulajdonosa február elején még azt mondta, ki tudja elégíteni a vásárlók igényeit. Eddig 2-3 népszerű fajtát vásároltak a gazdák, most több új is betört a piacra. Ezeket tudja ajánlani a megfelelő igények szerint azoknak, akiknek már nem jut a megszokottból.

Varga Imre az Agro Makó Kft. ügyvezetője is arról számolt be nekünk, hogy a sikeresebb fajtákból jelentkezett hiány. Vannak azonban olyan új hibridek a piacon, amiket érdemes ezek helyett kipróbálni. A legfontosabb az ár-érték arány. Ugyanakkor a tavalyi árakhoz képest a vetőmagok ára országosan 15-20 százalékkal emelkedett. Náluk sem apad a készlet, nagy választékuk van.

Ladányi Miklós a Gabonakutató Nonprofit Kft. logisztikai vezetője elmondta, hogy a piac most sokkal hamarabb indult be, mint a korábbi években. Nekik a legnépszerűbb kukorica vetőmag fajtából bizony már februárban kevés volt raktáron. Szinte elkapkodták a gazdák. Viszont úgy vette észre, hogy máris megnőtt a kereslet azok iránt a vetőmagok iránt, amelyekkel sokan a kukoricát helyettesítenék az idén. Fogy a cirok, a köles és a szója is.

Olvasóink írták

 • 4. vip007 2013. március 05. 12:05
  „1. nyomdasz63 2013.03.04. 08:54

  Esetleg nem az van benne, mint ami rá van írva.”
 • 3. deszkás 2013. március 04. 11:59
  „Az eddigiekben kikísérletezett magokat kidobták a kukába. A kukorica termesztése igényes,felkészült embert gépet-gépeket- kíván így nem csoda hogy nem lesz termelés.”
 • 2. Egyolvasó 2013. március 04. 11:24
  „1. nyomdasz63 2013.03.04. 08:54

  Csak utána nehogy sírás legyen a vége, hogy később kiderüljön, hogy az elvetett déli szomszédból behozott kukorica génmanipulált és meg kell semmisíteni, ki kell tárcsázni.
  Bár igaz vannak olyanok akik ebből is tudnak hasznot kovácsolni. ( Akinek nem inge, nem veszi magára.)”
 • 1. nyomdasz63 2013. március 04. 08:54
  „Érdemes átmenni a déli szomszédokhoz!
  Érthetetlen számomra,hogy lehet az,hogy pl. a hazai csomagolású,forgalmazású 80k szemes Pioneert 30~40 euro-val olcsóbban meg lehet venni a horgosi büdöspatikábam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrakezdték Makón a csatornaépítést

Elsősorban a város északi részén, illetve a belvárosban élőknek lesz szükségük az elkövetkező hetekben, hónapokban türelemre. Tovább olvasom