Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Polgármester - a bejáratnál balra

Földeák - Minden reggel elszámoltatja a közmunkásokat, irodáját a hivatal főbejáratánál rendezte be, és községi asztalosműhelyt szeretne nyitni Hajnal Gábor, Földeák új polgármestere. Két hónapja még Óföldeákot vezette.
Bővíteni kell az iskolásoknak, óvodásoknak, időseknek főző konyhát Földeákon, és kell egy négy tantermes emelet is, hogy egy helyre kerülhessen az alsó és felső tagozat. Szükséges egy tornacsarnok, fel kell újítani a másik régi épületet, ugyanígy renoválni, bővíteni a szomszédban az óvodát, hogy ide költözhessen a bölcsőde. Vásárol az önkormányzat egy 19 személyes falugondnoki buszt, amellyel az iskolásokat, óvodásokat, citerásokat, népdalosokat is lehet vinni. A csatornázás utáni úthelyreállítást tisztába kell tenni – a kudarcot vallott kivitelezővel a bíróságon, az újjal a helyszínen. Kerékpárút vagy kerékpáros sáv készül a Földeákot Óföldeákkal, Maroslelével összekötő úthoz. A 3000 lelkes Földeák önkormányzata ezekhez a tervekhez kérte a község országgyűlési képviselőjének, Lázár János miniszternek a segítségét.

Hajnal Gábor polgármester hozzátette, saját hatáskörben oldják meg a járdaépítést, és új, Óföldeákon bevált szociális ellátást vezetnek be: minden, gyermeket nevelő család és idős egyszeri támogatást kap. Ebben nem is a pénz lesz fontos, hanem az, hogy átadásakor meg lehet beszélni mindent, amiben a község segíthet. Az önkormányzat mindenütt rendbe teszi a porták előtti részt, ha a tulajdonos ezt elmulasztotta, de a rendet számon fogja kérni. Beviteti az utcáról a kint tárolt ekét, boronát, homokkupacot. A főtéri parkot ezután nem vállalkozó gondozza, hanem – feleannyiból – a közmunkások, akik 83-an vannak. Ők ezután a csatornatisztítás, betonelemöntés mellett művelni fogják az önkormányzat földjét. Hajnal Gábor terve egy szakképző asztalosműhely elindítása velük, itt készülnek a korlátok, padok, asztalok. Fontos tennivaló, hogy áttekintsék, milyen létszámmal működjön tovább az önkormányzat: a jelenlegi 58 fő nem a munkához sok, hanem a helyhatóság bevételeihez képest.

Hajnal Gábor polgármester az irodában. Új szociális ellátási formát vezetnek be. Fotó: Frank Yvette
Hajnal Gábor polgármester az irodában. Új szociális ellátási formát vezetnek be. Fotó: Frank Yvette

Hajnal Gábor új stílusban vezeti az önkormányzatot. Irodáját a főbejárat melletti helyiségben rendezte be.

– Ahogyan Óföldeákon, itt is együtt kezdek 7 órakor a közmunkásokkal. Megbeszéljük, mi a tennivaló aznapra, és esetleg mi miért nem készült el. Mára meggyőződtek arról, nincs tégla közöttük, én ellenőrzöm őket többször is – sorolja a 46 éves vezető, aki az 1994 óta négyszer újraválasztott Vass Imrét győzte le a legutóbbi választáson. – Én itt dolgoztam a hivatalban, amikor 1997-ben Barlai József polgármester áthívott Óföldeákra, és szívesen hagytam itt a csoportvezetői posztot a mindenesi állásért. Miután 2004-ben polgármester lettem Óföldeákon, más kollégák avattak be a munkába, de aztán Imrével is korrektül együtt dolgoztunk, félretettük a jelek szerint mindkettőnkben meglévő ellenérzéseket. Tudom, savallta, hogy nem mondtam meg neki nyáron, elindulok itt a polgármesterségért, de mielőtt kulturált formában ezt közölhettem volna vele, Makón a Fidesz nyilvánosságra hozta összes polgármesterjelöltjének nevét, az enyémet is. Megtörténhetett volna, hogy két szék közül a pad alá kerülök, nem így alakult. A kampány szerintem korrekt volt, az átadás-átvétel megtörtént. Azóta nincs kapcsolatunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig a Makovecz-emlékmű a téma

Talán az ünnepi díszbe öltözött tanácsterem, talán a Bartók-iskola 4. z osztályosainak karácsonyi… Tovább olvasom