Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Pályázati pénzt remél a múzeum

Makó - Egy frissen elkészült szakértői becslés szerint 5–6 millió forintba kerülne annak a falnak a restaurálása, amely páratlan ipartörténeti emlékeket, az egykori makói Ford-márkaképviselet reklámképeit őrzi.
A szakszerű restaurálás drága dolog – ezt is jelzi az a szakértői tanulmány, amely nemrégiben készült el arról, mennyi pénzből lehetne megmenteni Makó egyik ipartörténeti nevezetességét. A Deák Ferenc utcai egykori Ford-márkaképviselet homlokzatáról van szó, melyen egyre halványabban ugyan, de még mindig láthatók a múlt század elejéről származó reklámképek. Az épület 1922 és 1944 között a Galamb család tulajdona volt. A família arról nevezetes, hogy egyik tagja, Galamb József az amerikai Ford-autógyár főkonstruktőreként komoly részt vállalt az évszázad autójának kikiáltott Ford T-modell megalkotásában – nem csoda hát, hogy itt is árulták járműveiket. A falon a sok évtizedes pusztulás ellenére még ma is kivehető a Ford–Lincoln–Fordson felirat, és a négy, autókat ábrázoló képből is felismerhető egy.

A fal a város egyik nevezetessége lehetne, akár turisztikai vonzerőt is jelenthetne, hiszen a Ford neve mindmáig jól cseng szerte a világban, ráadásul az önkormányzat nemrégiben megvett egy Ford T-modellt, amely a múzeumban látható, mi több, a helyi, tagintézményként Galamb József nevét viselő szakiskola diákjai egy másik kocsi restaurálásán is dolgoznak – az autóról sok minden hiányzik még, de már el lehet vele indulni.

A Ford-felirat betűi még mindig látszanak. A szerző felvétele
A Ford-felirat betűi még mindig látszanak.
A szerző felvétele

A fal megmentésére sokan tettek kísérletet, sok helyre fordultak támogatásért – mindeddig eredménytelenül. A József Attila Múzeum igazgatója, Halmágyi Pál most arról tájékoztatta lapunkat: a Maros-völgyi Leader Egyesülethez fordultak, amely uniós pályázati forrásokat igyekszik felkutatni többek között a falhoz hasonló történeti emlékhelyek ápolására. A lehetőséget már keresik. A képeket egyébként jól lehetne látni, ha restaurálnák a falat, mert az épület elől a közelmúltban – a kerékpárút építése miatt – kivágták a fákat.

Olvasóink írták

 • 10. rudi 2009. szeptember 09. 17:44
  „Igen, kedves napiszar, jó a hozzászólás, még hozzátenném, hogy a Galamb család leszármazottai nem is biztos, hogy szavaznának valaha is Búzás Úrra!!”
 • 9. Pupets 2009. szeptember 05. 08:17
  „Komolyan kérdezem: valóban ennyi pénz van( lesz) ilyen dolgokra? Tök lényegtelen, 10-20emberen kívül senkit sem érdekel!Páratlan ipartörténelmi emlék? Rajtunk, Makóiakon kívül ki tud még róla? De benne vagyok, dobjunk össze erre is pénzt, meg egy padra a fallal szemben, hogy leülhessünk és gyönyörködhessünk a csodálatos Ford logón! Isteni és felemelő érzés lesz. Annyira várom már mikor lesz kész.”
 • 8. napiszar 2009. szeptember 02. 14:27
  „rudi ki volt ez a Galamb József ,Fátyol Misihez képest!:)Meg ugye a Galamb család leszármazottai már nem tudnak az Mszp-re szavazni nincsenek olyan sokan!Ma úgy halottam Fátyol mellé oda kerül Búzás szobra is!Mirtusz virág koszorúval a fején!:)”
 • 7. cibuka 2009. szeptember 02. 05:53
  „A minap jártam ara és én úgy láttam,hogy már levan vakolva és festve.Ki engedélyezte?????”
 • 6. rudi 2009. szeptember 01. 14:46
  „a régi épületek megóvása nagyon fontos feladat lenne önkormányzatunknak. Erre lehetne, és kellene is költeni pl. Fátyol Misi szobor helyett.”
 • 5. bo 2009. szeptember 01. 09:53
  „Az szép, hogy renoválják, most ár csak az a kérdés mit reklámoz majd? A bezárt Suzukit, Skodát, vagy bármit? A Ford nem olyan marha, hogy a városba hozzon egy kereskedést, hisz ez egy dögrovás, halott hely. Most még legalább van némi élet a tranzitforgalomnak köszönhetően, de jövő év végétől, ha kész az M43?”
 • 4. kt 2009. augusztus 31. 19:29
  „Hihetetlen, hogy sose vettem észre, vagy 15 éve biciklizek arra hetente legalább egyszer.”
 • 3. Bonaparte 2009. augusztus 31. 18:11
  „Deák Ferenc u. és Vásárhelyi u. sarok. A szőnyegház épülete.”
 • 2. eva45 2009. augusztus 31. 15:44
  „Hamarabb is akarták már renoválni de gondolom pénz hiányában akkor is elmaradt.
  Bár ahogy most állnak a pályázatok nem tudom hogy sikerül-e a városnak.
  Hogy hol van ? Evvel én is gondban vagyok mert régebben én is kerestem.”
 • 1. kt 2009. augusztus 31. 15:32
  „Ez hol van pontosan?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hiszik, hogy komoly lenne a vasútbezárás

Makó - Nem tartják valószínűnek a makói önkormányzatnál, hogy a kormány végrehajtja azt a… Tovább olvasom