Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Nőtt a külföldiek érdeklődése Makó iránt

A fürdő nyári szezonja az időjárásnak köszönhetően a vártnál jobb, a Maros-parti kempingé viszont rosszabb lett idén Makón. Azzal viszont minden idegenforgalomban érdekelt, még a legelegánsabb étterem, a Korona üzemeltetője is egyetért, hogy nőtt a külföldiek érdeklődése Makó iránt.
Egyre több a külföldi vendég a Koronában. Fotó: Karnok Csaba
A vártnál lényegesen jobb szezont zárt idén a makói strand. Míg az előrejelzések azt sugallták, hogy a nyár végig esős lesz, valójában csak június közepéig tartott a csapadékos időszak és ennek köszönhetően sokkal több volt a vendég, mint a megelőző néhány évben – mondta el lapunknak a városi fürdő igazgatója, Pőcze Lászlóné. Napi átlagban nyolc-kilencszáz ember váltott jegyet a népszerű üdülő- és pihenőhelyre, ami a teljes szezont nézve 20 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest.

Ez az igazgató szerint egyértelműen az égieknek, és persze a komolyabb marketingmunkának köszönhető, hiszen most nem bővült új medencével, szolgáltatással az önkormányzati tulajdonú intézmény. Pőcze Lászlóné megfigyelte, hogy ezúttal nem csupán a környező városokból, Szegedről és Vásárhelyről érkezett sok vendég, de a külföldről is. Volt olyan nap, amikor a vendégeknek csupán 40 százaléka volt hazai. Az igazgató szerint egyértelműen nőtt a külföldiek érdeklődése Makó iránt.

A Koronában főként olaszok étkeztek

Érzékeli a növekvő külföldi érdeklődést a város iránt a legelegánsabb makói étterem, a Korona üzemeltetője, Szabó Sándor is. A vendéglátóhelyre főként olaszok érkeztek nagy számban, ami mindenekelőtt az olaszok aradi üzleti kapcsolataival magyarázható. Az ismert vendéglátós emellett annak is örül, hogy mostanra a makóiak is megkedvelték a kétszáz fős étteremmel és száz-százötven fős terasszal rendelkező, rendszeresen élő zenét szolgáltató helyet.

Ugyanezt mondja a Maros-parti kemping tulajdonosa, Tóth István is, akihez épp a napokban érkezik egy amerikai csoport. A kemping szervezett túrák bázispontjaként is működik, főként olyan vendégek szállnak meg itt, akik valamiért Romániához kötődnek – oda tartanak rokonlátogatóba, vagy kirándulni. Hozzáteszi ugyanakkor: az érdeklődők zöme továbbra is csak egy-két napra érkezik, kevesen töltenek ennél hosszabb időt a városban.

A kempinghez már nem volt olyan kegyes a természet, mint a fürdőhöz, hiszen az előbbi területét a Maros hosszan tartó áradása miatt több mint egy hónapon át víz borította, ezért két hónap szinte teljesen kiesett a szezonból. Tóth István becslése szerint ez 30 százalékos bevételkiesést jelentett. Az augusztus 20-i vihar is pusztítást végzett a területen. Kidőlt több nyárfa, elszakadtak az elektromos vezetékek – így, hiába a növekvő érdeklődés, a kempingnek nem igazán sikerült jól a nyár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perdöntő bizonyítékok Heni felgyújtására

A rendőrségnek megdönthetetlennek látszó bizonyítékai vannak K. András bűnösségéről, a nyomozók… Tovább olvasom