Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Ötöst kaptak aratásból – és állásajánlatot

Makó - Nyáron az iskola földjén az oktatókombájnnal arattak a diákok, aztán a munka végén ketten állást kaptak egy agrárcégnél. A Makói Oktatási Központnál az utóbbi két évben több tízmillió forintot ruháztak be a mezőgazdasági gépésztechnikus-képzésbe.
180 hektár földjét a Makói Oktatási Központ közösen műveli a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-vel. A cég felügyeletével két mezőgazdasági gépésztechnikus diák aratott a gabonaföldeken, és a munka végén mindketten szerződést kaptak. A munkagép, amellyel végigdolgozták a szezont, vadonatúj, 35 millió forintból vette az iskola. Mellette vett 16 millióért egy olyan Ferguson traktort, amelyhez többek között szemenkénti vetőgépadapter tartozik. A munkagép számítógépes rendszere képes arra, hogy az adott gabonatábla legfontosabb adatait négyzetméterekre lebontva tárolja, így a műtrágyaelosztást is tudja az adott terület szükségletéhez igazítani. Ezzel egyrészt spórol, másrészt 20-25 százalékos termésnövekedést érhet el a gazdálkodó. Ezt a két gépet még pályázati pénzből vették tavaly – mondja Horváth Zoltán igazgató. A jövő évtől megszűnő, így utoljára megkapott 17 millió forintos szakképzési hozzájárulást is maradandó dolgokra költötte az intézmény, egy fölszerelt esztergagépre és egy másik, egyszerűbb, nyűhető Zetor oktatótraktorra.

Oktatótraktorok az iskola tankertjében. Befektettek a mezőgazdaságba. Fotó: Karnok Csaba
Oktatótraktorok az iskola tankertjében. Befektettek a mezőgazdaságba.
Fotó: Karnok Csaba

Az igazgatótól tudjuk, hogy miután kiderült, megszűnik ez a bevételi forrás, a velük kapcsolatban álló cégek közül az ASS, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., a Kossuth Szövetkezet, a VGM-Magép és a Váll-Ker alapítványt hozott létre, Galamb József a Tehetséges Diákokért néven, így támogatva tovább az itt folyó oktatást. Más vállalkozások is éreztették, ezután is számíthat rájuk az intézmény. Amely szintén jelentős eredményként könyveli el, hogy többévi huzavona után sikerült elintézni, a szakmát tanuló diákok legálisan végezhessenek munkát az intézménynek.

– Ez kívülálló számára magától értetődő lenne, de voltak adminisztratív akadályok – mondja Horváth Zoltán. – Most már nincsenek: 9 festő és 21 burkoló diákunk vizsgamunkája a Galamb-iskola aulájának komplett felújítása és a folyosók festése volt, és ez nekünk lényegében az anyagköltségbe került. A munka jól sikerült. Ez biztosan annak is köszönhető, hogy a résztvevő diákok tudták: a nevük réztáblán olvasható lesz az aulában.

Olvasóink írták

  • 1. Nadim 2012. december 10. 06:33
    „Ez mind nagyon szép!! De megtanítják-e nekik azt hogy a külterületen ne szántsák be az utat. a mi dülő utunk valamikor 6 m széles volt most már a kocsi nyom van meg belöle. Hiába szólunk senki nem csinál semmit.amikor meg vettem a birkáimat vettem hozzá láncokat hogy ki tudjam kötni, úgy csináltam meg ne érjen bele a termésbe az útrol, érdekes módon most már elérik a termést pedig nem hiszem hogy a lánc mer nyúlt volna.Ezt is tanítani kellene hogy az útat nem szántom be mert ott is EMBEREK élnek akik ki szeretnének járni.Tudom fel lehet jelenteni csak képet kell készíteni arról aki szánt én már meg tettem!!A helyre állítását ki fizettetik a föld tulajdonossal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Városőrséggel is mikulásoztak a gyerekek

Hosszú útja volt a Mikulásnak szerdán, ugyanis a Városőrség és Vitézi Rend szervezésében három helyen is csomagokat osztott a gyerekeknek.
Tovább olvasom