Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Pokoljárás egy csomó miatt

Egy makói asszony, akinek rosszindulatú daganat miatt kellett nemrégiben eltávolítani a mellét, azért fordult lapunkhoz, hogy elmondja: szeretné, ha a hasonló sorsú nők gyorsabban kerülnének a műtőasztalra, mint ő. A vizsgálatát végző orvos szerint minden lehetségest időben megtettek a fiatal asszonyért – abban azonban egyetért vele, hogy jó lenne, ha bővülne a diagnosztikai kapacitás.
R. Szilvia az orvosi papírokkal – reméli, hogy mások nem járnak úgy, mint ő. Fotó: Szabó Imre
A harmincegy éves asszony érthető okokból kérte, hogy ne írjuk le a teljes nevét, illetve hogy ne készítsünk róla felismerhető fotót: az operáció óta a megkezdett, majd félbeszakadt kemoterápiás kezelés miatt teljesen kihullott a haja, pedig derékig érő, szőke frizurájára mindig büszke volt. A kezelés egyébként azért maradt abba, mert időközben – elképzelhető, hogy a beavatkozás szövődményeként – trombózis alakult ki az egyik karjában; a folytatás csak ennek gyógyulása után lehetséges.

Nem hibáztat senkit

A fiatal asszony a leginkább természetesen amiatt szomorú, hogy rosszindulatú daganat miatt a nyáron el kellett távolítani az egyik mellét. Amióta bebizonyosodott, hogy rosszindulatú a csomó, amit a mellében talált, szinte se éjjele, se nappala. Állandóan retteg, sokat sír, nyugtatókon él. Lapunkat azért kereste meg, hogy felhívja a figyelmet arra: hasonló esetekben nőtársait a lehető legsürgősebben vizsgálják meg, illetve operálják meg, még akkor, amikor nincs szükség ilyen radikális műtétre. Úgy véli ugyanis, hogy őt is késve műtötték meg – hangsúlyozza ugyanakkor, hogy emiatt nem hibáztat senkit.

R. Szilvia elmondta, hogy a gyanús csomót idén nyáron fedezte fel a jobb mellében. Mivel éppen bedobtak hozzájuk egy mammográfiai szűrővizsgálatra szóló behívót, azzal ment el a makói kórház radiológiai osztályára, hogy vizsgálják meg. Ott azonban kiderült: a levél nem neki, hanem hasonló nevű anyósának szólt, így annak alapján őt nem nézhetik meg. Azt kérték tőle, jöjjön vissza egy háziorvostól vagy nőgyógyásztól származó beutalóval. Ilyet azonban napok alatt sem tudott szerezni – nem érte el sem a háziorvosát, sem a nőgyógyászát. Végül, amikor meglett a papír és elkészült a mammográfiás felvétel, azt közölték vele, minden bizonnyal rosszindulatú daganata van, amit operálni kell.

Akkor még azzal biztatták, hogy valószínűleg csak egy vágást kell ejteni a mellén – a műtőasztalon viszont kiderült, hogy súlyosabb a baj, ezért el kellett távolítani az egész mellet. A fájdalmas csomó felfedezése és a műtét között nagyjából három hét telt el. A fiatal asszony úgy gondolja, ezen a három héten is múlott, hogy komolyabb műtétet kellett elszenvednie, hiszen közben is érezte, hogy a daganat növekedik.

Beutalóra szükség van

Csipak Klára főorvos asszony, aki a mammográfiás szűrőállomás vezetőjeként az emlővizsgálatokat a makói kórház radiológiai osztályán végzi, a fiatal asszony esetével kapcsolatban lapunknak elmondta: megérti a betegsége miatt amúgy is zaklatott páciens fájdalmát és együtt érez vele, ám úgy gondolja, kollégáival együtt minden lehetőt időben megtett érte. Elöljárójában hangsúlyozta: a hasonló daganatok kialakulása hosszú hónapok, olykor évek kérdése, ezért ha a nő három héttel előbb kerül a műtőasztalra, minden bizonnyal akkor is ugyanezt a radikális operációt végzi el rajta a sebészorvos. A beutaló kiállításának dátuma és a mammográfiás vizsgálat között egyébként csak nyolc nap telt el, ami kifejezetten rövid időnek számít. Beutaló és előjegyzés nélkül, azonnal viszont még a panasszal érkező betegeket sem tudják megvizsgálni: egyrészt ezt nem engedélyezik a kórháznak, másrészt a mammográfiás vizsgálókapacitás amúgy is szűkös.

Egy radiológus vizsgál

Olyan speciális szakértelmet és technikát igénylő vizsgálatról van szó, amit Makón csak egy radiológus tud elvégezni – eközben évente háromezer nőt kell diagnosztizálni úgy, hogy heti két nap a szűrővizsgálatoknak van fenntartva. Megdöbbentő: a háromezer páciens fele már panasszal érkezik, ezért korántsem egyszerű a vizsgálatok időbeni szervezése, beosztása.

Egy dologban viszont mindenképp egyetért a főorvos asszony R. Szilviával: jó lenne, ha a jelenleginél több mammográfiás berendezés lenne, illetve több szakember, aki képes a vizsgálati eredmények kiértékelésére szerte az országban. A makói mammográfiás centrum leterheltsége ugyanis óriási, és ugyanez a helyzet másutt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásotthalmi focisták kapták az év postása címet

Két makói kézbesítő, Brakszatórisz András és Kondacs János lett idén az év postása. A díszes… Tovább olvasom